Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Экономика » бизнес новости » Як на Запоріжжі побудувати власну сонячну електростанцію: поради експерта

Як на Запоріжжі побудувати власну сонячну електростанцію: поради експерта

Як на Запоріжжі побудувати власну сонячну електростанцію: поради експерта

В Запорізькій області розташована одна з найбільших в Європі сонячних електростанцій. Таким чином регіон робить суттєвий внесок у реформу енергосистеми України. Про досягнення, проблеми та перспективи сонячної енергетики розповів експерт у сфері відновлювальних джерел Костянтин Кутик – власник компанії «ЕкоТехно інновації».

Пропоную почати з самих простих речей. Що таке енергія від Сонця?

– Електроенергія від Сонця – це одна із складових енергоефективності взагалі як такої. Тому наша компанія сконцентрувалась лише на цій сфері. Ми допомагаємо людям поставити собі сонячні електростанції, можливо вітрогенератори, які дозволять забезпечити власне споживання. Або поставити більш потужні станції для того, щоб постачати надлишкову електроенергію в мережу. І відповідно для себе компенсувати і заробляти по зеленому тарифу, який на сьогоднішній день в Україні ще працює.

Скільки вже інноваційних електростанцій працює в Запорізькій області?

В нашої компанії по Запорізькій області їх невелика кількість, по Україні більше. Поставили 5 електростанцій в Запорізькій області – це Кирилівка, Бердянськ, Запоріжжя. Також охопили Дніпро, Вінницьку область, Івано-Франківськ. Також на сьогоднішній день укладено договір по Донецькій області, там потихеньку починає розвиватися відновлювальна енергетика.

Відновлювальна енергетика – наскільки це активний процес? Хто більше цікавиться: власники приватних будинків або можливо ОСББ?

– Люди цікавляться, але ще у населення панують страхи, що то неможливо. Але можу Вас переконати, це реально, ми з цим працюємо кожен день. Будь-який громадянин України має право на використання таких джерел, незалежно він мешкає в багатоповерховому чи приватному будинку – різниці немає. Але як завжди є ряд своїх особливостей. Що стосується власників домогосподарств, в них все просто – в них є дах, земля, точка підключення з Обленерго, вони єдині власники свого будинку. Тому для них ця процедура набагато простіша: потужність, монтаж, оформлення. З ОСББ ситуація складніша, тому що мешканців будинків багато, треба з усіма узгодити ці питання. Треба узгодити питання підняття потужностей скоріш за все з Обленерго для багатоповерхового будинку. Цю процедуру в Україні пройшли лише одиниці. В Запоріжжі були запити, цікавилися. Ми допомагали, роз’яснювали юридичну сторону питання, але подальшого руху не пішло, тому що чим більше людей, тим більше точок зору.

Ви назвали населенні пункти, серед яких Кирилівка. Там сонячними станціями, напевно, цікавляться бази відпочинку?

– До нас в Кирилівці одна база відпочинку звернулася. Кажуть, що є бажання мати свою автономність. І ми задовільними їхню потребу, прорахували скільки в них буде споживачів, яке навантаження і поставили 7-кіловатну сонячну електростанцію. На сьогоднішній день вона чудово генерує, людям вистачає.

Давайте поговоримо, яка вигода від того, коли запрацює сонячна електростанція? Розвіємо страхи людей.

– Треба розуміти, що працювати вона буде завжди. Сонечко сходить – у вас світло є, тучки вийшли – світла трошки менше. Це стосується загального поняття. Але ж все це робиться заради того, щоб в майбутньому дешевше було. Або на цьому можливо навіть трошки заробити. Як відбувається процедура? Ставиться станція, наприклад, візьмемо автономну. Що вона генерує, частково споживається, частково йде на акумулятор. Вночі береться з акумуляторів. Така станція дорожче, бо є елементи, які треба міняти через 4-5 років.

 Є інша станція. Це мережева, яка дозволяє, якщо у Вас є підключення з Обленерго, поставити собі електростанцію, підключити собі зелений тариф і вдень все, що Ви не встигли спожити, надлишки, віддати в мережу. А ввечері, наприклад, Вам треба, Ви берете з мережі. По кінцю місяця обленерго робить перерахунок, різницю згенерованої і спожитої і після цього або компенсує або виставляє рахунок.

Якщо до цифр більш детально, то на сьогоднішній день ми купуємо електроенергію по 1,70 грн, а зелений тариф на сьогоднішній день 0,18 євроцентів. Ви продаєте свою електроенергію по 4,50 грн. Давайте так усереднено візьмемо. Наприклад, в місяць Ваша станція згенерувала 1000КВт, Ви спожили наприклад 100КВт і Обленерго Вам за 900КВт в цьому місяці компенсує. Тобто 900 помножимо на 4,5 – це виходить 4000 грн.

Це немалі гроші!

-Я скажу навіть так, що декільком клієнтам ми поставили і вони розглядають сонячну станцію як пенсію. Наприклад, власники 30 кіловатних станцій це розглядають, як бізнес. Тому що 30 кіловатна станція при нульовому споживанні може в рік забезпечити сумою в 6000$ – це вже хороші гроші.

А скільки таких станцій у нас в Запорізькому регіоні?

– 30 кіловатних? Я знаю, що як мінімум 30 є. Це ті, які я знаю, які монтував я і мої партнери. Тобто цей напрямок тільки в нас починає оберти. Нажаль, в нас немає такої популяризації, як в Києві, Дніпрі. Є офіційні списки підключення приватних домогосподарств по зеленому тарифу, Запоріжжя знаходиться на другому місці знизу по кількості оформлених сонячних електростанцій.

З чим Ви це пов’язуєте, чому така пасивність?

– Я думаю, ні для кого не секрет, які зараз відбуваються перетрубації в Обленерго. У зв’язку з цим відповідно не кожен готовий ризикнути довіритися, бо у нас, наприклад, є клієнти, який в Бердянську собі забажав станцію, подав офіційну заявку в Обленерго, йому вже рік піднімають потужність. Тобто станція вже стоїть, а потужності досі немає. Він готовий генерувати, а Ви чудово знаєте, що в лініях є перепади напруги, бо більше споживачів, хтось включає насоси, зварювальні апарати і т.д.. Тобто людина хоче допомогти вирівняти мережу, але вона фізично це не може виконати, тому що немає юридичного підключення. Процедура оформлення – це питання Обленерго, але…

Як місцева влада допомагає Вам та Вашим клієнтам в вирішенні таких питань з Обленерго?

– Що стосується місцевої влади, то тут допомога йде достатньо потужна, за що окремо дякую пані Людмилі Любим.  Але не будемо забувати, Обленерго – це є монополіст, на якого, навіть, місцева влада ніякого впливу не має, нажаль. Все вирішується на рівні Києва. Ми неодноразово зверталися до обладміністрація, консультувалися, вони робили все можливе зі свого боку, але ми не можемо на це вплинути. І єдина допомога клієнту скласти листа в НКРЕ і далі будемо сподіватися, що НКРЕ допоможе. Наші поради також звернутися до суду, але нажаль.

Сонячна енергетика – відновлювальне джерело енергії. Це дуже поширена модна тема в Європі, навіть є європейські директиви з цього приводу. Чи могли б Ви навести приклад країни Євросоюзу, яка вже пройшла шлях такий, яким зараз йде Україна?

– Нещодавно ми повернулися з Литви. За допомоги Регіонального фонду розвитку підприємництва (Володимира Степаненко) відбувся обмін досвідом. Мали можливість поїхати подивитися. Були там протягом місяця, кожен день зустрічалися з підприємцями, які займаються саме відновлювальною енергетикою (сонячною). І можу сказати, що вони цей шлях пройшли ще років 10 тому. Як у них це відбувалося? У них зелений тариф «green tax» проіснував 6 місяців. За цей період багато людей почали собі ставити станції, їх не лякало, що вони зможуть собі ці інвестиції повернути через 5-8 років. У них рівень довіри  до держави змінився суттєво. Але держава подивилася на таку кількість і сказала, що вони не можє компенсувати, тому цей зелений тариф прикрили. Але, підтримуючи Директиву «Зменшення викидів СО2», вони запропонували інший варіант населенню:  ставте собі станції рівно на таку потужність, яку Ви зможете спожити протягом року. Тобто, наприклад, для приватного домогосподарства це від 5КВт до 10КВт. І в кінці року перераховують, якщо ти спожив трошечки більше, то ти доплатиш за це. Якщо згенерував рівно стільки, скільки спожив, по нулям виходить, ти нічого не платиш за електроенергію. І плюс до того, коли ти змонтував таку станцію, держава повертає 25%. Тобто населення має можливість користуватися своєю електроенергією, якщо вони раз вклали в це діло, то вони більше не платять.

Наскільки там поширені сонячні батареї, сонячні станції?

– Десь відсотків 10. Також цікаво, якщо будуєш новий будинок, маєш проект, ти зобов’язаний в цьому проекті мати якісь відновлювальні джерела. Це в Литві на рівні законодавства: ти зобов’язаний щось мати – це теплові насоси, сонячні електростанції, це вітрові генератори, особливе утеплення і все інше. У нас ці програми також в Україні представлені, але не по електроенергії на сьогоднішній день. Можливо в майбутньому все зміниться. Наші сусіди, наприклад, Вінницька область, мають компенсацію від обладміністрації на рівні 20% для населення. Тобто людина поставила собі станцію максимальною вартістю 250 000 грн, звертається до обласної влади и каже: «Будь ласка, я ось таке собі зробила, підтримую відновлювальну енергетику», і вони компенсують 20%.

Ви зверталися з такою ініціативою до місцевої влади, до обласної влади, щоб вони робили також компенсацію, використовуючи досвід Вінниці?

Поки що ні, тому що я ще хочу до кінця розібратися з цим досвідомі, як це відбувається, як часто, яка процедура. Бо ми зараз можемо сказати: «А зробіть нам», а вони скажуть: «О’кей,  як це робиться?». Тобто треба спочатку проаналізувати.

– Пане Костянтине, давайте поговоримо про державну підтримку проведення заходів з енергозбереження у житловому фонді. Така державна підтримка знайшла своє відображення в Теплих кредитах. Чи передбачена компенсація за встановлення сонячних батарей в цій програмі?

К: В цій програмі не передбачено. Ми зверталися до банків, які надають такі послуги на компенсацію від утеплення вікон и всього іншого, але на сонячну енергетику немає. З чим це пов’язано, чіткої відповіді ми не отримали офіційної, нам просто сказали, що такого немає. Це було б достатньо непогано. По-перше, це показало б настрій держави, що «ми Вас підтримуємо, давайте разом з нами», також це було б і людям трохи простіше, тому що взагалі-то вся ця енергоефективність вона достатньо суттєво впливає на кишеню і не кожен має собі можливість таке дозволити в повному обсязі. Було б непогано мати наприклад утеплений будинок, мати собі тепловий насос якийсь. Також мати собі енергоефективну сонячну станцію, яка б компенсувала роботу цього самого насосу. Це допомогло б людям? Я думаю стовідсотково. Це зменшило би виброси  стовідсотково. Але поки що такої програми саме по електроенергії немає

Ви займаєтесь встановленням сонячних станцій не тільки в Запоріжжі, а й в інших областях. Чи Ви тримаєте зв’язок з власниками такого ж бізнесу по всій Україні, можливо у Вас є об’єднання, яке б могло відстоювати інтереси?

-Як такого об’єднання на сьогоднішній день ще немає. Ми ведемо спільні перемовини відносно того, щоб об’єднатися. Єдине що ми об’єднані навколо якихось спільних постачальників, великих компаній, яким ми монтаж виконуємо. Є така компанія  «Українські системи СОЛАР», вони роблять трекерні системи, які слідкують за Сонцем, як сонях голову повертає за сонечком, то це така сама штука. Маємо регіональне представництво в Запорізькі області. Так от навколо цього об’єднання ми маємо діалог, але як такого в нас спільного фронту немає.

Поясніть дію «зеленого тарифу». Розкажіть людям, хто замислюється собі поставити сонячні батареї, як все відбувається, що їм робити, на що звернути увагу, якщо вони збираються заробляти на зеленому тарифі?

Тут двояко, тут не можна просто сказати, що ти заробляєш на цьому – ти допомагаєш сусіду, якщо ти в себе поставив станцію, ти допомагаєш собі, ти допомагаєш вулиці, по якій йде електроенергія. Тому що ти дозволяєш підтримувати напругу в мережі за рахунок того, що в тебе є сонячна електростанція. Як відбувається процедура: монтаж, підбор обладнання – це достатньо все просто і легко. Ту саму 10КВт станцію можна змонтувати за 3 дні. Фізично виконати монтаж, комутацію електричну, але перед цим великий обсяг роботи, який повинен зробити безпосередньо сам власник домогосподарства. Треба підняти свої документи на Обленерго, подивитися яка є потужність, потім звернутися або в місцевий РЕС, або якщо у Вас більше 16Квт в Обленерго в «єдине вікно». Подати заявку, що я хочу підняти потужність, отримати технічні умови, згідно них проплатити рахунок і підняти собі потужність. Коли Ви піднімаєте потужність, тільки тоді Ви маєте юридичне право в себе монтувати інвертор, станцію на цю потужність. Тобто послідовність – спочатку потужність, потім монтаж і наступний етап це оформлення зеленого тарифу юридично в Обленерго. Ви заключаєте додаток до основного договору, що Ви також генеруєте електроенергію – таким чином, більше ніяк інакше. Є чинні норми, терміни виконання зобов’язань. Обленерго, наприклад, підняття потужності – 30 днів, вони повинні технічні умови видати; потім монтаж станції – 3-4 дні (тиждень максимум). І процедура оформлення зеленого тарифу – це також купівля нового лічильника, його параметризація, передача в Обленерго для монтажу – це все також повинне займати не більше місяця. Якщо все іде так як повинно йти – це місяць повинен бути.

В назві Вашої компанії «ЕкоТехно Інновації» є слово «інновація» – нове, тобто Вас можна назвати піонером в цій сфері. Чому Ви саме цим почали займатися?

– Це мабуть родинна позиція, сімейна. Якщо ми не потурбуємося про нашу хатинку, нашу землю, тоді хто? Таким чином робимо свій внесок для наших дітей, онуків. Не лише на свій вік розраховуємо, а трошки ще з запасом. В цьому відношенні ми з дружиною маємо свою позицію, у нас, наприклад, в офісі стоять відра для сортування сміття.

Треба діяти в житті. Щодо відновлювальних джерел. У нашого БРАТА є така тенденція, що якщо у сусіда є, то у мене повинно бути краще. Повірте, у ваших сусідів такого вже багато. Інновації є, вони тут серед нас, просто ми їх не помічаємо. Зверніть увагу, сонячні панелі підсвітлюють пішохідні переходи.

Прибираємо страхи, обираємо компанію, яка працює офіційно, завжди можна знайти дешевше – це факт, але питання в тому, що Ви купуєте продукт, який повинен у Вас працювати 25-30 років. Зробіть для себе вибір до кого звертатися, як вони давно на ринку, хто їх знає. Це схоже на те, як підбирати для себе лікаря. Тобто Ви спочатку радитеся, шукаєте, потім ідете, консультуєтесь і після цього Ви приймаєте рішення, лягати під ніж можливо. Кошти немаленькі насправді. Бо 1-кіловатна може коштувати десь орієнтовано 1000$,  10-кіловатна – 10 000$, 30-кіловатна –  28 000$.

І коли окупиться?

-Згадаємо попередні мої слова: 30-кіловатна станція в рік може згенерувати на 6000$, тобто беремо 28000, ділимо на 6 – маємо 4,6 років. Це при умові нульового споживання. Якщо Ви споживаєте щось 200-300-500Квт, то відповідно буде менше. З’являється стимул, чого би не утеплити будинок, який дозволяє зекономити на опаленні, чого б не поставити led-лампочки якісь, які дозволять менше споживати. Звертайтеся-проконсультуємо у всіх питаннях: наш сайт www.eti.in.ua, телефони: (096) 488 83 93; (099) 288 83 93.