Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Що може запропонувати запорізький міський центр зайнятості людям з інвалідністю

Що може запропонувати запорізький міський центр зайнятості людям з інвалідністю

Що може запропонувати запорізький міський центр зайнятості людям з інвалідністю

В цьому році, протягом 10 місяців запорізькі центри  занятості зареєстрували 14 744 безробітних. Нову роботу знайшли  4 614 безробітних. Крім того за  10 місяців цього року в центрах зайнятості м.Запоріжжя статус безробітного  мали 1050 осіб з числа інвалідів. З них 265 осіб – молодь віком  до 35 років, 377 – жінки.

За допомогою центрів зайнятості робоче місце знайшли 180 інвалідів, 6 осіб скористались шансом отримати одноразову виплату допомоги по безробіттю на зайняття підприємницькою діяльністю. 29 інвалідів пройшли професійне навчання та перенавчання за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. 9 чоловік брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Крім того, для здобувачів вакансій, які мають інвалідність, в міських центрах занятості систематично проводяться семінари.  28 листопада відбувся один з таких заходів, на якому були присутні представники запорізького обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів та обласного центру  професійної реабілітації інвалідів.

Людина з інвалідністю має таке ж саме право на працю, як і інші громадяни.

Ганна Сиратюкова — заступник директора запорізького обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів

Інвалідність — це не вирок. Це лише обмеження, тому у нас людина з інвалідністю — вона така сама як і всі інші. Вона має таке ж саме право на працю, як і інші громадяни. Це право  гарантовано конституцією України. Особа  з інвалідністю може звертатись  безпосередньо на те чи інше підприємство, або якщо такої можливості немає — тоді до центру зайнятості.  Власне, основні функції щодо працевлаштування людей з інвалідністю покладаються саме на центри зайнятості. В свою чергу, фонд соціального захисту інвалідів займається фінансовим забезпеченням  всіх заходів, щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. Це  фінансова підтримка, дотації,  цільові позики підприємствам, які хотіли б бачити в своєму штаті осіб з інвалідністю. Також ми підтримуємо підприємства-громадські організації, які надають допомогу людям з обмеженими можливостями.

Наскільки легко підприємства  погоджуються брати на роботу співробітника, який має інвалідність?

По-перше, у нас прописано в законі, що роботодавець повинен створювати  умови для роботи осіб, які мають інвалідність. І не просто створювати, а брати на роботу таких людей і забезпечувати їх роботою.  Є норма, за якою підприємство повинне мати в штаті не менше 4% працівників, які мають тк чи іншу групу інвалідності.

По-друге — так, дійсно доволі часто серед роботодавців зустрічається стереотипне мислення, що брати інваліда на роботу не вигідно. Але діяльність кожного підприємства в цьому напрямку, достатньо жорстко регулюється адміністративними санкціями.

За відмову взяти на роботу інваліда загрожує штраф?

І неабиякий. За кожне незаповнене для інваліда робоче місце на підприємство накладається штраф, розмір якого  дорівнює середньорічній зарплаті  по підприємству на одного працівника. Можемо порахувати: на підприємстві, де працює 50 робітників, має бути  щонайменше 2 робочих місця  для людей з обмеженими можливостями. Якщо вони  не заповнені —  підприємство зобов”язане сплатити штраф у розмірі двох середніх за рік по підприємству зарплат. Доречі, ці гроші потім передаються підприємствам, які створили робочі місця для інвалідів.

Чи всіх стимулюють такі санкції?

Ні, не всіх. І далеко не завжди справа в якомусь особистому ставленні до інвалідів з боку керівників підприємств.  В цьому році, за порушення вищевказаного нормативу  адмінсанкції були накладені на 38 підприємств. Деякі з них і хотіли б взяти на роботу людину з обмеженими  можливостями, і подавали відповіну інформацію про вакансії до центрів зайнятості, але не знайшли таких працівників, тому змушені сплачувати штрафи. Водночас, є й такі підприємства, які не сплачують штраф і не подають вакансій для людей з інвалідністю.

Люди з інвалідністю мають можливість безкоштовно опанувати нову професію

Дмитро Пєйчев — директор запорізького обласного центру  професійної реабілітації інвалідів

Центр професійної реабілітації інвалідів знаходиться в Бердянську і надає допомогу людям з обмеженими можливостями вже  протягом 14 років. За цей час, нові професії отримали більше тисячі осіб з інвалідністю. Курси навчання тривають 4 місяці. Весь цей час, людина яка приїхала до нас в якості слухача не платить ні за що. Навчання, проживання, харчування, медична допомога — все це абсолютно безкоштовно.  Ми не просто надаємо необхідні  знання та навички для того, щоб оволодіти новою професією. Слухачі наших курсів, серед іншого,  мають можливість спілкуватись з такими ж, як вони самі, і для декого це дуже багато значить.  Коли ми тільки створювались, слухачам пропонувалось всього 2 спеціальності — адміністратор та оператор комп”ютерного набору.  Нині ж, ми навчаємо ще  й  перукарів, флористів, кравців, бухгалтерських службовців, а також електриків по ремонту холодильного обладнання та устаткування. Навчання та перебування слухачів нашого центру фінансується за рахунок спеціальних державних програм.

Хто викладає в центрі професійної реабілітації інвалідів?

У нас в штаті двоє педагогів. Один веде групу адміністраторів, другий операторів комп”ютерного набору.  Решта викладачів працюють у нас за контрактом. Це спеціалісти вищої категорії, які мають неабиякий досвід педагогічної роботи, і головне мають великий досвід роботи саме з інвалідами. Крім того у нас працюють психолог та культорганізатор, який займається організацією дозвілля.

Заняття в центрі проводяться тільки для жителів Бердянська?

Стати слухачем може житель будь якого населеного пункту Запорізької області. Достатньо часто до нас їдуть люди з Запоріжжя, Мелітополя, Токмаку. Були й переселенці із зони АТО, які переїхали до Кам”янко-Дніпровського району. Когось, спочатку дещо відлякує той факт, що 4 місяці доведеться жити та навчатись у Бердянську, але в підсумку, ще жодна людина не пожалкувала про те, що побувала в нашому центрі. Зазвичай, в одному потоці навчаються 40-45 слухачів.

Скільки людей з обмеженими можливостями пройшовши курс в обласному центрі  професійної реабілітації інвалідів змогли знайти нове робоче місце?

Останнім часом приблизно 65% наших випускників знаходять нове робоче місце. Нерідко це самозайнятість, коли людина працює на дому.  Насамперед це стосується жінок, які отримали у нас професію перукаря. Доволі часто вони  працюють самі на себе, і як самі ж і зізнаються, буває так, що від потоку клієнтів й видихнути нема коли. Звичайно ми пишаємось такими випускницями.

Як людині з обмеженими можливостями потрапити до  обласного центру  професійної реабілітації інвалідів?

Спочатку слід взяти свою індивідуальну програму реабілітації, та звернутись до МСЕК, аби там підтвердили те, що людина може пройти курс професійної реабілітації за обраною професією.  При цьому, інвалід може вказувати одразу декілька професій.  Також слід обов”язково вказати, що є високий або середній потенціал до навчання.  Після цього людина з  “довідкою 86 О”, (яку в лікарнях  беруть звичайні учні шкіл), копією паспорта, ідентифікаційним кодом та довідкою про інвалідність звертається до органу соціального забезпечення. Там пишете заяву на вступ до центру, її пересилають на  нашу адресу, після чого людина протягом трьох днів отримує відповідь.

Які витрати ляжуть на плечі людини, яка вирішила приїхати на навчання до центру професійної реабілітації?

Ми надаємо безкоштовне навчання, проживання в комфортних номерах на 2 особи, та п”ятиразове харчування. Також наші слухачі не платять за обслуговування в спортзалі,  масажі та інші  медичні процедури. Все на що доведеться витратити гроші — зошити, олівці, та квиток до Бердянська.

Потрапити до  обласного центру професійної реабілітації можна лише через  центр зайнятості?

Не тільки. Хоча, звичайно ми достатньо плідно співпрацюємо з власною службою зайнятості, зокрема з міським центром занятості. Щонайменше половина наших слухачів, приїздять до нас саме завдяки центрам зайнятості.  Якщо говорити про Запоріжжя, то двічі на рік ми проводимо тут свої  семінари. Такі ж заходи  проводяться в Мелітополі, Василівці,  Токмаку, Оріхові, Чернігівці. Це важлива частина нашої роботи. За час співпраці з центрами зайнятості  нам вдалось вибудувати гнучку, а головне ефективну модель співробітництва, результатом якої  є сотні працевлаштованих людей з обмеженими можливостями.

 Олена Сторожук — здобувач вакансії, інвалід 3 групи.

Особисто мене зацікавила можливість пройти курси в центрі професійної реабілітації інвалідів. Судячи з того що я побачила і почула під час семінару, який проводився в міському центрі зайнятості, навчання в ньому — це не тільки можливість отримати нову професію, а ще й спілкування та чудовий відпочинок на березі Азовського моря. Дуже добре, що в центрах зайнятості проводяться такі заходи. Для людей з інвалідністю, які шукають роботу вони дуже важливі. В минулому році я пришла до міського центру занятості і мій спеціаліст практично одразу підібрав мені роботу. Деякий час я пропрацювала. Так сталось, що я знов опинилась без роботи, після чого знов зареєструвалась у центрі занятості. Зараз я отримую всі послуги та матеріальну підтримку, що для мене, як для людини з інвалідністю є вагомою допомогою.