Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » В’язниці Запорізької області мають перетворитися на «реабілітаційні центри»

В’язниці Запорізької області мають перетворитися на «реабілітаційні центри»

В’язниці Запорізької області мають перетворитися на «реабілітаційні центри»

Про буцегарні мало пишуть. Це не популярна тема серед медійників, оскільки завжди була закритою і відокремленою 7 печатками. Не секрет, що це місце, де людей позбавляють не тільки волі, але й здоров’я.

Проте невдовзі тюремні порядки мають змінитися. Широку громадськість Запоріжжя та всієї України залучають до обговорення реформи, аналогів якої ще не було. Мається на увазі зміна пенітенціарної системи. Одні експерти вважають її прогресивною, інші наголошують на недосконалості та протиріччях. Які принципи будуть закладені в рамках реформи пенітенціарної системи журналісти дізналися в Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Прес-тур до Верховної Ради організувала ГО «Інтерньюз-Україна». На питання відповідав народний депутат Юрій Мірошниченко.

«Зараз діє принцип справедливості «ти зробив погано – тобі зробили погано». В тому сенсі логічно сприймаються жахливі умови у в’язниці, тортури, приниження гідності, тяжка праця. Але досвід каже, що людина пройшовши цей шлях не виправляється, а стає частиною субкультури, и суспільство втрачає її назавжди. В чому полягає реформа? Система була каральною, а ми йдемо до реабілітаційної.  Навіть, вживаємо певні медичні терміни, щоб змінити людину.

Пенітенціарна система в новому варіанті має стати процесом каяття. Треба зробити умови, щоб людина усвідомила свою помилку, створила певні внутрішні мотивації змінитися, і щоб вона пройшла цим шляхом змін. Відповідно, ми повинні не завдавати її шкоди. Часто люди, які скоїли злочини, не бачили нормального життя, мають певні обмеження в освіті, світогляді. Пенітенціарний заклад повинен створити умови для змін: щоб засуджений міг освоїти професію, зберігав соціальні зв’язки та родинні стосунки, священик міг зайти до нього в будь-який час поспілкуватися. В цій реформі треба змінити і свідомість суспільства, бо суспільство жадає помсти».

За словами нардепа, пенітенціарна реформа пов’язана з каяттям, а це крім всього духовна категорія. Вже є певні напрацьовані документи, законопроекти. Восени парламент повернуться до їх розгляду.

Справді, у реформі є речі, які важко зрозуміти постраждалим та їх близьким, які прагнуть покарання для тих, хто заподіяв шкоди їм або їх рідним. Але безумовним є одне – створення всередині в’язниць та СІЗО адекватних відносин та побутових умов. Щоб після покарань суспільство не отримувало соціальних та фізичних інвалідів.

Юрій Мірошниченко з колегами перевіряє, що робиться в буцегарнях України. Робоча група Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вже побувала в відповідних установах Вінниці, Львова, Чернігова. Інспектується, як там перебувають засуджені з довічним ув’язненням. На черзі – Запорізька область. До речі, у нашому регіоні – десяток установ виконання покарань, в тому числі заклади для неповнолітніх та жінок.