Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Экономика » Бизнес » Успех » Родзинки децентралізації: ОТГ створила та слухає власну FM-станцію

Родзинки децентралізації: ОТГ створила та слухає власну FM-станцію

Родзинки децентралізації: ОТГ створила та слухає власну FM-станцію

Інтернет та Wi-Fi в сільській місцевості вже не дивують українців. А от здобутки Веселівської ОТГ в Запорізькому регіоні викликають і здивування і впевненість: Україна успішно реалізує реформу децентралізації.

Перше малопотужне FM-радіо в Україні, яке транслюється на об’єднану територіальну громаду, з’явилось півтора роки тому. Громада робила систему оповіщення під час організації добровольчих пожежних команд і задумалась, що крім сигналу тривоги можна передавати мешканцям й корисну інформацію.

«По Веселому встановлювались рупори, а разом з ними повинні були йти маленькі радіоприймачі. Тоді ми зрозуміли, що не ефективно використувувати їх тільки для системи оповіщення. Якщо запустити радіо, сповіщатимо людей про новини, термінові оголошеннях, можна видавати привітання. І це буде набагато вигідніше. Тоді наш голова задався ідеєю, дав завдання помічникам. У підсумку отримали ліцензію Нацради і почали працювати», – розповідає Анастасія Карпенкова, авторка та ведуча радіо.

Анастасія Карпенкова, авторка та ведуча радіо

На частоті 97,2 з’явилось «Веселе-FM», і 13-тисяча ОТГ отримала нові канали інформації. Спочатку ефір займав 20-ти хвилин на добу, тепер розширився до 2 годин зранку та стільки ж ввечері.

«Ми запускаємось вранці о 7-мій, люди збираються на роботу і слухають радіо. Другий раз виходимо в ефір о 16-тій годині. Видаємо новини, прогноз погоди, астрологічний прогноз, оголошення, привітання. Окремо передача про професійні свята, готуємо репортаж про професії, які є у нас в громаді, про видатних людей, які приїжджають сюди і допомагають розвитку громади. Готуються окремі блоки про наших земляків, які кудись переїхали, але продовжують допомагати території. Також є передача «Про смаколики», рецепти», – Анастасія Карпенкова.

За її словами, радіостанція розпочиналась з одного технічного працівника. Тепер є редакторка, вона ж авторка та ведуча програм. Долучається і молодь з місцевого молодіжного хабу.

«Я спробувала себе як диктор. Сподобалася людям, мені – сподобався процес. До цього я працювала в соціальній службі, завідувала відділом соціальної служби для  сім’ї, дітей та молоді. Як депутату мені цікаво просувати щось молодіжне, чого у нас не було. В молодіжному хабі після того, як я почала читати новини на радіо, група дівчаток настільки перейнялася, що вирішили запустити курси ораторського мистецтва. На сьогодні діти можуть мене підмінити, якщо треба. Тому їм величезне спасибі. Це шкільна молодь, дівчатка 9-й клас», – звертається до своїх учениць Анастасія Карпенкова.

«Веселе FM» охоплює всю територію громади. А користь від такого спілкування вже оцінили місцеві мешканці.

«Нас слухає вся ОТГ і навіть більше:  в одну сторону сигнал йде майже 21 км, в іншу – 10 км. Є Південний мікрорайон, він віддалений від центру на 8 км. Це теж Веселе, але територіально він найдалі знаходиться. Там погано з Інтернетом, погане покриття супутникового зв’язку, район важкодоступний в плані інформації. Туди складно «достукатися», але тепер люди слухають радіо. Показником є те, що місцеві мешканці часто дзвонять нашому голові і кажуть, як де треба відкоригувати і поправити щось у справах ОТГ», – розповідає Анастасія Карпенкова.

Місцева радіо «Веселе FM» зростає за аудиторією. І планує збільшувати часовий проміжок ефірного часу та кількість програм. Розширення мовлення дозволить працювати не тільки в запису, а й в прямому ефірі. Для цього планують придбати ще один пульт. Залучення аудиторії до такого спілкування дасть зворотній зв’язок. Хоча і зараз вже можна говорити не просто про перші результати, а про зростаючу популярність.

 «Спочатку думала: радіо ніхто не слухає. Як депутат на сесіях часто чула про радіо, але сама не попадала на хвилю. Навіть коли мене там вітали, то чесно кажучи, я не чула. Коли почала працювати на радіо, заходжу в магазини або зустрічаюсь з людьми, вони мені: «Це ти!» Я зрозуміла, що люди дійсно слухають. Отримую відгук. Мені на мобільний дзвонять слухачі (номер зазначено в оголошенні, за яким приймаємо заявки і рекламу). Люди перепитують: «Чому не вийшов гороскоп? Ви спізнюєтесь на 2 хвилини». В той час у нас була технічна затримка, не могли включитися своєчасно, а для людей це дуже важливо», – Анастасія Карпенкова .

Молодіжний хаб: модно та корисно для любих верств населення

У Веселівській ОТГ по сусідству з місцевою радіостанцією працює молодіжний хаб. З його появою (майже 1,5 року тому) до комфортного простору потягнулися і молодь, і старші люди. Тільки за останні 4 місяці там побували півтисячі людей.

«Постійний рух людей, які приходять. Є і молодь і, навіть, люди, які вже не входять в розряд молоді, категорія 45+. Ми всі разом спілкуємося. Є інтернет, wi-fi. Є проектор, кіно дивимось. Є колонка, можемо поспівати в караоке. Є гра «Світ  громад», можна в неї пограти. Можна прийти зі своїми настільними іграми. Тут є гарна розкладні меблі, стільчики, столики і кожен зможе знайти собі куточок і чимось зайнятися», – розповідає Анастасія Карпенкова.

За її словами, відвідувачі різноманітні. Був випадок, коли в хаб прийшли місцеві мешканці подивитися сімейне відео. В них було весілля. Переглянути зйомку зі свята прийшло багато гостей, а маленька кімната молодої пари не вмістила всіх бажаючих подивитися весілля. Тому всі разом прийшли в хаб і кілька годин всі реготали та надихалися моментами любові з весілля.

Децентралізація: нові можливості, але за умови активної громади

Досвід Веселівської громади зі створення FM-станції малої потужності переймають інші громади. Згодом в Тернопільській області з’явилась власна FM-станція. Як діяти іншим громадам, які зацікавляться новими інструментами спілкування в об’єднаних громадах? – питаємо рецепт успіху Веселівської ОТГ.

«Вважаю, можливості нам дала децентралізація, а заслуга всіх тих людей, які тут живуть, які загорілися бажанням змінювати все навколо, які змогли реалізувати проекти на своїй території. Децентралізація прийшла в кожен район, але не в кожному районі з’явилося радіо. Яких би благ не створювалося державою, областю, районною адміністрацією, префектом, якщо немає людського ресурсу і бажання, не буде зроблено нічого. Все, що відбувається в громаді, всі зміни, які відбуваються в кращу або гіршу сторону, вони все одно залежать від людського фактора. Це моя суб’єктивна думка. Від самих елементарних речей: не кидати папірець повз урну і до глобальних змін. Все, що відбувається у нас в громаді, все завдяки людському фактору: люди хочуть, люди роблять», – переконана Анастасія.

Справді, Веселівській ОТГ є чим пишатися завдяки праці громади. Створено завод з виготовлення тротуарної плитки, міні-асфальтний завод і льотна школа, проводяться фестивалі всеукраїнського масштабу.

*Усі світлини надані героїнею інтерв’ю