Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Стандарти і реальність: як регіональні журналісти висвітлюють конфліктно-чутливі теми

Стандарти і реальність: як регіональні журналісти висвітлюють конфліктно-чутливі теми

Стандарти і реальність: як регіональні журналісти висвітлюють конфліктно-чутливі теми

5 червня у Запорізькому національному університеті на факультеті журналістики відбувся круглий стіл на тему «Виклики регіональній журналістиці під час збройних і соціальних конфліктів».

Під час круглого столу обговорювалися такі питання: стан висвітлення конфліктно-чутливих тем у регіональних медіа; дотримання журналістських стандартів при висвітленні конфліктно-чутливих тем; ставлення до прав людини в українському суспільстві: стан і динаміка;подолання гендерних стереотипів у регіональній журналістиці; медіа про психологічну реабілітацію учасників бойових дій, людей із посттравматичним синдромом.

Основними спікерами цього заходу були: Кристіна Собко – правозахисниця, ЛГБТ-активістка, представниця БФ «Гендер Зед»; Павло Мірошниченко – радіожурналіст, доцент кафедри журналістики ЗНУ, а також дослідник проблематики прав людини; Наталія Лобач – координатора регіонального відділення ГО «Інсайт Запоріжжя», феміністка; Ірина Номеровська – психолог, спеціаліст з реабілітації учасників ООС; Олексій Видиш – психолог, ГО «Взаємодія»; Сергій Шаповалов – керівник миротворчого клубу «Точка повернення», а також благодійного фонду «Храм». Головним організатором цього заходу була Наталія Виговська – регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області. Також були присутні викладачі та студенти  факультету журналістики.

Першим ділився своїм досвідом з викладачами та студентами – Павло Мірошниченко. Він представив презентацію, в якій було показано результати масштабного соціологічного дослідження на тему: «Що українці знають і думають про права людини?».

У Запоріжжі основними оцінками цінностей є свобода – 92, 6%, безпека – 69,2%, справедливість -69%, гідність – 66, 4%, рівність – 65,7%, але зовсім не говориться про толерантність. Це дуже дивно, тому що саме толерантність є зворотною стороною гідності.

Також було подано топ- 5 найбільш важливих для респондентів прав людини: право на життя – 84,9%, право на соціальне забезпечення 58,6%, право на справедливий суд – 58%, право на працю і правона справедливі й сприятливі умови праці – 55,7%, право на житло – 55,7%.

Потім було висвітлено питання про реабілітацію учасників бойових дій. Психолог Ірина Номеровська наголосила на тому, що «Труднощі з якими стикаються хлопці, які повертаються з зони бойових дій – психологічні чинники. Тобто, учасники змінюють систему цінностей. Саме тому вони можуть себе відчувати відчуженими в цьому світі. З другого боку, держава не виплачує всі пільги, яка вона гарантувала бійцям запеклої війни».

«ЗМІ можуть допомогти бійцям ООС шляхом розповсюдженням інформації про їх життєві історії, про спеціальні заходи» – висловив свою думку зприводу цього питання Сергій Шаповалов.

Під час заходу обговорювалося багато інших питань, які були важливими для регіональних журналістів.

Фото, текст – Аліна Бєломийцева