Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Политика » новости политики » «За 5 років в Україні сформувалося міцне громадянське суспільство, темпи треба нарощувати», – Еміне Джапарова

«За 5 років в Україні сформувалося міцне громадянське суспільство, темпи треба нарощувати», – Еміне Джапарова

«За 5 років в Україні сформувалося міцне громадянське суспільство, темпи треба нарощувати», – Еміне Джапарова

Повноцінне партнерство між владою та суспільством – саме таку мету окреслили на Форумі громадських організацій, який відбувся в Запоріжжі за участю першої заступниці міністра інформаційної політики України Еміне Джапарової.

Еміне Джапарова – журналістка та державний діяч кримськотатарського походження. Виїхавши з Криму, вона спочатку приєдналась до Міністерства інформаційної політики в якості волонтерки, а трохи згодом посіла займану нею посаду першої заступниці міністра. Вже три роки поспіль вона займається питаннями реінтеграція окупованих територій, європейською інтеграцією та пропагування європейських цінностей.

«Коли держава організовує певні майданчики, де відбуваються дискусії на важкі теми: як жити разом, як будувати країну, як покращувати умови життя в регіоні, це свідчить про рух в напрямку Європи. Мій меседж до громадських організацій сьогодні є наступним: вже п’ятий рік поспіль в Україні запущено великий та потужний процес децентралізації. Філософія цієї реформи не тільки в тому, що центр віддає гроші та ресурси в регіони, а в тому числі і тому, що центр віддає повноваження та відповідальність в регіони, суспільство мусить усі ці процеси контролювати та стимулювати. Тільки у випадку, коли громадськість буде долучатися, будь-який процес в країні стане успішним», – вважає Еміне Айярівна.

Гостя зазначила, що від активності людей, громадських діячів та активістів залежатиме контроль того, як використовуватимуться ресурси, як ця реформа відбуватиметься. Зокрема, особливою ланкою між суспільством і державою є журналісти:

«За останні п’ять років в нас сформувалось дуже потужне громадянське суспільство. Особливо, це відчувається в Києві. Сподіваюсь, ці настрої перейдуть і на регіони за позитивним прикладом центру».

Наразі держава включає громадські організації в свою діяльність. Прикладом для цього є Міністерство інформаційної політики, тут без участі громадських організацій не реалізовується жоден проект.

«95% всіх проектів Міністерства ми робимо разом з громадськими діячами. Це завжди про інклюзивність, про те, що держава чує суспільство та розуміє що йому потрібно. Якщо говорити про децентралізацію, то в Запорізькій області утворено півсотні громад з позитивно реалізованими інфраструктурними проектами. Наприклад держбюджет на 2019 рік передбачає великі витрати на сферу оборони і безпеки, на сферу медицини, на сферу освіти, в тому числі більше двох мільярдів гривень на децентралізацію», – наголошує Еміне Джапарова.

Ключовими реформами на сьогодні є ті, які за один/три роки завершити неможливо – це медична реформа, яка вимагає більших ресурсів та більше часу. Також, освітня реформа – це створення нових українських шкіл, пенсійна реформа – яка покликана відновити справедливу пенсію. Уряд, разом з суспільством повинен продовжити все розпочате 5 років тому.

Еміне Джапарова є членом команди Володимира Гройсмана та входить до першої десятки списку його партії – «Українська стратегія Гройсмана». Разом з командою планує впливати на рух країни вперед, на продовження реформ в рамках загальної євроінтеграції, але тепер вже на рівні парламенту.

Вона переконана, тільки ті люди, що займаються реформою чи її частиною багато років поспіль є вже добре обізнаними у найдрібніших нюансах і можуть продовжити розвиток країни.

«Ми команда, яка має досвід і бажання. Ми – технократи. Ми – менеджери. Ми не вважаємо, що політики – це окрема каста. Це люди, які фахово знають свою справо. Наприклад, Лілія Гриневич прекрасно розуміє свою тему, яка рухає тему нової української школи, піднімаючи сільські школи, надавати ресурси. Ті суми, які закладені в бюджетах за Уряду Гройсмана, – це безпрецедентні гроші, які ніколи не виділялись центром на ці реформи. І ключове надбання – реформа децентралізації. По Запоріжжю було створено майже 60 ОТГ. Територіальні громади, які об’єднались, вже показали, чому це краще. Філософія децентралізації – це про те, що Київ відмовляється на користь регіонів від ресурсів. Київ віддає повноваження, гроші йдуть на місця, бо люди знають краще, що їм потрібно. Міжнародна спільнота вважає її однією з найкращих. Ми маємо її захищати, адже відмінити її дуже легко», – наголошує Еміне Джапарова.