Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Экономика » Бизнес » Успех » «Перші ластівки»: як запорізьке ОСББ тепломодернізує дім за кошти європейських грантів

«Перші ластівки»: як запорізьке ОСББ тепломодернізує дім за кошти європейських грантів

«Перші ластівки»: як запорізьке ОСББ тепломодернізує дім за кошти європейських грантів

У Польщі на опалення одного квадратного метра витрачається 80 кіловат енергії. В Німеччині – 50 кіловат. Для опалення ж квартири в Україні витрачається 220 кіловат енергії. Вже ця статистика доводить необхідність термомодернізації наших будинків і політики енергоефективності, яку за підтримки Світового банку, ЄС та інших міжнародних партнерів нині проводять Уряд та Мінрегіон.

Нагадаємо, що Україна має імплементувати директиви 27 і 31 ЄС щодо енергоефективності. Такі «умови» для вступу в ЄС прописані в Угоді про асоціацію.

У березні 2019 року «Укргазбанк», Фонд енергоефективності та Міжнародна Фінансова Корпорація (ІFC) підписали угоду щодо запуску програми з фінансування проектів термореновації будівель для ОСББ.

У рамках програми «Перші ластівки» було відібрано 15 ОСББ з різних регіонів України, що стануть учасниками проекту. Відбором займались Комітет у складі представництва Євросоюзу, Уряду Німеччини, Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Світового банку, проектів  GIZ та  ПРООН в Україні, Мінрегіону та Фонду енергоефективності.

«Фонд спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією відібрав перших 15 будинків по Україні, на яких хочуть відпрацювати схему роботи Фонду. Зазначу, одне запорізьке ОСББ «Світанок 32» є одним зі щасливчиків, які попали у «перші ластівки», – зазначила член Національної ради з питань функціонування ОСББ при Кабміні Любов Капенко. – В чому їх перевага? За кошти європейських грантів їм зробили безкоштовно енергоаудит будинку і зараз вирішується питання по проектним роботам, хто і як буде їх оплачувати. Можливо що їх теж повністю оплатить Міжнародна фінансова корпорація. До цих 15-ти ще повинні бути «другі ластівки», «треті»  – близько 100 ОСББ по місту, яким будуть невеликі преференції. Якщо сьогодні по тим програмам, що плануються, у нас будуть 2 пакети «А» і «Б». Пакет «А» легкий, де відшкодування робіт 40%, а пакет «Б» – до 60%. «Першим ластівкам» буде трохи більше, можливо 80% відшкодування»

ОСББ «Світанок 32» знаходиться в Бородінському мікрорайоні по вулиці Професора Толока, 32. Це дев’ятиповерховий будинок на три під’їзди: всього — 96 квартир. Голова ОСББ «Світанок 32» Наталія Дячук розповіла, що за два роки їм вдалося все зробити за пакетом «А»: встановити індивідуальний тепловий пункт, енергозберігаючі вікна та двері в під’їзди, облаштувати світлодіодне освітлення та виконати герметизацію стінових панелей. Як зазначила Дячук, для термомодернізації будинку вони скористалися програмою «теплі кредити» на суму 439 тисяч гривень. Майже половину цієї суми — 211 тисяч — компенсувала держава.

«Попали на проект просто: заполнили заявку, после чего к нам приехал представитель IFC и проверил, что мы сделали за два года, что жители сделали. И по итогу мы стали учасниками пилотного проекта. В рамках проекта у нас уже проведён энергоаудит – получили оценку Е, сейчас идёт этап отбора проектантов. У нас будет утепление всего фасада, технического этажа и замена труб отопления. На данный момент у нас уже всё сделано по пакету «А» и мы перешли на пакет «Б», – розповіла голова ОСББ «Світанок 32» Наталія Дячук.

Координатори проекту «Перші ластівки» зі сторони GIZ та голова ОСББ «Світанок 32» Наталія Дячук. Фото: Facebook

Вона додала,  що у результаті проекту очікують зменшення витрат на опалення і максимального збереження тепла у домі:

«Из-за того, что у нас не утеплён технический этаж, 9-й этаж мёрзнет (в квартирах по + 18-19 градусов), а на других этажах по +24-25 градусов. Плюс северная сторона дома продувается, хоть швы и отремонтировали, но ветер задувает, плиты пропускают тепло…Так что надеемся, когда утеплим дом, будем ещё меньше платить и потреблять тепла».

Голова ОСББ «Світанок 32» Наталія Дячук (зліва) та енергоаудитори. Фото: Facebook
Зліва направо: регіональний координатор проекту ПРООН «HOUSES» по Запорізькій області Геннадій Устімов, голова ОСББ «Світанок 32» Наталія Дячук та експерт Міжнародної Фінансової Корпорації Групи Світового банку (IFC) Ігор Галочка.Фото: Facebook

За словами Генадія Устімова, регіонального координатор ПРООН «HOUSES» в Україні, в рамках «першої ластівки» буде проведено повну термомодернізацію  будинку за комплексним підходом:

«У Фонда енергоефективності є два пакета. Пакет «А» – частковий, і пакет «Б»  – комплексний.   Вони як раз будут за комплексним підходом. Вони вже провели енергоаудит , який передує  розробці кошторисной документації. Зараз завершують розробку проектно-кошторисной документації. Далі пройдуть етап перевірки кошторисів, експертизу проектно-кошторисної частини.   І далі, уже безпосередньо вийдуть на отримання гранту. Ну і на їх прикладі ми вже побачимо, як фонд зможе підримівати інші ОСББ . Частково також,  одним із головних завдань нашего проекту  HOUSES — є широко-інформаційна компанія поширення інформації про ці грантові програми   Фонду “Енергоефективності”, щоб як умого більше  ОСББ долучалися до ціх програм. І крім ОСББ щод долучалися ще ініціативні групи і ЖБК для створення ОСББ чи реорганізації, тому що тільки ОСББ будуть мати право отримувати грантову підтримку».

Справка: Фонд енергоефективності це єдина в Україні державна установа, яка була створена з метою підтримки здійснення заходів з підвищення рівня енергоефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі. Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів держбюджету, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини. Протягом 2019-2024 років Україна реалізує низку проектів за фінансової допомоги від Євросоюзу, зокрема 104 млн євро підуть на підтримку енергоефективності.