Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Вільнянськ приєднався до Європейської хартії єдності жінок та чоловіків

Вільнянськ приєднався до Європейської хартії єдності жінок та чоловіків

Що це за хартія, що вона означає і дає самому місту Вільнянськ – редакції Inform.zp.ua розповіла Тамара Огородова, голова правління БФ «Єдність за майбутнє», керівниця проекту «Просування участі жінок у політиці».

В Україні почався активний розгляд Європейської хартії єдності жінок та чоловіків у житті місцевих громад та доєднання до неї міст нашої держави, а також сіл, селищ і об’єднаних територіальних громад.

– Давайте пояснимо читачам, рівність – це коли і жінки, і чоловіки мають рівні права і обов’язки, правильно?  

Тамара Огородова: Додам, мають рівні можливості. Рівні права маємо за Конституцією, але якщо подивитись, як ми реалізували оті можливості, чи були ці можливості, то будемо дуже здивовані. Виявляється, протягом 27 років в Україні можливості у жінок були дуже обмежені. Тільки 5% міністрів, які робили внесок в розвиток України, – це жінки. Не беру статистичні дані, які кажуть про формування регіональної влади, там також є проблеми. А про яку рівність буде йти мова, якщо бачимо таке представництво!?

Європейська рада муніципалітетів та регіонів зробила амбітний проект. Вивчивши досвід близько 100 європейських міст та громад в 11 галузях, вона підготувала практичний інструмент для регіональних та місцевих управлінь: яким чином можна досягти рівності у своїх громадах. Помітили системні проблеми: недостатню кваліфікацію та володіння інструментами аналізу, що дозволяють посилити політику щодо гендерної рівності на місцевому та регіональному рівнях. І одним із таких інструментів є гендерно-орієнтоване бюджетування. Коли таке віртуальне місто рівності було створено, Європейська рада почала заохочувати місцеву і регіональну владу зробити ще один крок у здійсненні цієї реальності – зробивши політичне зобов’язання. Саме так зародилась ідея створення Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків на місцевому рівні.

Україна сьогодні має менше на 4% валового національного продукту, ніж могла би мати. Доведено, гендерна рівність накладається на економічні процеси.

– Скільки країн вже приєдналося до Хартії?

Тамара Огородова: Близько 35 країн і 1700 міст у світі доєдналось до цієї Європейської Хартії.  Відень в Австрії почав свою роботу з гендерного мейнстрімінгу 2000 року. Мета полягає в тому, щоб краще задовольняти потреби всіх своїх громадян, цим самим підвищити якісний рівень державних послуг. При цьому малося на увазі, що це повинні бути жінки і чоловіки різного віку, від молоді до людей похилого віку.

Другий крок. Відень зосередив зусилля на підвищенні обізнаності, передачі знань і розробці методів оцінки та звітності. Також були призначені муніципальні посадові особи, які відповідають за гендерну рівність.

Підкреслю, що такі посадові особи є і в Запорізькій області завдяки проекту, який ми реалізуємо з Національним демократичним інститутом,  за підтримки уряду Великобританії через Фонд ефективного розвитку. Нажаль, у нас такі рішення не приймались з 2005 р. 13 років був закон і тільки в 2016 р. вперше в Україні був призначений уповноваженим з гендерних питань, з питань рівних прав і можливостей жінок і чоловіків. Це сталося у місті Вільнянськ Запорізької області. Ним став Віктор Плахотя. І це все завдяки тому, що місто очолює жінка Наталя Мусієнко, яка дуже добре знайома з проблемами гендерної рівності і нерівності. Протягом двох каденцій вона приймає активну участь у роботі комітету з рівних прав і можливостей жінок і чоловіків при Асоціації міст України. Вона побувала в Канаді, познайомилась з тим досвідом. І як бачите, вона зараз попереду іде в Запорізькій області, втілюючи стандарти і принципи гендерної рівності.

– Коли місто Вільнянськ відчує перші позитивні наслідки приєднання до Хартії?

Тамара Огородова: Після того, як була створена міжфракційна група, першим, що жінки взяли на себе, – відновлення освітлення у всьому місті. Бо безпека жінок, безпека дітей в першу чергу повинна бути проаналізована. Один із головних чинників, якщо місто доєднується до Хартії – це безпека! Відновили освітлення, квартальні дороги, зробили тротуари. Зараз вони дуже послідовно виконують всі ті зобов’язання, які повинні виконувати міста, які доєднались до Хартії. Важливо, що вони створили міжфракційну депутатську групу в міській раді – це жінки з різних партій. Вони зараз кажуть: «Ми вже не пам’ятаємо, хто з якої партії, але коли ми збираємося, дивимось на те, що можемо зробити для громади. Які можемо зробити зручності для жінок і чоловіків похилого віку, для діточок з інвалідністю. Яким чином ми можемо покращити і поліпшити життя за рахунок тих коштів, які сьогодні має наша громада».

– Хартія – це своєрідна інструкція, як покращити життя в громаді, як для чоловіків, так і для жінок?

Тамара Огородова: Так. Хочу наголосити на деяких пунктах, які потребує Хартія, які вимоги ставить до тих міст, які приєднались. Перше: створити план дій. Термін – до двох років, протягом цього часу треба створити план дій не менше як на 5 років. Визначити пріоритети, які повинні виконати. Кожен підписант Хартії має провести широке обговорення стосовно його плану дій з досягнення рівності, а після його ухвалення організувати його поширення. Також регулярно оприлюднювати інформацію стосовно перебігу його виконання. Це серйозне зобов’язання, яке бере влада, коли підписує цю хартію. І ще дуже і дуже важливо, що підписант визначає, що право на рівність жінок і чоловіків є фундаментальною передумовою демократії і що демократичне суспільство не може дозволити собі ігнорувати навички, знання і креативність жінок. З цією метою воно повинне забезпечити на засадах рівності залучення, представництво і включення жінок з різних середовищ, ще раз підкреслюю, різних вікових груп до усіх сфер політичного і публічного процесів прийняття рішень. Як бачите, це дуже послідовна робота з втілення тих рівних прав і можливостей, про які каже наша Конституція, про які написано в законі «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків». Якщо хочемо інтегруватись в Європу, якщо хочемо бути європейською країною, ми повинні вже на низовій ланці на рівні об’єднань територіальних громад, на рівні місцевих рад доєднатись до цієї Хартії.

– Які міста в Україні приєдналися до Хартії?

Тамара Огородова: Першим місто Вінниця. Потім Житомир, Ужгород, Одеса, 4 міста з Львівської області.  Харків теж виносить на сесію це питання. Хотілося, щоб в першій 10-ці було Запоріжжя. У нас в Запорізькій області це Вільняньск, Пологи теж розглядали це питання.

– Ви кілька разів згадуєте про рівність і саме про жінок, про збільшення їх прав і можливостей, а яка користь чоловікам від тієї Хартії, про яку ми говоримо?

Тамара Огородова: Дискримінація сьогодні діє не тільки відносно жінок, вона діє і відносно чоловіків. Якщо ми подивимось на вік чоловіків, в якому вони помирають, то бачимо, що розрив між віком жінок і чоловіків дуже великий майже 10 років. І тому сьогодні кажемо про те, що суспільство дуже жорстко відноситься до чоловіків. Давайте подивимось на наші стереотипи. Хлопчик маленький у дитячому садочку 3-4 рочки, йому кажуть: «Ти не повинен плакати, бо ти хлопчик». Ми намагаємось зробити такий вимір для цієї дитини, що ти повинен приховувати свої емоції. Дівчаткам одразу даємо посуд, ляльку, колясочку і вона починає грати вже в сімейні обов’язки. Дітки дивляться на розподіл тих соціальних ролей в сім’ї, і якщо в родині мати на кухні, готує, прибирає, робить всю хатню роботу, а батько не допомагає жінці, то така модель буде і у цих дітей.

Давайте подивимося на захворювання чоловіків. Сьогодні туберкульозом страждає 71% чоловіків и 29% жінок. Це вже чоловіча хвороба. Наркоманія і алкоголізм:  86% – чоловіки, 14% – жінки. Бачите, яка дуже і дуже ризикова ситуація з чоловічим здоров’ям. За дослідженням, майже 50% чоловіків сьогодні не можуть мати дітей і це теж страшна статистика. І сьогодні суспільство, яке створила чоловіча політика, дуже жорстоко відноситься в першу чергу до чоловіків. Гуманізм – це вже те, що повинні привнести жінки. І дуже важливо, що повинне бути залучено інтелект, толерантність жінки і її креативність, це навіть записано в статті Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків.

– БФ «Єдність за майбутнє» багато робить з розвінчання міфів щодо гендерних питань – це не тільки хто відкриває двері і сплачує в ресторані за вечерю. Які проекти збираєтесь впроваджувати, аби рівність чоловіків і жінок дійсно мала реальні результати в Україні, зокрема в Запоріжжі?

Тамара Огородова: «Єдність» завжди виступає за майбутнє, а в майбутньому рівність чоловіків і жінок – це одна з передумов демократичного розвитку нашого суспільства. Будемо продовжувати широку інформаційну кампанію стосовно того, щоб гендерна рівність стала для всіх не тільки умовно віртуальним містом, а щоб вона входила до нашого життя постійно. І щоб жінки сьогодні відчували, що вони потрібні суспільству, що їх таланти, їх креативність потрібні. Наша робота направлена на жінок – це робота по створення міжфракційних груп, по активізації тих громадських організацій і жінок-депутаток для їх об’єднання в партнерські кола, в мережу, в коаліцію.

Є ще один напрямок – це імплементація і локалізація резолюції Ради Безпеки ООН № 1325. Це більше залучення жінок до участі, до прийняття рішень, це більша актуалізація тих проблем, з якими зіткнулись жінки. І для того, щоб вони могли відновитись, могли життя своє побудувати заново, могли вирішити ті проблеми, які роками тягнуться. Для цього необхідна співпраця місцевої влади з громадськістю і це дуже і дуже важлива резолюція, яке теж сьогодні повинна імплементуватись в наші рішення на рівні міської влади.

Хотіла ще сказати про ті тренінги і семінари, які проводимо. Ми намагаємось сьогодні спілкуватись з жінками, намагаємось запрошувати їх на наші заходи. Після цього ми підтримуємо їх гендерні ініціативи,  даємо можливість їм зібратись на регіональному рівні, на національному рівні, поділитись своїм досвідом. Завдяки проекту жінки-депутатки побували на парламентських слуханнях Верховної Ради. Це жінки-депутатки з об’єднаних територіальних громад Запорізької області. Завдяки проекту жінки-депутатки з міжфракційних груп побували на форумах Одесі, Дніпрі, Кропивницькому, Житомирі, у Львові. Коли жінка приїжджає і бачить, що робиться в інших регіонах і коли вона бачить, що зроблено в їх громаді – це дуже важливо. Вона поділилась досвідом, привезла щось цікаве з чужого досвіду. Це працює. І сьогодні така активність з доєднання до Європейської Хартії рівності жінок і чоловік – це результат роботи, яка проводиться і Національним демократичним інститутом, і програмою ООН «Жінки», і Українським жіночим фондом, і громадськими організаціями у нас в Запорізькій області.