Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Цікавинки з історії: подробиці запуску ДніпроГЕС та відкриття парку Металургів

Цікавинки з історії: подробиці запуску ДніпроГЕС та відкриття парку Металургів

Цікавинки з історії: подробиці запуску ДніпроГЕС та відкриття парку Металургів

Цікаві та невідомі сторінки історії нашого краю розповіла нам Ганна Черкаська – відомий краєзнавець, вчитель та журналіст.

Близько 90 років тому відбулася визначна подія –  у 1932 о 6:30 вечора перший генератор Дніпрогесу дав промисловий струм. Станцію запустили на півроку раніше (!) наміченого строку.

Через рік відбулося випробувальне шлюзування кораблів у системі шлюзів Дніпрогесу. Після випробовувань, було відкрито рух суден на дніпровському шлюзі  – запустили пасажирський пароплав  Київ-Херсон “Софія Перовська”.

Пароплав “Софія Петровська”, 1933 рік

Трохи раніше, у 1928, на Дніпробуді було відкрито механічні майстерні й закладено перший бік мосту через Новий Дніпро.

1 травня 1935 року – у Запоріжжі було відкрито Парк металургів, а на Хортиці – будинок відпочинку “Запоріжсталь”.

До парку вела вулиця Паркова. Біля входу до парку були каси, що продавали квитки: вхідні, на качелі-каруселі, до кімнати сміху, поїздки на поні та до цирку-шапіто. Людей із посвідченням працівника “Запоріжсталі” пропускали безкоштовно. До будинку Громадських організацій (нині міськУВД) можна було приїхати з Правого берега трамваєм.

Парк Металургів, 1934 рік

Будинок відпочинку “Запоріжсталь”

1 травня 1908 – у с. Царекостянтинівці (нині Комиш-Зоря) Куйбишевського району було відкрито поштове відділення. А у 1921 – у Мелітополі засновано краєзнавчий музей із ініціативи археолога Д. Я. Сердюкова, який став першим директором музею.

Мелітопольський краєзнавчий музей

У 1922 році поблизу Поліг була утворена комуна “Авангард” – перша комуна в Запорізькій області. Її утворили селяни,  намагаючись врятуватися від голоду.

Гуртожиток для членів комуни “Авангард”, 1930