Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Історія Запорізького краю: відкриття першого політехнічного інституту

Історія Запорізького краю: відкриття першого політехнічного інституту

Запорізька дослідниця та краєзнавиця Ганна Черкаська продовжує розповідати журналістам Іnform.zp.ua про історію Запорізького краю та видатних особистостей.

Дослідниця розповіла про події, що відбувались з 28 лютого по 3 березня у Запорізькій області десятки років тому. Зокрема, про відкриття педагогічного інституту, створення у Запоріжжі політехнічного інституту, а також відбудову ДніпроГЕСу. 

28 лютого

1917 – Олександрівськ, біля будинку земської управи відбувся загальноміський мітинг у зв’язку з поваленням самодержавства.

1928 – Запоріжжя у міському саду виступив Володимир Маяковський.

1 березня

1812 – в Олександрівську розпочався перший масовий набір рекрутів до російської армії для участі у війні проти Наполеона.

Читайте также: В Запорожье пройдет суд на экс-директором ЗТМК

1930 – х. Зелений, Гуляйпільський р-н, народився Олексій Дашевський. Працюючи на “Комунарі” бригадиром вантажників феросплавного заводу, писав нариси, оповідання.

1932 – Бердянськ. Відкриття педагогічного інституту.

1967 – завод “Комунар” розпочав серійний випуск моделі малолітражних автомобілів “Запорожець-966”.

1971 – у Мелітополі відкрито центральний універмаг.

2 березня

2 березня 1930 р. у Соцмістечку Великого Запоріжжя відкрився перший у СРСР політехнічний інститут (ВТУЗ). Приміщення стояло на розі проспекту та вул. Поперечної (нині пр. Соборний і вул. Трегубенка). При виші працював робітфак та підготовчі курси для 450 робітників Дніпробуду, поряд був гуртожиток.

Читайте также: “Сборная Мелитополя” выступила на пятом фестивале “Лиги Смеха”

Варто зазначити, що заняття студентів почалися 14 грудня 1929 р. і велися вони тимчасово у приміщенні гуртожитку. Під час німецько-радянської війни приміщення ВТУЗу було зруйноване. Після війни постав будинок Весніна.

3 березня

1896 – с. Петро-Свистунове, Запорізька обл. народився співак, радісний бас Іван Паторжинський. 47 партій-шедеврів.

1934 – Розстріляно поета Олеся Досвітнього (Олександр Скрипаль-Міщенко), працював у Запоріжжі редактором газети “Советская власть”, арештований у редакції. Писав під псевдонімами Я. Сало. А. Безземельний, Скрипка-Лев, Незамож.

Читайте также: Запорожские баскетболисты чуть не проиграли “Мавпам”

1944 – розпочалася відбудова Дніпрогесу.

1947 – о 21.15 перший відбудований гідрогенератор Дніпрогесу дав промисловий струм.

Напомним, в Глазго стартовал чемпионат Европы по легкой атлетике. Запорожанка Екатерина Коимюк установила на нем личный рекорд.