Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Здоровье » Медична реформа – чим краще працюєш, тим більше отрумуєш

Медична реформа – чим краще працюєш, тим більше отрумуєш

Медична реформа – чим краще працюєш, тим більше отрумуєш

Реформа, яку потрібно реалізувати повністю, або не починати реформування взагалі. Така думка побутує серед практикуючих медиків

В Україні про медичну реформу говорять всі, в той же час не говорить ніхто. В Запоріжжі, наприклад, важко домовитись з медиками про інтерв’ю на цю тему. Досвідчені лікарі кажуть: поживемо-подивимось. В той же час прості люди обговорюють: хтось щось чув, передав іншому, той додумав своє. У той час у поліклініках активно говорять про необхідність визначитися з сіме’ним лікарем, а коли пацієнт щось просить, посилаються на реформування, а тому на нові правила. Інколи складається враженння, що в головах медичних сестер уже давно триває реформа. В результаті – чуток більшає, а відповідей – не додається. Виною тому недокомунікація, вважає експерт Олександр Ябчанка – радник в.о. міністра охорони здоров’я. Але, за його словами, варто говорити не про тих, хто винен, а що робити в цій ситуації.

Олександр Ябчанка та Валерій Козицький

«Цього року розпочата така інформаційна кафмпанія з приводу медичної реформи, якої ще не було. Але це не означає, що цього достатньо. Завжди треба судити за результатами. Який результат? Якщо люди чогось не розуміють, значить ми недопрацьовуємо», – визнає Олександр Ябчанка.

Медицина справді болить усім. Бо всі ми – пацієнти теперішні або майбутні. І стикаємось з нею з моменту народження (ще безсвідомо) і до останнього подиху. Тому реформа в сфері охорони здоров’я стосується кожного і хвилює всіх. Пропонований алгоритм розподілу коштів всередині системи охорони здоров’я не є ноу-хау — це давним-давно опробовано і працює в Польщі, Хорватії, Угорщині, Литві, Італії, Канаді, Іспанії, Норвегії  та інших країнах.

В Україні в системі охорони здоров’я почали відбуваються колосальні зміни. Держава нарешті визнала, що безкоштовної медицини не існує. І тепер безоплатно обіцяє тільки те, що може гарантувати і фінансово забезпечити.

«Зараз держава обіцяє громадянам, що в державних і комунальних закладах охорони здоров’я допомога надається безоплатно. В лікарні ж пацієнту ставлять ультиматум: немає грошей купити медикаменти. І пропонують внести добровільно-примусовий благодійний внесок. Система влаштована так, що держава громадянам щось обіцяє, а перекладає свої обіцянки на плечі медиків. Це не влаштовує ні пацієнтів, ні медиків, – каже експерт.

За словами Олександра Ябчанка, медиків не влаштовує існуюча система. Але враховуючи, що вони не розуміють, якою система буде після реформи, зміни  їх лякають. Що ж зміниться? Держава відмовляється від бюджетного утримання закладів, в яких ми мали би отримувати безоплатну медичну допомогу (по факту не отримуємо!). І переходить до іншого принципу – «гроші за пацієнтом». Змінюється форма господарювання лікарень з бюджетного на комунальне некомерційне підприємство.  

«Медичний заклад будучи бюджетною установою продавати нічого  не може. До завершення реорганізації лікарні працюватимуть, як і працювали. Вони далі будуть бюджетними. Після того, як заклад стає підприємством, він готовий до зміни відносин з бюджетного на господарський кодекс, – роз’яснює експерт.

За словами Олександра Ябчанка, багато, що залежить від пацієнта. Тепер кожен з нас матиме змогу укласти угоду з лікарем, як з фізичною особою. Після того, як цей контракт про співпрацю потрапить в електронний реєстр – на рахунок лікарні прийдуть гроші з державного бюджету. Чим краще він працює, тим більше отримує. Зміни почнуться не одразу. Цей процес займе якійсь час. Тому план на наступний рік – підготовка первинної ланки до реформи. І з певної дати ті, хто готові, переходять на цю систему, і держава починає закуповувати медичні послуги для пацієнтів.

Чого бояться медики?

Вони не розуміють своєї подальшої долі, хтось боїться. Залежить від того, що лікарі знають про реформу. Так сталося з медиками швидких. Як відомо, зараз відбувається страйк. Чого вони протистують? Вони бояться звільнень. Це при тому, що зараз в країні глобальна проблема з медиками: вони не хочуть працювати в існуючий системі, – каже Олександр Ябчанка.

«На зустрічах лікарі питають: де взяти медиків на вашу реформу? І куди діти медиків, яких ви звільните? Поясніть мені, навіщо звільняти медиків, щоб брати інших?! Треба створити умови, аби медики залишались і хотіли працювати. Така ж історія з екстреною медичною допомогою. Ніхто нікого не звільняє. Нововведення передбачає, що лікаря переведуть (не звільнять) – переведуть з карети швидкої в приймальне відділення. Але це відбудеться, коли логістика буде налаштована. Поки цього немає, зрозуміло, ніхто не буде забирати лікаря зі швидкої, – каже Олександр Ябчанка.

Це все називається недокомунікація, – наголошує експерт. Комунікацію треба продовжувати і вдосконалювати. З 2018 року запускається реформа  первинної медичної ланки. На рівні спеціалізованої і високо спеціалізованої нічого не зміниться. Те, що там буде все платним, те, що туди не можна буде потрапити, це все неправда, – підкреслює Олександр Ябчанка. Два роки ця сфера буде готуватися до реформи.

«Чим краще працюєш, тим більше отримуєш коштів». «Гроші ходитимуть за пацієнтом». Логіка зрозуміла. Інша справа, що досить складно в це повірити медику і пацієнту, яким 25 років обіцяють зміни, а нічого не відбувається. Але зміни вже розпочато в нормативно правовому полі, що стосується охорони здоров’я. Зокрема, ухвалений пакет законопроектів щодо медичної реформи. Ці документи є в загальному доступі на сайті Верховної Ради – це закон 6327 «Про державні гарантії щодо надання медичних послуг та  лікарських засобів», а також законопроект щодо сільської медицини № 7117. Читайте, а не шукайте відповіді в чутках і балачках.

 

Наталія Агаркова

Валерій Козицький