Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Цікавинки запорізької історії: будівництво комбінату та заснування “Хортицького товариства охорони природи”

Цікавинки запорізької історії: будівництво комбінату та заснування “Хортицького товариства охорони природи”

Цікавинки запорізької історії: будівництво комбінату та заснування “Хортицького товариства охорони природи”

Про невідомі сторінки нашої історії, журналістам inform.zp.ua розповіла Ганна Черкаська – відомий краєзнавець, вчитель та журналіст.

Сьогодні виповнилося 110 років зі смерті нашого земляка – історика та етнографа Петра Єфиманка, який народився у 1835 році в місті Токмак. Помер він у Санкт-Петербурзі у 1908 році.

 

Петро Єфименко

1910 – с. Верхня Хортиця вчитель Петро Бузук заснував перше в Російській імперії “Хортицьке товариство охорони природи”, що проіснувало 5 років.

1934 – у Великому Запоріжжі на “Дніпрокомбінаті” (зараз – “Запорізький титано-магнієвий комбінат”) відбулася урочиста закладка магнієвого заводу.

Загальний вигляд будівлі ремонтно-механічного цеху Дніпровського титано-магнієвого заводу, 1956 рік

Вигляд головної прохідної Дніпровського титано-магнієвого заводу, 1956 рік

Будівлі цехів №№ 1, 2 Дніпровського титано-магнієвого заводу, 1956 рік

20 травня 1936 р. у Запоріжжі в приміщенні театру ім. Заньковецької відбувся літературний вечір, на якому виступив угорський комуніст Мате Залка. Він розповів як у складі комуністичних банд воював проти українців у 1918-1920 рр. на Запоріжжі.

Фото: Державний архів Запорізької області