Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Политика » Що буде з мажоритаркою на парламентських виборах

Що буде з мажоритаркою на парламентських виборах

Що буде з мажоритаркою на парламентських виборах

Вчора Володимир Зеленський заявив про розпуск парламенту. І деякі політики вже починають інформаційну кампанію до парламентських перегонів. Чи будуть ці вибори вже без мажоритарки і з пониженим бар’єром? – редакція Inform.zp.ua запитала у Едуарда Гугніна, політолога, соціолога, заступника голови облдержадміністрації.

Едуард Гугнін – політолог, соціолог, заступник голови Запорізької облдержадміністрації. Джерело фото: Запорізька ОДА

– Парламент проголосує відповідні законопроекти? І як скасування мажоритарки позначиться на майбутньому якісному складі народних депутатів?

Стосовно мажоритарки я би не був такий впевнений, тому що зараз в парламенті близько 200-т людей, які обиралися саме за мажоритарними списками. А для того, щоб змінити виборчу систему, повинні депутати цього скликання проголосувати за те, щоб змінити виборчу систему. Виникає питання – чому мажоритарник повинен сам себе позбавити можливості бути обраним?! Є округи, які десятиліттями «закріплені» за людиною. Наприклад, Володимир Литвин, Юхим Звягільський. Останній здається ніколи не обирався за спискам, бо в нього з мажоритарним округом все дуже добре. Виникає питання – навіщо мажоритарнику голосувати проти свого майбутнього. Наприклад, була «Наша Україна» – потужна політична сила, потім програв президент, політична сила зникла і люди мали кудись переходити. З’являється «Партія Регіонів». Зникає вона разом з Януковичем, з’являються нові і нові партії. Чому тоді мені, як політику, прив’язувати себе до політичної партії?! Тому з мажоритаркою є питання.

– Тобто Ваші аргументи за мажоритарну складову виборів?

Я кажу, що цей парламент не захоче проголосувати за те, щоб прибрати мажоритарку, якщо не буде політичних домовленостей. Членами політичних партій у нас є 5-10% населення України. Виникає питання – чому 5% повинні обирати законодавчий орган для 90% населення України? Є країни, де політична система вже склалась, двопартійна, наприклад, у Великобританії, США, або де якісна партійна система, як в Німеччині, Іспанії, Португалії. Там вже склалось це історично. У нас 200 партій, і я, як фахівець – соціолог, політолог – і сотні не назву. Тому треба переходити поступово.

– А знову прийдуть депутати за мажоритаркою і не захочуть голосувати…

Вони будуть на початку 5-річного терміну, і суспільство може від них вимагати. Кожен прихід нового депутатського корпусу починається з розмов про виборчу систему. Згадайте 2014 рік, депутати приходили у Верховну Раду з тим, щоб змінити систему, зробити відкриті партійні списки. Ми в обласну раду вже голосували з відкритими партійними списками. Сподіваюсь, багато політичних партій, які зараз є в парламенті, їх не буде в майбутньому. Вони розуміють, що їх не буде, і тому вони хочуть використати цей шанс.

Маленькі політичні партії, за соціологічними опитуваннями, не витримують конкуренції. Президентські вибори показали яким чином і наскільки впав рейтинг, наприклад, Олега Ляшко. В Україні партії персоніфіковані, вони спираються на особистість. Якщо в партії немає особистості, вона довго не протягне. Подивіться на феномен «Батьківщини»: там постійно Юлія Володимирівна, там ніколи не було іншого лідера, змінилось дуже багато людей поруч з нею, але не змінилась Тимошенко.

Політична сила «Самопоміч» – там є Садовий. І якщо б Садовий свого часу пішов у Верховну Раду і був головою фракції, думаю, що у «Самопомочі» були б набагато кращі позиції аніж зараз. Декілька партій відійдуть у минуле. При всій повазі до такої патріотичної партії, такі як «Укроп».

Зараз буде формуватись нова політична сила «Слуга народу». До речі, її ще немає, як такої. Але сьогоднішній кредит довіри до цієї політичної сили, який показують дослідження, це ж не рейтинг партії, це рейтинг Володимира Зеленського. Коли політична сила почне заповнюватися конкретними особистостями, тут ми і подивимось на реальній рейтинг.