Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Политика » новости политики » Загроза щодо Маріуполя і Бердянська є реальною – Валентин Наливайченко

Загроза щодо Маріуполя і Бердянська є реальною – Валентин Наливайченко

Загроза щодо Маріуполя і Бердянська є реальною – Валентин Наливайченко

Загроза щодо Маріуполя, Бердянська та взагалі на півдні України стала більшою за останні 8-10 місяців, – вважає Валентин Наливайченко, лідер руху «Справедливість». Відомий громадський та політичний діяч побував у Запоріжжі. Саме в нашому місті він почав свій життєвий шлях, закінчив СШ №30. Про загрози та перспективи щодо Запорізького регіону та загалом для України Валентин Наливайченко розказав журналістам Inform.zp.ua

– Топ-тема останніх днів – введення воєнного стану. І не стільки введення воєнного стану, а та розвід інформація, що була озвучена на засіданні ООН, що стосується можливого захоплення Бердянська і Маріуполя. Впевнена, Ви знаєте більше ніж всі ми. Чи справді є така загроза?

Валентин Наливайченко: Загроза на півдні нашої держави з’явилася одразу з початком російської агресії. Треба визнати: це почалося з лютого 2014, коли РФ окупувала Крим. Але у зв’язку з зухвалими діями Російської Федерації і її військово-морського флоту, ця загроза стала більшою. Це справді так. Нажаль, через блокаду потерпає наш Бердянський порт, втрачає економіка,  бюджети, втрачають наші громадяни. Рада Безпеки ООН і всі країни – наші міжнародні партнери засудили і чітко висловились, що це неприйнятно: Російська Федерація порушила і міжнародне право, і двосторонні угоди, і має нести відповідальність.

– Ви кажете, що така загроза була і раніше, але воєнний стан тільки зараз оголошено. Чому?

Валентин Наливайченко: Думаю, не вистачало рішучості у влади. На моє переконання, воєнний стан треба було вводити легітимному президенту одразу після виборів. Найголовніше – не оголошення. Дозвольте пояснити, це не дошка оголошень – повісив і все. Оголошення воєнного стану має передбачати від влади відповідальність, що почнуть оборонні заводи працювати в моєму рідному Запоріжжі. Приїжджайте на заводи! 26 членів уряду. В 10 областях влада оголошує військовий стан. Де мають бути міністри та віце-прем’єри? Відповідаю – в цих містах, в цих областях, щоб почати фінансувати і завантажувати замовленнями українські підприємства – раз. Друге – пояснити людям, кожному українцю, що означає воєнний стан, що будуть робити, куди людям звертатись по допомогу. І третє – Уряд і Президент особисто мають прогарантувати і виконати, що не буде зростання цін, що не буде обвалу гривні, що не буде криміналу. А нажаль почалося вже з точністю до навпаки.

Я дуже багато років віддав українській дипломатичній службі, бачив і знаю, як діють уряди в інших країнах, коли вводиться надзвичайний або воєнний стан.

Ви апелюєте до влади. Але ж Ви були частиною цієї влади в дуже важкі часи для нашої країни 2014-2015рр. Чи Ви пропонували тоді Президенту ввести воєнний стан?

Валентин Наливайченко: З початком війни я тоді прийшов з Майдану, з Революції гідності. Була розвалена і система нацбезпеки, і сама СБУ, і інші правоохоронні органи. І тому перше, що я почав разом з активістами – ми в принципі відродили і створили фактично знову і контррозвідку, і антитерористичний центр. І такими офіцерами, яких я тоді підібрав, пишається вся країна, вони на фронті. Мої накази до цього часу діють. Ми висунули вперше в українську спецслужбу найкращих офіцерів на передову, і вони досі там. І це контррозвідка, якою може пишатися вся країна і всі громадяни.

Відсутність політичної волі самого президента – це раз. І друге треба визнати, я через це і пішов від цієї влади ще в 2015-му році, – шалена корупція. Дикунська корупція.

– У Вас величезний дипломатичний довід, знаєте кілька іноземних мов. Особисто Ви спілкувались з лідерами іноземних країн про те, що відбувається в Україні, про те, що сталося на Азові? Вони розуміють, що чергова «їх стурбованість» зараз нам не допомагає?

Валентин Наливайченко: Спілкувався звичайно. Наприклад, з найперспективнішим, наймолодшим зараз лідерів ЄС – канцлером Австрії Себастьяном Курцем. Йому 31 рік, молода людина але рішуча, він зараз один з нових європейських лідерів. Він чітко казав: «Валентин, світ готовий підтримувати, але чому така корупція у Вашій владі?

Розповім про американських партнерів. Я справді маю дуже серйозні політичні зв’язки в конгресі і в сенаті.. Я завжди переконував і переконую, що потрібна допомога, потрібка сучасна зброю нашим збройним силам, потрібна економічна допомога для того, щоб відновити обороноздатність, в том числі щоб сили оборони і безпеки були на найвищому рівні. Підтримують американці, і демократи, і республіканці. Більше того виділяють кожного року на підсилення обороноздатності України 250 млн. дол. Ви кажете, що я обізнаний, але, навіть, я не можу сказати скільки з тих 250 млн. дол. український уряд використав, а головне куди.

Ви побачили хоч один долар в Запоріжжі з міжнародної допомоги у вигляді замовлень на заводах, у вигляді української продукції, можливо нових модулів безпеки, нових вагонів для української залізниці. У вигляді нових фільтрів на Молочному лимані, де екоцид був вчинений в 2010 році і до цього часу не здатні розслідувати, хто вкрав десятки мільйонів гривень. Хто винен? А ми чекаємо міжнародних партнерів. Я вважаю, що не треба чекати, треба навести порядок в країні.

– Внутрішній ворог України – корупція у владі. На вашому рахунку розкриття відомих справ: Сюзанни Станік, наприклад. Як Ви оцінюєте ефективність нових органів: НАБу, антикорупційної прокуратури, Національного агентства з попередження корупції?

Валентин Наливайченко: Моя відповідь пряма і жорстка. Тому що риба згнила з голови. Тому що бізнес і влада коли поєднуються – це ніщо інше ніж корупція. Тому я говорю, що я йду в президенти і наведу такий порядок. Має бути і буде відділена жорстко влада від бізнесу – раз. Заборона у владі займатися бізнесом, особливо президенту. Друге – має бути створений і буде створений Антикорупційний суд відкритий з українськими суддями, через прозорий конкурс будуть набрані українські найкращі юристи і запрацює антикорупційний суд. Антикорупційний суд буде через публічні засідання і розгляд справ по-перше жорстко карати корупціонерів у владі, включно з довічним ув’язненням, і друге – з конфіскацією всього викраденого. Кожен можновладець чиновник, який буде потрапляти в Антикорупційний суд буде не тільки покараний, а й буде повертати примусово все, що викрав під час того, як працював на посаді, включно з офшорами.

Чому я так жорстко до цього ставлюсь? Тому що насправді виживання країни залежить від того, що ми з Вами знищимо корупцію у владі.

– У Вас завжди була така позиція. У Вашому досвіді є такі приклади, як Сюзанна Станік.

Валентин Наливайченко: Це суддя Конституційного суду. Вона була тоді така всемогутня, її захищав весь парламент. Але я сказав, що ні, не буде корупціонерів в Конституційному суді. І ми тоді домоглися і справу порушити, і її квартири і нерухомість – все було знайдено. Ми документуємо, вилучаємо, заарештовуємо. Згадайте міністра транспорту Рудьковського. Віддали суддям. Що вони зробили? Відпустили, він до речі одним з найбагатших на той час був міністрів. У мене, нажаль, не було повноважень і судами керувати, і проводити президентську люстрацію. Тому я йду в президенти, щоб домогтися, щоб карали корупціонерів і конфісковували вкрадене.

– Давайте чесно, зараз серед тих, хто працює і хто є олігархом, напевно, у Вас є друзі?

Валентин Наливайченко: Ні, немає жодного олігарху. А як вони будуть зі мною дружити? У мене бізнесу немає, телеканалів немає, я з Запоріжжя, батьки вже покійні на Осипенківському кладовищі, і мама і тато пішли. Навіщо мені олігархи і дружба ними,

– Багато бачимо бордів. Всі кандидати в президенти спілкуються між собою. Вашого поки жодного…

Валентин Наливайченко: Тому що це величезні гроші. І давайте поставимо на народний контроль, коли зніме свої політичні біл-борди Президент України. Воєнний стан в країні оголосили, коли знімуть інші політикани, всі ці корупціонери колишні міністри, які розкрадали армію все життя. Воєнний стан же, яка політична агітація? Це перше. І друге – а з відпусток коли повернуться всі урядовці в Києві? Громадян України вони налякали, запорожці всі перелякані. Кого не зустріну, всі питають: «Валентине Олександровичу, а що робити, а куди бігти, а як бути з моєю дитиною?».

Влада має вивести на вулиці додаткові патрулі правоохоронців для того, щоб знищити криміналітет, щоб не було мародерів, щоб нарешті на вулицях хоча б було спокійно. Воєнний стан же має означати для людей більше безпеки на вулицях і вдома. Я вже казав, повинно бути заморожене зростання цін. На чому я наполягаю, має бути забезпечена Нацбанком стабільність гривні. Якщо підсумувати, треба не людей лякати воєнним станом, а ворога – зовнішнього агресора.

 З біл-бордів бачимо, хто що обіцяє: мова, армія, зниження вартості газу. Ваш основний лозунг – це корупція. Що ще?

Валентин Наливайченко: Я йду в президенти з чітким планом знищити корупцію і з чітким планом дій відновити мир. Відновлення миру для мене є найголовнішим і я почав ще 2 місяці тому з Донецької та Луганської областей. Представляю план дій відновлення миру, план деокупації нашої країни і найголовніше – відновлення економіки. Відновлення заводів, тобто створення робочих місць, створення стабільної фінансової системи, зниження тарифів в тому числі я включив в свою економічну програму встановлення миру. І чому я вважаю, що це можливо? Тому що знаю, що надра газу, нафти і інших корисних копалин належать народу України. І ті олігархи, які зараз при владі, розпоряджаються одноосібно українським газом власного виробництва, нафтою і не тільки – іншими надрами: і пісок, і щебінь, і бурштин.

Ми багатюща країна, має бути зупинений грабунок країни і в мене є воля це зупинити. І газ внутрішнього видобутку буде справді вдвічі-втричі дешевше для громадян України. Так я бачу шлях для зниження тарифів комунальних для громадян України. І не тільки ці питання. Для мене наведення порядку в водопостачанні, в енергетиці  означає прибрати корупційну складову і почати хоча б платити стабільні зарплати «Запоріжобленерго».

– Ви не збираєтесь співпрацювати з  міжнародними фінансовими організаціями такими як МВФ? Тому що підвищення вартості газу пояснюють вимогами цієї установи.

Валентин Наливайченко: Ця влада справді пояснює це так. Насправді така співпраця нам непотрібна. Така вимога є зараз, але давайте я відкрию таємницю. Чому МВФ таку вимогу до української влади висловив? Тому що українська влада запросила 17 млрд. дол.. взяти у борг, до речі під шалені відсотки. А коли МВФ запитав: «А чим будете розраховуватись?», Порошенко з Гройсманом що сказали? «Розрахуємось за рахунок підвищення тарифів громадянам України». Якби уряд і Президент представили програму розвитку економіки, більшого використання копалин, розвитку транспорту, інфраструктури – це була б зовсім інша програма роботи з міжнародними фінансовими інституціями.

Я знаю найкращий європейський досвід, де кредити більше 2% заборонено піднімати кредитні ставки в середині країни. Тому що це кров економіки, ці гроші мають йти на підприємства, в бізнес для того, щоб він працював, виробляв, платив зарплати. Я стверджую, як майбутній президент, що краще ми будемо допомагати і розвивати підприємництво і виробництво, і краще будемо отримувати більше продукції і за рахунок цього будемо збільшувати збір податків, піднімати пенсії і стримувати ціни. А не за рахунок кредитів, боргів і таких каральних заходів всередині країни.

– Ви бачите інший шлях вирішення тих проблем, які існують в державі. Ви у Запоріжжі, днями будете в Дніпрі, були в Донецькій області. Це вже можна рахувати, як передвиборчий об’їзд областей?

Валентин Наливайченко: Ні, для мене найважливіше, що я це почав набагато раніше, ще до виборчої кампанії. Зараз їжджу по всій країні, представляю план відновлення миру і нову міжнародну угоду, дієву міжнародну угоду з деокупації. Найголовніше питання – добитися, щоб війська агресора і спецслужби пішли з української землі.

Нова міжнародна угода, яку я підготував, передбачає разом з міжнародними партнерами США та країнами-членами ЄС укладення і вихід на нову міжнародну угоду з чіткою метою. Ця угода має вирішити питання деокупації та гарантувати територіальну цілісність нашої країни.

– Яким чином, поясніть, як Ви бачите деокупацію?

Валентин Наливайченко: Механізм, який я заклав в нову міжнародну угоду, передбачає, що Україна ініціює. США та країни-члени ЄС мають підтримати і бути сторонами цієї угоди. Весь світ має нас підтримувати, не будувати Північні Потоки навколо української території, тим самим підтримуючи економіку агресора і той російський режим, який розпочав проти нас війну. Для нас найголовніше, щоб весь світ і ми насамперед діяли для того, щоб агресор якомога скоріше пішов з нашої землі.

– Це збільшення санкцій?

Валентин Наливайченко: Це збільшення і санкцій, і тиску, і міжнародні позиція, і на рівні ООН, і на рівні США, і на рівні європейських країн, де чітко підтримується Україна і українці в тому, щоб пішли війська агресора і був відновлений мир, зупинена війна на нашій території. Ось що є головним і в чому ключова відмінність мого плану відновлення миру від будь-якого іншого можливого кандидату в президенти.

Ще до виборів я поїду і в Вашингтон, і в європейські столиці, зустрінусь на найвищому можливому рівні для того, щоб проговорити і відстояти наші позиції ще до президентських виборів. Щоб міжнародні партнери все ж таки зрозуміли і підтримали нашу аргументацію і необхідність вийти на абсолютно інший якісний рівень підтримки України, і головне Нової міжнародної угоди з деокупації українських земель.

Ви з Запоріжжя, закінчили запорізьку школу, чи Ви знаєте про проблеми Запоріжжя? Яким Ви бачите їх рішення? Я розумію, що президенту буде не до якоїсь області, але ж.

Валентин Наливайченко: А має бути «до». Я не тільки знаю, серце болить і крає, як у кожного запоріжця, починаючи від злітно-посадкової смуги в нашому аеропорту, і далі пішли. Найголовніше, щоб запорізькі заводи запрацювали. Ті, що працюють, мають отримати замовлення від оборонного комплексу. Недобудований міст через Дніпро. Запоріжжя для мене як було рідним містом, так і залишилось, і кожна проблема, яка є тут, вона в мене болить.

– На кого Ви опираєтесь у Запоріжжі, загалом в Україні? Якщо Ви прийдете до влади, Вам потрібна команда. Один в полі не воїн.

Валентин Наливайченко: Рух «Справедливість» складається з активістів і з громадських організацій. Ми не олігархічною партією, в нас немає лімузинів і т.д. Але в нас є люди – активісти, якими і ми пишаємося. І тут в Запоріжжі, Костянтин Бєлов. Для мене честь працювати з такою людиною в команді, тому що він якраз і бореться, щоб справа про екоцид у Молочному лимані нарешті була в суді, щоб були покарані ті чиновники, які вкрали десятки мільйонів. Щоб були відновлені фільтри, щоб не вирубали наш парк біля цирку. Ось з таких людей складається наша команда і так по всій країні.

В русі «Справедливість» більше 200-т громадських, волонтерських, ветеранських організацій. І з цими людьми разом, як рівний серед рівних, я йду в Президенти, а потім ми йдемо на парламентські вибори. І ми обов’язково зробимо найголовніше –очистимо владу, змусимо владу служити людям і захищати людей.

Більше лозунг «Іду у владу, бо краду» ми не допустимо жодного разу. «Іду у владу, щоб збрехати більше ніж попередник» теж нас не влаштовує. А ось захистити людей, повернути країну на світлий шлях розвитку, відновити все те, чим ми завжди пишалися і що нам зігрівало душу, а не краяло серце – це ми обов’язково зробимо.