Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Экономика » Бизнес » Успех » Відновлювальна енергетика: як запорізький гуртожиток використовує сонячну енергію

Відновлювальна енергетика: як запорізький гуртожиток використовує сонячну енергію

Відновлювальна енергетика: як запорізький гуртожиток використовує сонячну енергію

До 2020 року Україна має зменшити обсяги кінцевого енергоспоживання на 20% – зазначена ціль відповідає енергетичним директивам ЄС, про це значиться у повідомленні Кабінету Міністрів України.

Поки уряд вирішує, яким чином суттєво скоротити обсяги споживання енергії за 4 місяці, у Запорізькому електротехнічному коледжі встановили геліосистему (сонячні панелі) для забезпечення гарячого водопостачання будівлі.

Сонячні колектори, які до речі, виготовили у Запоріжжі, встановили у гуртожитку ще у липні, але презентація проекту відбулася лише два тижні тому. Вартість такої системи – 660 тисяч гривень. 

Сонячні панелі на даху гуртожитку Запорізького електротехнічного коледжу Національного університету «Запорізька політехніка»

Нагадаємо, що з 1 квітня 2019 року у Запоріжжі обласна громадська організація вчених розпочала демонстраційний проект «Переваги сонячної енергії». Проект реалізується в рамках Програми малих грантів Глобального екологічного фонду програми розвитку ООН в Україні, одним із пріоритетів якої є діяльність, спрямована на попередження змін клімату та адаптації до цих змін. Об’єктом впровадження проекту став студентський гуртожиток (вул. Незалежної України, 64) Запорізького електротехнічного коледжу Національного університету «Запорізька політехніка». 

Презентація геліосистеми у гуртожитку Запорізького електротехнічного коледжу Національного університету «Запорізька політехніка»
Презентація геліосистеми у гуртожитку Запорізького електротехнічного коледжу Національного університету «Запорізька політехніка»
Бак-накопичувач води

На даху гуртожитка, де проживають студенти трьох ВНЗ, встановили сонячні батареї, а в цокольному приміщенні бак-накопичувач об’ємом півтори тисячі літрів. Воду нагрівають до температури 50-60 градусів. Крім того, у душі з’явились спеціальні крани, для економії води:

«Когда человек заходит в душевую, он нажимает кнопку на кране и вода течёт около 20-25 секунд – этого времени хватает, чтобы намылиться. Повторное нажатие – и студент может смыть пену. Благодаря такой системе экономия воды в три раза», – розповів на презентації установки енергетик Олександр Фільченко.

Душова кабіна у гуртожитку
Кнопка для використання гарячої води

За словами експерта програми малих грантів Глобального екологічного фонду ПРООН Володимира Ширяєва, така система не повністю забезпечить студентів, але це буде початок і далі можна буде цю роботу продовжити. Також експерт розповів, як саме відбувається нагрівання води: 

«В баку відбувається обмін тепла від теплоносія пропіленгліколю – незамерзаючій рідини, яка циркулює у сонячних колекторах завдяки насосу, а потім, через теплообмінник, віддає тепло воді, яка накопичується у баку. Після чого вода розподіляється між душовими, – розповідає експерт програми малих грантів Глобального екологічного фонду ПРООН Володимир Ширяєв. – Якщо не вистачатиме сонячної енергії для нагріву води, наприклад, під час непогоди, то використовуватимуть електричний тен».

Експерт програми малих грантів Глобального екологічного фонду ПРООН Володимир Ширяєв

За словами студентів, до встановлення геліосистеми, скористуватись гарячою водою було майже неможливо:

Щоб зранку скористатись гарячою водою, потрібно було перед цим нагріти воду у відрі. Іноді доводилось приймати холодний душ. Це не проходило безслідно – іноді хворіли. Гарячу воду у гуртожитку давали лише кілька разів на тиждень, але не усі встигали скористатися цією можливістю через великі черги до душових, – розповів студент Дмитро Бережний, який другий рік живе у гуртожитку. 

Інший мешканець гуртожитку, студент 4-го курсу коледжу Владислав Горбачов, розповів, що душ був за розкладом – тричі на день з 6-ї до 8-ї години. 

Юрій Пачколін, автор проекту енергозбереження та завідувач віділленя ЗЕК НУ «Запорізька політехніка»

Сонячні колектори мають не тільки покращать побут для трьохсот студентів, але й стати прикладом використання альтернативних джерел енергії. Як зазначив Юрій Пачколін, завідувач заочного віділленя ЗЕК НУ «Запорізька політехніка» та автор проекту енергозбереження, перший рік обслуговувати колектори будуть спеціалісти, що монтували систему, потім цими функціями займатимуться фахівці коледжу.  

Нагадаємо, що на початку літа, у рамках програми «Зелений університет», Національний університет «Одеська юридична академія» обладнав 7-поверховий гуртожиток сонячними панелями для нагріву води. Надалі проект реалізують у Києві, Чернівцях, Івано-Франківську, Черкасах, Миколаєві та Кривому Розі. 

Зазначимо, що за данними прес-служби Держенергоефективності, в Україні вже близько 12 тисяч домогосподарств використовують сонячні панелі загальною потужністю близько 280 МВт, що становить 240 млн євро інвестицій.  Для порівняння – на кінець третього кварталу 2015 року лише 130 таких родин використовували енергію сонця.

«У II кварталі цього року ще понад 3 тисячі домогосподарств встановили сонячні панелі загальною потужністю більше 85 МВт. Це у понад 2 рази більше, ніж за I квартал цього року (1400 родин)», – повідомив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Довідка: євроінтеграція України розпочалася у 2010 року. Майже десять років тому Україна приєдналася до Енергетичного співтовариства Південно-Східної Європи, а згодом набула статусу договірної сторони й взяла зобов’язання з адаптації законодавства до стандартів ЄС. Зараз Україна працює над виконанням Третього енергопакета у якому йдеться про збільшення частки використання відновлювальних джерел енергії (вітру, води та сонця). В рамках цього в країні активно впроваджуються Національний план дій з енергоефективності, Національний план дій з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) та Енергетична стратегія України. Також  було запроваджено «зелені» тарифи на «чисту» електроенергію. Зокрема, до 2030 року законодавство передбачає можливість укладати довгострокові договори купівлі-продажу електроенергії за «зеленим» тарифом.

Фото: ЗЕК НУ «Запорізька політехніка»