Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Отдых » Возможности » Енергоефективність, наскільки близьке до неї Запоріжжя?

Енергоефективність, наскільки близьке до неї Запоріжжя?

Енергоефективність, наскільки близьке до неї Запоріжжя?

Здавалося б, зовсім нещодавно ми звернули увагу на слово енергоефективність. А вже через короткий період Верховна Рада України прийняла законопроект №4941 “Про енергетичну ефективність будівель”. Він повинен наблизити  країну до появи будинків із нульовим споживанням енергоресурсів. Це забезпечить виконання міжнародних стандартів та дозволить людям істотно економити на житлово-комунальних послугах. Що є дуже актульно в сьогоднішніх реаліях, коли люди часто більше платять за комунальні послуги, а ніж заробляють.

Україна витрачає надто багато енергоресурсів

По кількості спожитих енергоресурсів ми значно виипереджаємо країни ЄС. А тому, якщо вже підписалися під асоціацією, то маємо виконувати домовленості та старатися наблизитися до норм європейських країн.

Енергоефективність є частиною так званої енергетичної реформи. Україна у цьому питанні давно пасе задніх, але останнім часу усе рушило з мертвої точки і деякі запоріжці вже відчувають користь і вигоду він енергетичної ефективності власного будинку. В умовах проведення реформ в країні, населеню забезпечили додаткові можливості та віддали повноваження.

У цому питанні – хто на що гаразд, якщо громада проявляє зацікавленність та активнність, дуже швидко з’являються переваги та додаткові блага. Для населення — це значне скорочення комунальних витрат, для країни — економія ресурсів, підвищення продуктивності промисловості і конкурентноздатності, для екології — обмеження викиду парникових газів в атмосферу, для енергетичних компаній — зниження витрат на паливо і необґрунтованих витрат на будівництво. Як бачимо, переваг більш ніж достаньо для того, що була мотивація зробити своє помешкання енергоефективним.

У Запоріжжі сьогодні вже є такі ОСББ, які можна назвати зразком швидкості, наполегливості та успішності. Скажімо ОСББ “Запоріжсталь – 19”, мешканці будинку взяли господарство у свої руки, оформили кредит за програмою “Теплі кредити”, замінили основні комунікації і купили індивідуальний тепловий пункт. Через деякий час на активність громади звернула увагу міська влада та визначила ОСББ переможцем у конкурсі. Сьогоді будинком займаюся німецькі інженери за фінансової підтримки німецької Інженерної товгово-промислової палати. Частину коштів надасть німецька сторона, частину зберуть менканці, а решту міська влада. Після модернізації будинок повинен стати 100% енергофективним.

Для тих ОСББ, які не стають переможцями конкурсів і не розпоряджаються великою кількістю коштів починати енергоефективність варто з індивідуального теплового пункту, завпеняє голова ОСББ на Ладозькій, 12 Станіслав Скалозуб

Якщо хтось розмірковує брати управління в свої руки чи залишатися на обслуговуванні в управляючої компанії, яку призначить міська влада, то я все ж запевняю в доцільності першого. Зараз саме час створювати об’єднання і старатися самостійно управляти, це дає нові можливості та постійну незалежність. Тобто ми залеживо самі від семе, приймаємо рішення і самостійно несемо відповідальність. Конкурс управляючих компаній в Запоріжжі довів напевно запоріжцям, що краще управляти самостійно.

Якщо говорити про енергоефективнісьть, то зрозуміло – це процес тривалий і треба набратися терпіння усім, але вже перші кроки доводять, що витрати виправданні. Якщо поставити індивідуальний тепловий пункт, то вже перші платіжки покажуть економію. Люди самі можуть регулювати витрати енергоресурсів, коли на вулиці плюсова температура, не обов’язково відкривати вікна і гріти атмосферу, раціональніше буде налаштувати ІТП на нижчу температуру, якщо дуже холодно – навпаки, підкрутити. Це забезпечить комфортну температуру для усіх і значну економію. Вона може скласти більше 30%, за 2-3 опалювальні сезони кошти відіб’ються” – розказав Станіслав Скалозуб

З першого січня 2018 року повинення розпочати дію закон про енергоефективність об’єктів нерухомості. Згідно з законом кожен будинок повенен мати паспорт енергоефективності, це стосується як житлових будинків, так і адміністративних споруд. У серпні, в рамках співпраці облдержадміністрації, Німецько-Української інженерної палати Запорізької області та проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (ЄС/ПРООН)В Запоріжжі презентували мобільну лабораторію, яка робитиме моніторинг енергоефективності. Тоді було передано обладнання вартістю 420 тисяч гривень. До набору входить: газоаналізатор, інфрачервоний пірометр, тепловізор, люксметр, витратометр. Це обладнання було закуплено ПРООН для інсталяції на автомобіль, придбаний Німецько-Українською інженерною палатою.

Енергоефективність

Енергоефективність Енергоаудит розпочали з закладів освіти та медицини, на сьогодні вже є досить великий список об’єктів, які отримали паспорт енергетичної ефективності

Сьогодні маємо вже чіткі договори та плани на перше півріччя 2018 року. Плануємо провести ряд робіт у Бердянску, мер міста Володимир Чепурний  вирішив не чекати початку дії закону, а замовляти енергоаудит вже і це правильно. Адже така лабораторія єдина в Україні, а тому все охопити не зможемо. Подібні лабораторії звісно є, але ми надаємо послуги практично по собівартості, а це в рази дешевше, ніж у інших компаній. На сьогодні вже проведено перевірку значної кількості об’єктів. Закрема робили моніторинг шкіл у об’єднаних територіальних громадах Запорізького району. Вони значно зекономили на підготовці паспортів енергоаудиту, одній з них це обійшлося приблизно 15 000 гривень“, – розказав президент Німецько-Української інженерної палати Запорізької області Олег Кузьменко.

Мер Запоріжжя на сьогодні не проявив активної зацікавленості в енергоаудиті, на відміну від голови адміністрації Констянтина Бриля. Тому в план роботи на 2018 рік поки не входять об’єкти власності міської ради. Як показує досвід хтось працює на випередження, а хтось чекає того часу, коли строки піджиматимуть і аудит потрібно буде проводити в пришвидшеному режимі, а отже і коштів за швидкість витрачати більше.

 

Мирослава Балабан