Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » АТО » З Днем Збройних сил Українці! Цікаві факти про формування ЗСУ

З Днем Збройних сил Українці! Цікаві факти про формування ЗСУ

З Днем Збройних сил Українці! Цікаві факти про формування ЗСУ

Сьогодні Україна відзначає День Збройних сил, вітання та уклін нашим захисникам!

Важко точно сказати з якого періоду варто відзначати початок зародження української армії. Напевно першими її формуваннями були дружини ще у Київській Русі, далі Галицько-Волинське князівство з формуваннями Вої, пізніше Запорізька Січ з двома підрозділами – Військо Запорізьке та Реєстрові козаки.

У кожен період відбувалися свої етати та події і у кожному випадку є за що подякувати, вклонитися і пишатися нашими відважними воїнами. Історія розставляла свої фіги на шахматній досці, а тому все відбулося так, як мало. Хтось сам обирав як і за що боротися, інших призивали добровільно-примусово.

Поява власне Збройних сил України сталася після проголошення Незалежності України. 24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила рішення про взяття під свою юрисдикцію усіх розташованих на українських теренах військових формувань Збройних сил колишнього СРСР, та про створення одного з ключових відомств — Міністерства оборони України. Під час проголошення Україною незалежності, чисельність українських військ нараховувала 980 тисяч осіб. На той час успатковані від СРСР зброя, у тому числі ядерна залишалася на території України.

Протягом 1991-1996 відбулася дуже визначна подія – Україна відмовилася від ядерного статусу. Це було унікальним явище, адже  до цього жодна з країн планети добровільно цього не робила. Станом на 1 червня 1996 року на території України не залишилося жодного ядерного боєзаряду або боєприпасу.

В період президентства Януковича українські Збройні сили цілеспрямовано та умисне винищували. Розкрадали майно та зброю, закривали частини. У деяких частин української армії навіть не було матраців на ліжках, солдати змушені були спати на голих пружинах.

Українська армія після революції Гідності

Після перемоги Революції Гідності та прояву російської агресії Зброїні сили вийшли на новий етап. Війна застала нас голими та босими. Але українці навіть у такому стані виявилися готовими боронити свою державу. Завдяки волонтерському руху та звичайним українців ми розпочали етап відродження українського війська.

Якісно новий період у житті українських Збройрних сил розпочався з 2015 року. Він характеризується створенням якісно нового війська — чисельність збільшено до 250 тисяч, збільшено бюджетне фінансування, переглянуто грошове забезпечення особового складу.

У серпні 2015 року Олегу Мікацу, командувачу 169-го центру «Десна», було присвоєне військове звання генерал-майора — він став першим українським генералом, який ніколи не служив у радянській армі.

Сьогодні українські Зброїні сили це численна кількість героїв, перемовжців та відважних воїнів, які входять до різних розділів Збройних сил.

 Emblem of the Ukrainian Ground Forces.svg Сухопутні війська
Emblem of the Ukrainian Air Force.svg Повітряні сили
Emblem of the Ukrainian Navy.svg Військово-морські сили
Емблема ДШВ.png Десантно-штурмові війська
Emblem of the Ukrainian special forces.png Сили спеціальних операцій

Втім, українські захисники сьогодні це не лише Збройні сили України, це також Національна Гвардія та Добровольчі Батальйони.