Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Блоги » Тіло, джинса, новина: які ключові теми висвітлювали запорізькі онлайн-медіа

Тіло, джинса, новина: які ключові теми висвітлювали запорізькі онлайн-медіа

Тіло, джинса, новина: які ключові теми висвітлювали запорізькі онлайн-медіа

Кримінал та надзвичайні події, місцева влада та політика на рівні із соціальною тематикою – найпопулярніші теми запорізьких онлайн-медіа. Найменше журналісти продукували новини з екології, культури та спорту. Такими стали результати тематичного моніторингу, який провели експерти Інститут масової інформації  з 11 по 15 лютого 2019 року. Досліджувалися найбільш популярні теми, які публікуються в новинних стрічках онлайн-медіа. Аналізувалися п’ять запорізьких сайтів: 061.ua, Забор, Заноза, Forpost, Акцент, а саме всі новини стрічки кожного медіа без урахування публіцистичних, аналітичних матеріалів або розслідувань, блогів та авторських колонок, анонсів, а також матеріалів з ознаками замовності, які за форматом також були написані не у формі новин.  Всього за період моніторингу було проаналізовано 421 новину.

Кримінал, корупція, надзвичайні події:  те, що завжди працює?

Смерть як тема та ефективна робота прес-служб – проста та діюча формула у створенні новин, якщо ви розраховуєте на достатню кількість текстів в стрічці та потенційну клікабельність. Суспільна значущість у цю  формулу включається вкрай рідко. Іноді не включається сюди і безпосередня робота журналіста, яка, наприклад, могла б складатися з переписування суто “поліцейської”, картонної лексики неживих прес-релізів та додаванням адекватних бекграундів для елементарного дотримання професійних стандартів новин.  

Тим не менш загальна кількість кримінально-надзвичайних новин в аналізованих онлайн-медіа склала в лютому не менше 36% або 151 новину. Аналітика сайтів показала, що пересічний споживач інформації в день отримує від двох до 10 новин на цю тематику. В середньому, кожна третя новина в стрічках онлайн-новин розповідала про кримінал або надзвичайну подію.

Певна частина новин дійсно мала суспільну значущість та інтерес для аудиторію. Але не всі, як, приміром, ця “В Запорожской области в квартире нашли труп”. До тексту було додано фото з вулиці освітленого вікна (!) квартири, де це сталося. Не чекайте на точність та повноту:  все, що відомо, що в Енергодарі донька знайшли свою маму, жінку, 1953 р.н. Все. Зустрічався і такий масштаб повідомлень: “На запорожской трассе горел грузовик”, де “грузовиком” виявився автомобіль “Газель” і ніхто не постраждав.  В новинах цієї тематики можна було зустріти і такі, що містили мову ворожнечі прямо в заголовку, як, приміром, тут  “В Запорожье вынесли приговор дончанину, ограбившему 8 женщин“.

В цілому ж, найбільше кримінальних новин у цей період опублікували на сайтах “Акцент” (38 новин або 44%) та Forpost (35 новин або 41% від загальної кількості новин в стрічці), найменше –  на сайті “Заноза” (16 новин або 28% від загальної кількоісті новин в стрічці).

Варто зауважити, що тематика корупції/антикорупції в цей період була доволі актуальна. І хоча  кількість таких новин склади не більше 7% (або 28 новин загалом), ця цифра може вказувати на зростання інтересу до суспільно-значущих тем. Причому, мова йде не тільки  про стандартні повідомлення про затримання хабарників, або перебіг судового процесу над звинувачуваними у службовому підлозі та зловживанням службовим положенням, які розсповсюджуються профільними прес-службами, а також і передруківками або  власними матеріалами-новинами щодо незадекларованої власності чиновників, спірними придбаннями чиновників на кшталт цього “Запорожская депутат купила Мercedes за 30 тысяч гривен” тощо.

Заджинсована політика&соціалка: нічия

Моніторинг виявив досить високий відсоток новин, присвячених діяльності місцевої влади. Так, в стрічках новин було опубліковано не менше 17% таких матеріалів, тобто кожна шоста новина  стосувалася важливих для мешканців міста та регіону тем. Варто зауважити, що в стрічках публікувалися не тільки релізні повідомлення, а було достатньо і авторських новин. Найбільше діяльність місцевої влади висвітлювали на сайті 061.ua – майже 21% новин, найменше – у новинних стрічках “Акценту” та Forpost – по 14% від загальної кількості новин у стрічці.

При цьому кількість суто політичних новин, які, зазвичай, мають не дуже велику частку від загальної кількості текстів, увійшли у топ-3 найбільш висвітлюваних тем лютого. Пов’язано це, очевидно, із наближенням президентских виборів. Варто сказати, що більша частина таких новин, за певними винятками типу  “К концу месяца в Запорожье приедет Порошенко” або “Посол Франции в Украине приехала в Бердянск, чтобы увидеть реальность”, мали ознаки замовності та більше походили на чорно-білу, в залежності від замовлення, джинсу. В топі найліричніших новин цього розділу – коротеньке зізнання в любові кандидата у Президенти, зрозуміло, опубліковане 14 лютого: “Юрий Бойко: Для меня любовь – это, в первую очередь, поступки”. Але ця “новина”, опублікавана в комерційній рубриці “Политические новости”,  все ж таки не про любов, а про політику. Інші тексти з цієї тематики були менш позитивними. На сайтах вдавалися до соціологічних досліджень “Стало известно, кто из кандидатов в президенты возглавляет антирейтинг в Запорожье” (на ресурсі системно публікуються матеріали проти Порошенка та на підтримку Тимошенко), підозр “Офіційно: партію ВО «Батьківщина» підозрюють у відмиванні коштів” (на ресурсі системно публікуються матеріали проти Тимошенко та на підтримку Порошенка), заяв про підтримку “Судостроители Украины поддержали кандидата в Президенты Александра Вилкула” (на ресурсі публікується найбільше джинси, хоча, варто зауважити, з’являється  вона по усій мережі сайтів та рубрика “Политические новости” у вихідних даних позначена як така, де все – на правах реклами). Тим не менш. Політика в аналізований період стала на рівних із соціальною тематикою: проблемами медицини, освіти, пільг тощо, яким найбільше уваги приділили на сайті “Заноза” (12% новин), найменше – на сайті Forpost (близько 6% новин).

Замість висновків

В основу моніторингу для дослідження  було взято такі 10 тем: діяльність місцевої влади, політика, економіка/бізнес, кримінал/надзвичайні події/ДТП, соціальна тематика, екологія, корупція/антикорупція, культура, вразливі групи, спорт. В запорізьких онлайн-медіа було виділено ще кілька незначних за кількістю, але автономних тематичних груп: активізм, шоубіз/розваги, історія та “інші новини” прикладу “В Запорожье заметили милый мурал с котиками и собачками”. Тож, якщо ТОП-тем – кримінал/НП, місцеві влада, політика та соціальна тематика склади 69% від усіх проаналізованих новин, теми корупції, економіки, активізму, вразливих груп вкупі з шоубізом та котиками із “іншого” – 26% від загального масиву новинних текстів, про культуру, екологію, історію та спорт писали найменше – всього 6% текстів на ці теми від загальної кількості новин в стрічках сайтів.

Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інстит масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.