Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Интервью » Шкільні побори: за що мають платити батьки?

Шкільні побори: за що мають платити батьки?

Шкільні побори: за що мають платити батьки?

За що потрібно платити батькам у школі? Чи обов’язково здавати гроші на підручники та друковані зошити? Хто має забезпечити учнів усім необхідним? Куди звернутись, якщо у школі примушують здавати гроші на «необхідні речі»? На ці питання в інтерв’ю Inform.zp.ua відповіла заступниця начальника управління Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Валентина Хіврич.

Зараз в освіті відбуваються кардинальні реформи, але досі залишаються «у тренді» шкільні побори. Батьків змушують здавати гроші на нові парти, додаткові зошити, книжки з іноземної мови та купу інших речей, необхідних для навчальної програми. А чи дійсно воно потрібно?

«Школа взагалі нічого не повинна збирати, ніяких коштів»

«Хочу наголосити, що навіть ДО реформи, підручники залишались безкоштовними для учнів. Тому й на сьогодні ця норма залишається незмінною. Тепер Нова українська школа (НУШ) має можливість вибирати з декількох варіантів підручників, які пропонуються Міністерством освіти, – розповідає заступниця начальника Департаменту освіти. – Через це буває, що у двох класах не співпадають підручники і їх кількість. У такому разі, коли дитина переходить із закладу в заклад, можуть виникати ситуації, коли недостатньо підручників. На цей випадок в школі мають бути додаткові книжки, адже підручники замовляються с запасом. Або йде додруковування».

«Батьки повинні знати, що між школами існує «пункт обміну» і перерозподілу книжок. Якщо в когось вони є зайвими, то залишок віддають школі, де не вистачає цих підручників»

Друковані зошити та інші матеріали, що пропонуються вчителями для навчання, батьки можуть НЕ купляти. Усі необхідні матеріали надаються школі Міністерством освіти. Валентина Хіврич підкреслила, що на уроці вчитель має використовувати ті матеріали, що передбачені саме Міністерством.

«Хоча якщо вчитель бажає презентувати власні розробки і йому для цього потрібні додаткові матеріали, то батьки можуть це придбати. Але знову ж таки, це все тільки за згодою батьків. Коли батькам кажуть, що вони ПОВИННІ щось купити, то батьки можуть сміливо відповідати, що вони нічого не повинні нікому купляти»

За словами Валентини Хіврич, додаткові матеріали можуть куплятися лише за спільною згодою батьків. Потім ці матеріали належать батькам і залишаються у дитини, навіть, якщо вона переводиться в інший заклад.

Іноземна мова: чи достатньо навчатися за безкоштовним підручником, що надається державою, для вивчення сучасної іноземної мови?

«Держава не передбачає придбання друкованих зошитів, тому такі матеріали можуть купити лише батьки за свої кошти. Що стосується підручників з іноземної мови, то раніше  у багатьох закладах купувались такі матеріали для поглибленого вивчення мови, а українські підручники лежали без діла. У цьому ж році Міністерство змінило підхід до вивчення іноземних мов. Тепер держава за власні кошти друкує підручники, що відповідають сучасним вимогам та «живій» іноземній мові. Таким чином у батьків зникла необхідність купляти якісь додаткові підручники для того, щоб діти не відставали і знали сучасну іноземну мову».

Переважно, сучасні підручники з’явились вже у перших, п’ятих та десятих класів.

Куди скаржитись?

За словами Валентини Хіврич, потрібно просто підійти до класного керівника, вчителя чи директора, й пояснити, чому батьки не бажають здавати гроші на певний зошит/підручник. Підійти не з претензіями, а з поясненнями.

«Якщо там немає взаєморозуміння, то є відділ освіти чи громада, яка керує на цій території. Можна аж до суду звертатися, якщо людина відчуває якесь утиснення своїх прав».

А якщо після таких претензій до дитини будуть погано ставитись?

«Як правило, до дитини ніхто погано не ставиться. Якщо батьки просто звернуться нормально, підійдуть пояснять, що вони цього не бажають. В нормальних школах додаткові матеріали ніколи не нав’язують».

Більша частина батьків планує закупити підручники, а решта не може цього зробити через фінансові труднощі. Що робити?

Валентина Хіврич розповіла, що зазвичай у школи завжди є спонсори, які можуть придбати декілька додаткових підручників, якщо останні дійсно необхідні для навчання.

«Треба, щоб вчитель чи керівник школи приклав максимум зусиль для того, щоб такі батьки, які не можуть якось для своєї дитини щось придбати, не потерпали від цього, а допомогти купити. Якщо ж батьки можуть купити, але не розуміють для чого це треба, то тут треба просто пояснювати, показувати».

Парти, штори та інтерактивні дошки  – за кошти батьків?

Оснащення класу також забезпечує держава, але не все одразу.

За словами Валентини Хіврич, цього року держава виділила величезні кошти на облаштування класів для першачків: придбання сучасних парт, техніки (мультимедійні проектори та копіювальна техніка), інтерактивних дошок.

«Єдина проблема полягала в тому, що наші виробники не звикли виконувати такі великі замовлення, тому виникла затримка і в деяких класах досі не стоять сучасні парти. Проте вони надійдуть до кінця цього року. Просто потужностей українських виробників не вистачає, щоб швидко виконати такий об’ємний заказ».

Повне інтерв’ю із заступницею начальника Управління Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Валентиною Хіврич, читайте вже на наступному тижні.