Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Интервью » Коли очікується епідемія грипу в Запоріжжі і як зробити щеплення

Коли очікується епідемія грипу в Запоріжжі і як зробити щеплення

Коли очікується епідемія грипу в Запоріжжі і як зробити щеплення

Які віруси вкладають в ліжко запорізьких дітей та дорослих? Чи можна наприкінці листопада та протягом грудня ще робити щеплення проти грипу? Та про загальні епідемічні тенденції цього року Inform.zp.ua розповіла Ірина Макарова, головний позаштатний епідеміолог Департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради.

– В Запоріжжі закриті перші класи та школи на карантин через захворюваність. Вже можна говорити про наближення епідемії грипу?

Ірина Макарова: Наразі казати про якийсь особливий ріст захворюваності чи бити на сполох ще зарано. Уточню, що карантин ми не вводимо. Це робить Кабінет Міністрів України, якщо виникають особливо небезпечні інфекції, які у нас регулюються Міжнародними медико-санітарними правилами. Тож ми вводимо обмежувальні протиепідемічні заходи в наших організованих колективах. Дійсно зараз захворюваність дитячого населення особливо почала зростати. І тому керівники деяких шкіл або дитячих садочків можуть приймати таке рішення на своєму рівні. Якщо більше ніж 30% дітей не відвідує навчальний процес, вони можуть призупиняти роботу класу або роботу цілого закладу. Тому це все розпорядженням міського голови покладено на директорів шкіл або завідувачів дитячих дошкільних закладів.

– Чим зараз хворіють діти і дорослі? Чи позначилась на загальній захворюваності мешканців Запоріжжя тепла і суха осінь?

Ірина Макарова: В основному це віруси з групи гострих респіраторних вірусних інфекцій. Поки що діагноз «грип» мешканцям нашого міста ніхто не ставить. Взагалі-то для початку класичного епідемічного сезону тепла осінь ніяк не позначилось. Зараз захворюваність перебуває на середньорічних показниках, вони характерні для даного тижня цього року. Але звичайно, чим холодніша погода, чим більше дощів восени, тим більше зростає захворюваність. Тому в цьому році погода нам зробила невеликий подарунок і захворюваність в нас на території міста наразі на рівні середньорічних показників.

– Коли очікується епідемія грипу?

Ірина Макарова: Звичайно є 2 піки захворюваності, якщо сезон класичний, не відрізняється від інших. Це наприкінці листопада – на початку грудня і другий підйому наприкінці лютого – на початку березня. Це основні два піки. А поки що захворюваність не відрізняється якоюсь особливою активністю. Статистика ведеться щонеділі. На 46-му тижні цього року в Запоріжжі захворіло 3502 мешканці нашого міста. Це більше ніж на третину не доходить до епідемічного порогу. Ми можемо говорити, що сезон у нас поки що іде спокійно.

– Всі знають, що від грипу може захистити вакцинація. Як в Запоріжжі відбувається вакцинація проти грипу і чи можна робити щеплення проти вірусу наприкінці листопада і на початку чи протягом грудня?

Ірина Макарова: Вакцинація проти грипу, нажаль, не тільки на території Запоріжжя, а й на території України відбувається не так, як би нам – епідеміологам – хотілося. Оскільки Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вакцинувати 75% і більше від усього населення даної території. У нас це традиційно не більше 1% по всій Україні, навіть, в самих кращих сезонах. Так, це дуже мало. Наразі на території міста щепилося всього 3443 особи і якщо розрахувати відсоток від всього населення нашого міста – це дуже-дуже мало, це крапля в морі. І тому мешканцям нашого міста треба активізуватися у цьому питанні. Тому що про захист Ви маєте подумати самі, адже вакцинація від грипу є рекомендованою, вона не входить в обов’язковий календар щеплень, і тому за кошти державного бюджету ця вакцина не купується. ЇЇ немає в наших центрах первинної медико-санітарної допомоги, люди її мають купувати самі.

– Як треба діяти, якщо людина вирішила зробити щеплення проти грипу? Куди йти? До сімейного лікаря, з яким укладено декларацію?

Ірина Макарова: Ви можете йти у приватну клініку, вони проводять таку вакцинацію, закупляють вакцину. Якщо обираєте приватну клініку, в вартість послуги входить і вакцинація, і огляд Вас або Вашої дитини перед вакцинацією, і спостереження після вакцинації. Але це звичайно коштує більше. Ви можете прийти до свого лікаря, з яким уклали декларацію. Сподіваюся, що запоріжці активно працюють в цьому напрямку, оскільки укладання декларацій – пріоритетний напрям для розвитку первинної медицини. Ви приходите до свого сімейного лікаря, або терапевта чи педіатра, він оглядає. Якщо можна допустити до вакцинації, він виписує рецепт. З цим рецептом йдете в аптеку, в якій є вакцина від грипу, і купляєте. Причому її мають видати в спеціальному термоконтейнері, оскільки нести чи везти цю вакцину Ви маєте за умов збереження холодового ланцюга. Видають обов’язково Вам чек і копію сертифікату на цю вакцину. Протягом двох годин Ви можете доставити цю вакцину у кабінет щеплень і зробити там вакцинацію. Таким чином це вийде звичайно дешевше.

– Без рецепту вакцину не можна купити в аптеці?

Ірина Макарова: Звичайно, Вам її ніхто не продасть. Тому що це імунобіологічний препарат, і без рецепта такі препарати у нас на території України не відпускаються.

– Яка вакцина продається в Запоріжжі, і загалом в Україні?

Ірина Макарова: І в Запоріжжі, і в Україні є 2 вакцини. Це вакцина GC Flu –виробництва Південної Кореї. І вакцина Vaxigrip Tetra – французька вакцина. Вперше у нас на території України є вакцина Vaxigrip Tetra. Поясню чим вона відрізняється від корейської вакцини. В склад корейської входять 3 штами, в склад Vaxigrip Tetra входять  4 штами – 2 штами грипу А і 2 штами грипу В. І якщо Ви ніколи не отримували щеплення чи вагаєтесь яку вакцину обрати, звичайно краще брати 4-компонентну вакцину, але є деякі обмеження за віком. Вакцину GC Flu, яка корейського виробництва, можна проводити дітям с 6-ти місяців. А вакцина Vaxigrip Tetra, згідно інструкції, вводиться тільки з 3-х років. Тому якщо у Вас дитина менше 3-х років, то Вам підходить вакцина GC Flu. Ці вакцини є абсолютно доступними. Vaxigrip Tetra так точно, її більше завезли на територію України. Вони дуже рідко дають якісь дуже сильні реакції, тобто переносяться достатньо непогано, вони є безпечними, тому боятися вакцинуватися не треба.

– Впевнена, люди справді бояться. Ви назвали дуже маленький відсоток тих, хто вже зробив щеплення проти грипу. Які можуть бути ускладнення?

Ірина Макарова: Думаю, тут не тільки фактор страху присутній у наших батьків. Дуже багато батьків не знають про цю вакцинацію, не дивлячись на те, що багато в ЗМІ про це говориться, пишеться у соціальних мережах. Зараз батьки дуже активні у соціальних мережах: Фейсбук, Твіттер і т.д. Вся ця інформація є у відкритому доступі. Але є батьки, які взагалі про цю вакцинацію не знають. Є батьки, які вважають її непотрібною. Оскільки батьки – це люди, які відповідають за здоров’я своєї дитини, вони можуть приймати таке або інше рішення. Тобто мама, відповідаючи за здоров’я своєї дитини приймає рішення вакцинувати її або не вакцинувати. І не знаючи ризиків, які можуть виникати у не вакцинованої дитини не тільки від грипу, а і від тих інфекцій, які у національному календарі щеплень, мама відходить у бік того, що відмовляється вакцинувати свою дитину. Але це звичайно неправильно. І тому якщо мама і педіатр взаємодіють, якщо вони розуміють один одного, якщо педіатр може довести необхідність, у цих лікарів в основному всі пацієнти вакциновані згідно календарю. А якщо є якісь протипоказання, то звичайно складається індивідуальний календар щеплень і все одно ця дитина вакцинується і отримує щеплення, які має отримати. І, навіть ті, яких нема в календарі вакцини, але свідомі батьки обирають такий шлях, купляють цю вакцину за свої кошти і вакцинують дитину від тих інфекції більше ніж 10-ти, які входять у нас до Національного календаря.

– Які можуть бути ускладнення після щеплення?

Ірина Макарова: Є два поняття, які батьки часто плутають. Є ускладнення, а є реакція. Реакція – це короткочасне порушення, наприклад, здоров’я, яке не несе за собою ніяких стійких наслідків. Тобто це підвищення температури, це може бути місцева реакція у вигляді почервоніння, уплотніння в місці введення вакцини, може бути біль в місці введення вакцини. Але це все короткоплинне явище, і воно проходить звичайно протягом 1-2 діб.

Якщо кажемо про ускладнення – це стійкі порушення здоров’я дитини або людини, яка отримала вакцинацію. Ускладнень від вакцинації проти грипу ми взагалі не фіксуємо. Ми, навіть, рідко фіксуємо і реакції. Тобто підвищення температури – це скоріше виключення ніж правило. Так, є незначна болючість в місці ін’єкції, але вона є тому що вакцина від грипу інактивована, тобто там вірусу живого у цій вакцині немає. Чого теж дуже часто не знають батьки і думають, що вони вакцинували дитину, дитина захворіла і це від вакцини – все, ми хворіємо на грип, тому що ми щепилися. Це неправда, тому що вакцина від групи інактивована, там немає живого вірусу, в склад цієї вакцини входять білки, на які наш організм реагує і виробляє специфічний імунітет. І для того, щоб вакцини, якщо вони неживі і неактивовані, вони дають менший імунологічний ефект. Для того, щоб його збільшити, в склад цієї вакцини вводять спеціальний ад’ювант, так званий. Це підсилювач. Тобто те, що в нас болить в місці ін’єкції, і місці введення вакцини, – це добре, це значить, що вакцина працює і на місці формується таке місцеве запалення, на яке наша імунна система реагує більш активно ніж якби воно не боліло і не було ніякої реакції. Тому біль в місці ін’єкції – це не завжди погано.

– Кір. В Запоріжжі постійно з’являються нові випадки. І хоча це в десятки разів менше, ніж в інших регіонах – все ж таки. Наскільки ситуація контрольована? Після страшних випадків смерті серед захворівших, батьки масово почали вакцинувати дітей. Який відсоток не вакцинованих дітей залишається в зоні ризику?

Ірина Макарова: Хочу повернутися у минуле. Перші випадки захворювання на кір у Запоріжжі почали реєструватись у вересні 2017 року. Наразі цей процес не такий активний, як в інших областях. У нас більше, навіть, хворіло дорослих людей, не дітей. Чому? Тому що ми передбачали, якщо захворюваність почала зростати в інших областях, то це звичайно дійде і до нас. І ми дуже активно почали впроваджувати санітарно-просвітню роботу серед наших батьків, що треба вакцинувати дітей. І коли кір прийшла на територію міста, то у нас не закривалися на обмежувальні протиепідемічні заходи ні школи, ні дитячі садочки, оскільки організовані діти хворіли не масово саме завдяки тому, що батьки почали самі вакцинувати своїх дітей. Саме завдяки тому, що наші лікарі-педіатри почали активно доводити до батьків, що це є дійсно необхідно, що кір прийде все одно на територію нашого міста, нашої області. І тому Запоріжжя в списку десь останнє-передостаннє.

Чому висока захворюваність на Західній Україні? Там найнижчі показники щеплення. Тобто там масово батьки відмовляються від вакцинації своїх дітей, деякі це роблять з релігійних якихось поміркувань. Люди всі різні, у всіх дуже різні погляди на життя, погляди на релігію і т.д. Є певні національності, які не роблять своїм дітям щеплень, вони вважать це непотрібним. І коли у нас почалась захворюваність, спалах почався саме з цих людей – це люди ромської національності, які дуже скупчено живуть і вакцинацію своїм дітям в основному не проводять. І тому спалах у нас почався саме з цих дітей, які поступали до інфекційної лікарні.

Але, на щастя, інші організовані діти на території міста хворіли не так, як в тій групі, в якій не проводились щеплення. Тому тут є чітка тенденція, чіткий зв’язок між тим скільки вакциновано дітей. Оскільки діти завжди є такими запускачами цього механізму, вони не імунні, вони не перенесли ще тих захворювань, які перенесли дорослі люди. І тому частіше всього це починається в дитячих колективах, і батькам треба ставитися до здоров’я своїх дітей дуже відповідально і звичайно обирати вакцинацію. Тим більше, що зараз ми вакцинуємо дітей комбінованою вакциною. Тобто не тільки від кору, дитина в одній ін’єкції отримує вакцинацію від кору, епідемічного паротиту та краснухи – одразу від 3-х інфекцій. Це бельгійська вакцина, вона достатньо легко переноситься. І повірте, навіть, якщо у Вашої дитину добу або дві доби буде підвищена температура до 38°, повірте, це ніщо у порівнянні з тим, як може протікати кір у не вакцинованих дітей. Це дуже важко, це завжди госпіталізація, інфекційна лікарня, відділення реанімації. І виникають потім дуже складні ускладнення – енцефаліти, вірусні пневмонії, від яких, нажаль, вже померло 15 людей на території України, 11 з них діти. Тобто ці жертви, особливо серед дітей, можна було передбачити, якщо б батьки не відмовлялися від вакцинації.

– Через місяць почнуться зимові канікули і багато запорізьких школярів поїдуть на відпочинок в гори. А чи варто? Закарпатська, Івано-Франківська та Львівська області рахують випадки кору тисячами. Що Ви порадите? Чи їхати, чи відпускати своїх дітей? Чи краще затриматися вдома?

Ірина Макарова: Пораджу спочатку, якщо у Вас є такі питання, звернутись до Вашого лікаря. У кожної дитини, яка отримує щеплення, є картка профілактичних щеплень. В цю картку вносяться всі щеплення, які отримала дитина протягом життя. Ваш лікар подивиться чи всі вакцинації від кору, якщо ми кажемо про кір, отримала Ваша дитина згідно віку. А їх у нас згідно Національному календарю 2. Одна вакцинація у нас проводиться у рік і одна ревакцинація проводиться у 6 років. Якщо Ви отримали 2 вакцинації, вважається, що Ви захищені від кору. Ви скоріше за все не захворієте, а якщо і захворієте, то перехворієте або в дуже легкій формі і 100% без ускладнень, як це буває у не вакцинованих. І якщо Ви їх отримали, можете бути спокійними. Якщо Ваша дитина згідно віку не отримала 2 дози вакцини КПК, то Вам треба надолужити Ваш календар і вакцинувати дитину перед тим, як відпускати її в ці регіони, де дійсно дуже висока захворюваність.

– У Вас великий досвід роботи. Як епідеміолог, які загальні тенденції Ви спостерігаєте щодо захворюваності мешканців Запоріжжя? Цього року, наприклад, почали з’являтися випадки екзотичних хвороб – лихоманка Західного Нілу.

Ірина Макарова: Це взагалі-то екзотичні інфекції для нас, оскільки ми не є ендемічною територією, наприклад, для лихоманки Західного Нілу. Всі випадки завезені з тих країн, де дійсно циркулює цей вірус і де є специфічний переносник для цього вірусу. Тому паніку не раджу піднімати. В основному це люди приїжджають з ендемічних країн. Точно так же в нас реєструються поодинокі випадки захворювань на малярію – це теж не є для нас характерною інфекцією. В основному всі ці випадки завезені, вони реєструються або серед людей, які приїхали до нас на навчання, серед іноземців або тих людей, які їздять у відрядження в ендемічні країни. А що казати взагалі до інфекційної захворюваності, то якихось нових тенденцій і нових інфекцій ми не спостерігаємо і захворюваність на середньорічних показниках.