Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Экология » Україна стоїть на шляху цивілізовано ставлення до тварин та прибирання за ними

Україна стоїть на шляху цивілізовано ставлення до тварин та прибирання за ними

Україна стоїть на шляху цивілізовано ставлення до тварин та прибирання за ними

Цивілізованість країни визначається її ставленням до дітей, людей похилого віку і тваринам. Не погодитися з цими словами важко. На жаль, Україна тут ніяк не може бути прикладом високої цивілізованості, хоча певні зрушення все ж мають місце. Зокрема, одним з важливих кроків у цьому напрямку стануть зміни до деяких законодавчих актів України щодо запровадження ідентифікації і реєстрації тварин з метою поліпшення відповідального поводження з ними.

Україна в очікуванні законодавчих змін та норм поводження з тваринами. Зареєстровано законопроекти № 7220, №7226 якими передбачена відповідальність власників домашніх тварин.

Крім того, документом запланована обов’язкова реєстрація котів та собак і ще багато новацій. Всі вони не вигадані «зі стелі», а запозичені в європейських країнах, які вже пережили кардинальні зміни в ставленні до тварин. 1 листопада 2013 року набрав законної сили Закон України «Про ратифікацію Європейської конвенції про захист домашніх тварин» від 28 вересня 2013. Ратифікація Конвенції дозволила значно зблизити національне право України і право Ради Європи; даним процесом продемонстрована готовність нашої держави дотримуватися високі європейські 459 стандарти з метою захисту і забезпечення не тільки прав людини, але і загальноприйнятих стандартів поводження з тваринами.

Так, наприклад, Німеччина дивує туристів відсутністю чотирилапих безхатченків. Там не побачиш собаку без повідка, навіть, маленьку, не має песиків і котів на дитячих майданчиках. Така впорядкованість життя людей і домашніх улюбленців тішить, оскільки ви точно знаєте, що з кущів не вискочить чужа собака, не налякає і не нашкодить вам і вашій дитині. В парках німці люблять сідати прямо на траву, і вони впевнені, що на галявині не буде «собачого сюрпризу».

Для тварин – окремі смітники

В містах відпочинку завжди височіють спеціальні смітники для тваринних фекалій, там же безкоштовні пакетики. За порушення (неприбирання фекалій свого песика) – високі штрафи до 500 евро. Крім того, власники домашніх тварин зобов’язані щорічно платити податки: від 30 до 300 евро (в залежності від породи, кількості тварин в родині). Небезпечні породи – ще дорожчі – більше 600 евро, на їх утримання треба мати спеціальну ліцензію. Всі домашні тварини чіповані, тобто під шкіру вшитий чіп з інформацією про власника. Тому знайти загублене щеня не проблема.

 

Поширена в Німеччині і страховка третіх осіб. Це на випадок, якщо ваша собака вирветься та когось налякає, або перетне дорогу велосипедисту і той, (не дай Боже!) впаде та травмується. Штрафні виплати сплачуватиме не власник, а страхова компанія. Майже за принципом автострахування. Крым того, Німеччина – перша країна світу, яка ввела захист тварин до Конституції (це було в травні 2002р.).

Німці люблять тварин і справно виконують умови їх тримання

Подорожуючі Німеччиною я звернула увагу: жорсткі правила щодо тримання домашніх тварин не перешкоджають німцям мати улюбленців. За статистикою, на чотири громадянина припадає одна собака, кожен десятій житель Німеччини має вдома кішку, і це не враховуючи пташок і різних рептилій. Здається, собаки з власниками завжди: великі і малі мордочки виглядають з вікон авто, чотирилапі друзі поряд на велопрогулянці, вони не залишають власників на біговій доріжці, навіть, біля кафе можна побачити собачі мисочки з водою.

Ідилію співіснування людей і домашніх тварин в Німеччині намагається змалювати Україна

З відповідним законопроектом № 7220 можна ознайомитися на сайті Верховної Ради. Соцмережі вже галасують і глузують, як і хто визначатиме чиї екстрименти на клумбі і як змушуватимуть їх прибирати. Не перекручувати факти, а власноруч прочитати проект закону та запропонувати своє бачення вирішення проблем пропонує наш експерт Юлія Фаліева, юрист та волонтер ГО «Служба захисту тварин Запоріжжя».

«Для того, щоб мати свою думку, треба читати першеджерело. Раджу почитати цей законопроект. Зараз багато галасу навколо нього. Кожен має з ним познайомитися, щоб не було перекручувань, хтось десь сказав, почув.Крім того, депутатом, який запропонував цей законопроект, створена порівняльна таблиця. Її розділи: діючи норми на сьогоднішній день, які зміни пропонуються і зауваження, пропозиції. Якщо Ви не згодні, можете написати, звичайно, якщо у вас є аргументація. У подальшому депутатським корпусом це може бути розглянуто», – сподівається Юлія Фалієвва.

В країнах ЄС і служба, яку називають зоополіцією

За словами юриста, прийняття законопроекту № 7220 підтягне наші українські норми до рівня європейських правових актів. В багатьох країнах ЄС, якщо помічають безпритульну тварину, одразу викликають зоополіцію, яка забирає таку собаку або кота до спеціальних притулків. В обов’язку зоо-полісменів з’ясувати, як ця тварина опинилася на вулиці. Якщо загубилась  – її повертають. Якщо викинули – колишні власники відповідатимуть перед законом, їх чекає великий штраф. В Україні не має і ніколи не було зоо-правоохоронців. Новий орган може запрацювати після прийняття згаданого закону.

«Створення зоополіції вважаю прогресивним кроком. Але має запрацювати людський фактор, щоб туди прийшли фахівці, небайдужі до тварин. На сьогоднішній день наша організація дуже часто звертається до поліції з заявами про злочини, які скоєні проти тварин. Нажаль, запорізька поліція часто не вбачає складу злочину, навіть, у випадку, коли собаку розіп’яли або відтяли лапу. Поліція не зацікавлена в розкритті таких злочинів. Зрозуміло, зараз багато більш резонансних справ щодо людей. Але треба розуміти, що спочатку тренуються на тваринах, а потім скоюють злочини проти людей. Ми сподіваємось, що створення зоополіції покращить ситуацію з розкриттям злочинів з дотриманням законодавства стосовно тварин, – пояснює Юлія Фалієва.

Законодавством посилена відповідальність за жорстоке поводження з тваринами

Юрист звертає увагу, відповідальність живодерам вже посилена. У серпні набрав чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо негуманного ставлення до тварин». Його автори ті самі, що і закону №7220. Посилена відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Є дві статті – одна в адміністративному, друга в кримінальному кодексі. Тепер, наприклад, за жорстоке поводження з тваринами загрожує позбавлення волі від 5 до 8 років. Для порівняння, раніше було півроку.

«Було багато суперечок щодо такого терміну. Люди говорили, що це занадто. Але не треба знущатись, не буде такої серйозної відповідальності. Можливо це зупинить того, хто вирішить познущатися над твариною, – каже Юлія Фалієва.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо негуманного ставлення до тварин» стосується не тільки власників собак та котів. Він нарешті дав визначення, що таке пересувний звіринець і заборонив їх. Наразі захисники тварин, зоо-організаціїї виступають за заборону експлуатації тварин взагалі у видовищних заходах. Зокрема, в цирках, де ламають волю тварин.

«Примушують ведмедя танцювати, наприклад (а це не властиве йому заняття). Щоб він перебирав лапами, наколюють металеву підлогу. Люди мають розуміти, що за тим видовищем, фієрією за всім цим стоїть страждання тварин. Ми взагалі закликаємо не ходити до цирків, де використовують тварин. Італія вже відмовилась від таких, Голландія і Німеччина заборонили. Така тенденція дуже тішить. Людина розуміє, що не вона володар природи, – каже Юлія Фалієва.

Кота сховати можна, а собаку?!

За європейськими нормами, всі тварин мають проходити періодичний ветеринарний огляд, періодичну вакцинацію, обов’язково мають бути зареєстровані. Це важливий момент, оскільки відсутність офіційної прив’язки собаки до окремої людини породжує безкарність (особливо це страшно, коли сусідський бойцовський пес агресивний).

«В Запоріжжі був випадок, коли собака покусав людину. Власник не поніс відповідальності. Бо не доведено, що ця тварина належить цьому чоловікові… бо немає обов’язкової реєстрації…Зрозумійте, все пов’язано! В Україні буде єдина база даних. Плануються прив’язати її до загально світової реєстрації тварин. Це переваги для власників, коли вони виїзжатимуть за кордон. Якщо цей законопроект приймуть і він набере чинності, тоді тварина має бути зареєстрована, на ній має буди номер. Тоді вже не буде такої проблеми, як ідентифікувати, що ця собака належить цьому власнику. Можна буде притягнути до відповідальності, якщо ця тварина причинила шкоду майну, людині, – впевнена Юлія Фалієва.

Ставлення до тварин визначає ставлення до людей

В Україні є безліч проблем і питання поводження з тваринами – не першочергові, вони можуть зачекати. Наш експерт з цим не погоджується.

«Україна обрала європейський шлях розвитку. Це дуже тішить. В цивілізованому світі ставлення до тварин визначає ставлення до людей. Тому я особисто і ті люди, з якими ми спілкуємось, вважаємо дуже важливим врегулювання відношення та поводження з тваринами. Тому відкладати ці питання до вирішення якихось інших – наприклад, земельних питань – немає сенсу. Вони повинні іти паралельними процесами. Одне іншому не заважає, – запевняє Юлія Фалієва.

Високі штрафи – надія впорядкувати ситуацію

Окремі пропозиції законопроекту викликають здивування… Наприклад, власників кішок, які народжують тричі на рік, очікує штраф – 20 тисяч гривень (!) Для порівняння: це два штрафи за керування авто в стані алкогольного сп’яніння. Це тільки пропозиція, незатвержене рішення. Але не зрозуміло, хто і як контролюватиме цю сферу.

«Великі штрафи! Але якщо не буде порушень, не буде відповідальності. Так, штрафи високі. Але треба якось дисциплінувати наших громадян, які безконтрольно бездумно безвідповідально плодять безпритульних кошенят. Зараз зимно. Мені боляче спостерігати за тими собаками, котами, які гріються біля теплотрас, під’їздів. Боляче дивитись. Для того, щоб цього не було, і встановлені такі суми, щоб якось врегулювати бездумне розмноження тварин, – пояснює юрист.

Збільшується розмір штрафів і за неприбрані фекалії вашого пса. Зараз люди жаліються, що їм не подобаються екстрименти тварин, які на кожному кроці на вулиці, в парках, в дитячих пісочницях, прямо в ігрових будиночках на дитячих майданчиках. На сьогоднішній день за це передбачена відповідальність, але вона настільки мізерна 3-5 неоподаткованих мінімумів. Якщо мінімум -17 грн., то сума штрафу складає 100-150 грн. Такої відповідальності ніхто не боїться, – визнає юрист.

«Та й  поліція не контролює, не хоче з цим зв’зуватись, бо важко довести. КПД буде нульове в порівнянні з затраченими зусиллями. Треба скласти протокол, опитати, довести. Тому посилюється відповідальність по цій статті – збільшується розмір штрафів».

В Запоріжжі ще у 2011 році прийнято «Правила утримання котів, собак, хижих тварин громадянами, установами та підприємствами»

Вони затвердженні рішенням міської ради. Правилами передбачена реєстрація, профілактичні огляди, вакцинація (саме те, що зараз прописано в законопроекті №7220). Очікується інформаційна кампанія серед городян з цього приводу. У відповідальному комунальному підприємстві Запоріжжя передбачені кошти на роздруковку цих Правил та розповсюдження серед громадян. Невдовзі ми, запоріжці, зобов’язані будемо прибирати на вулиці за улюбленцями.

Запорізькій владі слід переглянути підхід до вирішення цієї проблеми, – вважають європейські експерти. – Якщо ми претендуємо на статус європейської країни, то в містах повинні бути створені цілісні і комплексні програми підтримки саме громадських організацій та волонтерських рухів, які займаються безпритульними тваринами. А місцева влада повинна зрозуміти, що це потрібно не тільки для тварин, але і для людей. Щоб українські діти не росли в атмосфері жорстокості, оскільки байдуже ставлення до тварин сьогодні призведе до жорстокого ставлення до людей завтра.

«Ця публікація була підготовлена в рамках проекту «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.»

Наталія Агаркова

Андрій Меняйло