Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Политика » Вибори до Верховної Ради у Запорізькому регіоні: підсумки

Вибори до Верховної Ради у Запорізькому регіоні: підсумки

Вибори до Верховної Ради у Запорізькому регіоні: підсумки

23 липня представники  громадської мережі «Опора» в Запорізькій області підбили підсумки, як проходили позачергові вибори до Верховної Ради у Запорізькому регіоні. 

За словами представників ГМ «Опора», у день виборів основні порушення були пов’язані із некоректними діями членів окружний та дільничних комісій. 

Андрій Токарський – регіональний координатор спостереження «Опора»

А. Токарський: Хочу всіх ще раз привітати з завершенням такої короткої виборчої кампанії, але інтенсивнішої, ніж це ми бачили на президентських виборах. Отож, якщо говорити загалом про перебіг виборчого процесу, зокрема, про день голосування та підрахунок голосів,  спостерігачами ГО «Опора» не було помічено системних та грубих порушень, що могли суттєво вплинути на волевиявлення виборців. Відповідно сама процедура голосування та підрахунку голосів відбувалася в більшій мірі з дотриманням виборчих процедур згідно вимог законодавства.  Це не говорить про те, що не було взагалі жодних порушень. Нашими спостерігачами фіксувалися порушення як протягом голосування, так і порушення під час підрахунку безпосередньо голосів. Варто підкреслити, що на відміну від президентської кампанії, інтенсивність агітаційної кампанії кандидатів у нардепи була набагато вищою. Проте порушень безспосередньо у день голосування (фотографування бюлетенів,  голосування без відповідних документів) було помічено менше.

Зліва направо: регіональний координатор спостереження ГМ «Опора» Андрій Токарський, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ГМ «Опора» в Запорізькій області Максим Бабак та координаторка спостереження ГМ «Опора» за виборами в Запорізькій області Таїсія Мельниченко

А. Токарський: Одним із найбільш типових проявів агітації, точніше прихованої агітації, були як в Запоріжжі, так і по області (маються на увазі бігборди). Але, на жаль, ті звернення, що надходили до нас та поліції, не вкладаються у правові норми. Відповідно до законодавства це не можна трактувати як агітацію, а значить не можна притягнути до відповідальності тих осіб, які розміщували борди. Про процес голосування і порушення, які відбувались розповість координаторка спостереження громадської мережі «Опора» за виборами в Запорізькій області Таїсія Мельниченко. 

Таїсія Мельниченко – координаторка спостереження громадської мережі «Опора» за виборами в Запорізькій області.

Т. Мельниченко: Проблемним хочу визначити одномандатний 78-й виборчий округ з центром у Бердянску. Майже у всіх спостерігачів, які працювали в день виборів на дільничних виборчих комісіях (ДВК), виникали проблеми з отриманням копії протоколів про підрахунок голосів. Зокрема, на одній з дільниць голова комісії поїхала здавати ці протоколи до ОВК, не видавши копій протоколів ані членам дільничної виборчої комісії, ані спостерігачам «Опори». У зв’язку з цим офіційний представник ГМ «Опора» на виборчу дільницю викликав слідчо-оперативну групу Нацполіції. На місці булл складено протокол про адміністративне правопорушення за частиною 212-17 КУоАП, зроблено заяву щодо порушення прав спостерігача. За результатами голова повернулася на дільничну виборчу комісію і видала протоколи.

Також хочеться відзначити, що у 78-му окрузі неодноразово спостерігачі фіксували так зване голосування під контролем, яке відбувалось за участі членів ДВК. Про ці всі випадки було повідомлено Нацполіцію і викликано слідчо-оперативні групи, чекаємо на реагування поліції.

Зліва направо: громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ГМ «Опора» в Запорізькій області Максим Бабак та оординаторка спостереження громадської мережі «Опора» за виборами в Запорізькій області Таїсія Мельниченко

Т. Мельниченко: Ще хочеться зазначити, що повільно відбувається прийом протоколів про підрахунок голосів у дільничних виборчих комісій на окружні виборчі комісії. Ми вважаємо, що це не якесь умисне затягування прийому документів, а це технічні помилки, яких допускаються дільничні виборчі комісії. Наприклад, вони не проставляють час складання протоколу або кількість протоколів, які видані членам ДВК. Або в протоколі зазначають кількість виборців, які проголосували за певного кандидата або політичну силу, проставляючи це число цифрами і не прописуючи прописом. Чи не складається математика серед виданих протоколів та знайдених у скриньці.

У Запоріжжі зафіксовано спостерігачами ГМ «Опора» на дільничній комісії в скриньці протоколи, які не належать цій виборчій дільниці. Тобто виборець, взявши бюлетень на одній виборчій дільниці, приніс його у скриньку в іншу виборчу дільницю, що має ознаки винесення бюлетеня з виборчої дільниці. На жаль, про це стало відомо тільки після вскриття скриньки. 

Зліва направо: регіональний координатор спостереження «Опора» Андрій Токарський та громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ГМ «Опора» в Запорізькій області Максим Бабак

А. Токарський: Одним із типових порушень, які фіксували і на президентських виборах, це  недостатній рівень підготовки членів дільничних виборчих комісій. Це відображається в тому, що досить часто їх відправляють на уточнення протоколу через технічні чи орфографічні помилки (не написали цифру прописом, замість нуля поставили прочерк, позначили не той номер протоколу). Тобто такі моменти, які не є настільки суттєвими, але закон вимагає, щоб вони були чітко відображені в протоколі. 

Через такі помилки маємо затягування  виборчого процесу встановлення результатів по деяких округах. Часто комісії, які мали для уточнення повернутися в свою дільничну виборчу комісію, починають у коридорах чи в машині переписувати протоколи. З собою беруть печатки і одразу на місці підроблюють виборчу документацію. За такі випадки члени виборчих комісій можуть понести відповідальність за підробку виборчої документації. 

Зліва направо: регіональний координатор спостереження ГМ «Опора» Андрій Токарський, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ГМ «Опора» в Запорізькій області Максим Бабак та координаторка спостереження ГМ «Опора» за виборами в Запорізькій області Таїсія Мельниченко
Зліва направо: регіональний координатор спостереження ГМ «Опора» Андрій Токарський, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ГМ «Опора» в Запорізькій області Максим Бабак та координаторка спостереження ГМ «Опора» за виборами в Запорізькій області Таїсія Мельниченко

Т. Мельниченко: Ще хочу Вам розказати про те, що на двох дільницях одномандатного виборчого округу №76 спостерігачі «Опори» стали свідками того, як представники поліції звернулись до голови ДВК надати письмове пояснення про неповну інформацію на інформаційних стендах кандидатів. Як нам пояснили в поліції, це в межах звернення одного з кандидатів, який вважає, що неповна інформація розміщена про його особу на цих інформаційних стендах.

Один з кандидатів цього округу писав про те, що навпроти його прізвища в бюлетені проставлено «вибув». Це був єдиний випадок, єдиний бюлетень, який  був погашений дільничною виборчою комісією і виборець цим бюлетенем не користувався.

На дільниці №231028 у Запоріжжі у Хортицькому район під час підрахунку голосів невідомі зловмисники пустили газ, чим перервали роботу ДВК. Було перервано процес підрахунку голосів, приміщення провітрили і близько 23-ї години ночі ДВК почала працювати. Постраждалих немає, але членкині ОВК, яка прибула на ДВК, стало зле й вона знепритомніла.

Ілюстраційне фото

А. Токарський: Варто відзначити роботу ОВК – зараз саме на них зосереджено найбільше навантаження – прийом документації. Засідання, на якому вони приймали документацію, є безперервне та розпочалося о 20-й годині 21-го липня. І воно має тривати до кінцевого встановлення результатів, тобто до виготовлення протоколів.

Ситуація, яка склалась на 79-ій ОВК, коли в день початку засідання було змінено голову комісію. Безпосередньо на засідання безперервної комісії після 20:00 прийшла нова особа, яка складала присягу. Відповідно до того працював один голова, з 20-ї години з засідання розпочав роботу інший голова комісії.

Також ситуація про зміну секретаря на 75-ій ОВК, яка за день до того теж з певними скандалами приступила до виконання обов’язків, склала присягу, яка була замінена своєю партією. Але вже на прийомі документів, коли ОВК почала роботу, о 2-й ночі вона зникла, покинула дільницю. ЇЇ чекали дві години, але вона не повернулася. Комісія була змушена обрати з-поміж себе секретаря на дане засідання, щоб продовжити виконання належним чином завдань, які передбачені їм законом.

На 78-ій ОВК комісія хотіла зробити технічну перерву у зв’язку з тим, що аналітично-інформаційна система «Вибори», яка перевіряє протоколи, почала зависати. На це зреагували присутні, що перерва не може робитися, засідання є безперервним. Відновлення роботи системи тривало недовго, кілька хвилин. І комісія продовжила прийом документів, який триває і зараз.

Максим Бабак – громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ГМ «Опора» в Запорізькій області

М. Бабак: Також представниками «Опори» було відвідано установу виконання кримінальних покарань №99 в м.Біленьке. Ми виявили порушення, які не впливають на виборчий процес. Також ми відвідали запорізький слідчий ізолятор, де зафіксували те, що дільнична виборча комісія №000001 виборчого округу №74 почала заповнювати протоколи не на своєму засіданні, тобто перенесла виборчі скриньки з одного місця в інше. За цим фактом нами було складено акт, викликано слідчо-оперативну групу. На сьогоднішній день я знаю, органи Нацполіції внесли зазначені відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань, триває досудове розслідування за цим фактом. Також нами була направлена скарга до ОВК № 74 за цим фактом, а саме визнання протиправних дій ДВК. На сьогоднішній день ми чекаємо результати як від Нацполіції, так і від ОВК.

А. Токарський: Щоб підсумувати всю виборчу компанію, яка відбувалась з 24 травня і дотепер, варто відзначити, що кандидати та партіях в конкурентних умовах могли здійснювати агітацію, проводити зустрічі з виборцями та інші заходи, передбачені і дозволені в рамках законодавства. Саме день голосування і підрахунок голосів, прийом документів,  не має системних великих грубих порушень. За результатами, які вже частково бачимо і будемо бачити, можна сказати, що вибори відбулися максимально чесно і з дотриманням законодавства.