Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Здоровье » 14 червня відзначається Всесвітній день донора крові

14 червня відзначається Всесвітній день донора крові

14 червня відзначається Всесвітній день донора крові

Організатором головних заходів з цієї нагоди у 2019 році є Руанда. Центральною темою кампанії Всесвітнього дня донора крові цього року стали донорство крові та забезпечення загального доступу до безпечного переливання крові в якості складової частини загального охоплення послугами охорони здоров’я. Девіз цього Дня в 2019 році- «Безпечна кров для всіх».

Про це розповіла журналістам inform.zp.ua Людмила Косюк  Лікар-методист КЗ «Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради».

П’ятдесят восьма сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, відзначаючи позитивний ефект проведення у 2004 році в цілях сприяння добровільному і безкоштовному донорству крові, прийняла 23 травня 2005 року резолюцію про проведення Всесвітнього дня донора крові. У цей день в 1868 році народився Карл Ліндштейнер, австрійський лікар, імунолог, який отримав в 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

Мета проведення Всесвітнього дня донора крові:

1 Просувати і підтримувати створення ефективних національних програм донорства крові та ліквідацію залежності від сімейного і платного донорства крові.

2 Сприяти поширенню підходу «Клуб 25»( Історія створення клубу молодих донорів бере свій початок в 1989 році, коли вперше в школах Зімбабве зародилася пілотна програма «Обіцянка 25», мета якої полягала в тому, що випускники шкіл давали обіцянку після закінчення школи здати кров 25 разів. Саме тоді в країні почали створюватися молодіжні донорські клуби, члени яких обговорювали з молоддю питання про здоровий спосіб життя). Таким чином, реалізація цієї доброї ідеї знайшла своє продовження в усьому світі для стимулювання прихильності ідеї регулярного і добровільного донорства крові серед молодих людей з груп низького ризику передачі інфекції з кров’ю.

3 Просувати і підтримувати національні заходи для вшанування і стимулювання добровільного безоплатного донорства крові шляхом:

  • заохочення існуючих добровільних донорів з груп низького ризику до регулярної здачі крові;
  • заохочення нових людей до здачі крові на добровільній безоплатній основі;
  • стимулювання людей до безпечного, здорового  способу життя для захисту свого власного здоров’я, а також для здачі безпечної крові;
  • вираження подяки людям, які добровільно здають кров з альтруїстичних спонукань і без будь-якої грошової винагороди

4 Розширювати обізнаність громадськості щодо необхідності регулярного донорства крові протягом усього року з тим, щоб підтримувати достатні запаси крові для всіх пацієнтів, які потребують переливання.

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Донорської крові постійно не вистачає. Кожен день життя тисяч хворих перебувають під загрозою через її нестачу. Кров може бути потрібна  людям, що потрапили в аварію, отримали деякі небезпечні травми, опіки, які втратили багато крові; особам, які потребують операції від кишкової непрохідності до пересадки органів;·жінки, яким належить зробити кесарів розтин, при великих крововтратах під час пологів та в післяпологовий період; страждаючим на захворювання крові – лейкемія (рак крові), гемофілія, апластична анемія;  людям, яким необхідна пересадка кісткового мозку; при інфекційному сепсисі, при захворюваннях імунної системи. Без переливань такі хворі приречені на смерть.

З донорської крові виготовляються препарати, які так само життєво важливі при лікуванні (кріопреципітат для хворих на гемофілію; альбумін; імуноглобуліни та ін.). За даними ВООЗ, в Україні на одного жителя потрібно 12-15 мл крові, а у нас є 8-8,5 мл.

Щоб підтримувати достатні запаси крові для всіх пацієнтів, які потребують переливання, у м. Запоріжжя функціонують відділення трансфузіології в КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Запорізької міської ради та в КНП «Міська лікарня №9» Запорізької міської ради, де можна здати кров.

Стати донором може будь-яка здорова особа у віці від 18 до 60 років і вагою не менше 50 кілограмів. Регулярна здача крові йде на користь і самій людині – запускається процес оновлення організму, стимулюється імунітет. Донору проводиться безкоштовне обстеження, після дачі крові передбачено звільнення від роботи або навчання на 2 дні.  За один забір беруть у середньому 450мл – це 6-8% від загальної маси тіла дорослої людини.

Правила підготовки до донорства:

  • за три дні до донації відмовитися від прийому анальгетиків і аспірину а також ліків, що містять їх (ці речовини погіршують згортання крові);
  • обмежити вживання жирної, смаженої та молочної їжі напередодні та в день здачі крові;
  • не приходити здавати кров, якщо людина нездужає;
  • необхідно виспатися і з’їсти легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді);
  • не вживати алкоголь за 48 годин до донації; не палити за 2 години до процедури.

Під час здачі крові необхідно відверто відповідати на запитання і не приховувати інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання; повідомляти медичний персонал про можливі ускладнення під час здавання крові, погіршення стану.

Після здачі крові треба відпочити протягом 10 хвилин; з’їсти легку їжу та випити солодкий чай; протягом 2-3 годин не піднімати нічого важкого рукою, з якої брали кров; уникати інтенсивних фізичних навантажень протягом наступних 12 годин; не вживати алкогольні напої раніше ніж через 8 годин; намагатися часто та регулярно харчуватися протягом двох діб; вживати підвищену кількість рідини протягом двох діб; приходити ще раз здати кров через відновний термін: не раніше  60 днів (чоловікам рекомендовано здавати кров не частіше 5 разів на рік, жінкам – не частіше 4 разів на рік).

У відділеннях трансфузіології міста Запоріжжя у 2018 році здали кров 4032особи, заготовлено більше 2250 літрів крові, здійснено кроводач та плазмодач (донацій) – 4 490. За 4 місяці 2019 року – 1664 людини стали добровільними безоплатними донорами, донацій проведено1693; заготовлено майже 848 літрів крові. Проведено трансфузій 30245 реципієнтам, з них перелито компонентів крові – 2807літрів, препаратів крові-333 літри, кровозамінників – 16454 літри.

Пам’ятайте: ваша кров може врятувати не тільки чиєсь здоров’я, а й життя: один донор рятує три життя. Поділіться життям – здайте кров, подаруйте людям надію на порятунок, бо життя людини-найвище благо на землі, а його порятунок – найвища честь для тих, хто долучаються до цього.

Здати кров у Запоріжжі з 8.00 до 12.00 вул. Жаботинського, 32(вул. Правди,32). СТМО «Трансфузіологія» знаходиться на території другої дитячої поліклініки. Довідки за телефоном 0612898191.