Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Цікавинки запорізької історії: 250 років тому на Хортиці заснували митницю

Цікавинки запорізької історії: 250 років тому на Хортиці заснували митницю

Цікавинки запорізької історії: 250 років тому на Хортиці заснували митницю

Про невідомі сторінки запорізької історії, журналістам inform.zp.ua розповіла Ганна Черкаська – відомий краєзнавець, вчитель та журналіст.

Більше 250 років тому – у 1764 році – на острові Хортиця було засновано митницю.

Читайте также: Цікавинки запорізької історії: заснування Кирилівки та виникнення першої митниці

Також Ганна Черкаська розповіла про відомого запорізького віце-адмірала Наума Сенявина, що помер 28 травня 1738 р. в Очакові від чуми, завезеної з Криму.

Запорізький віце-адмірал Наум Сенявин

За словами Ганни Черкаської, перший морський бій Наума Сенявина відтворив Олексій Боголюбов.

Відомо, що навесні 1738 р. кошовий Іван Білецький разом з віце-адміралом Наумом Сенявиним обирали місце для судноверфі «на острове, именуемом Вышних Хортиц, лежащем ниже порогов в 10 верстах». Цей же кошовий водив авангард військ Мініха до Дністра у новій війні з турками. За легендами похований на Хортиці, та начебто його ім’ям названо «Наумову балку».

Дослідниця відзначила, що назва балки була задовго до появи на світ Наума Сенявина.

Перший морський бій Наума Сенявина у балці

Фото: bizslovo.org и uahistory.com