Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Экономика » Бизнес » Успех » “Теплий кредит” – те, чим варто скористатися

“Теплий кредит” – те, чим варто скористатися

“Теплий кредит” – те, чим варто скористатися

Державна програма “Теплий кредит” стала популярною і затребуваною

Енергоефективна етика, здавалося б  – щось незрозуміле і навіть космічне. Цього елементу культури українцям ще доведеться вчитися, переймаючи досвід розвинених європейських країн. Зовсім нещодавно саме визначення – енергоефективність було якось диковинкою для більшості українцців. Люди звикли користуватися тим, що є і не міркувати про якусь оптимізацію. Усе змінилося з початком євроінтеграції країни. Європейські енергоефективні прилади дуже швидко довели свою доцільність і стали незамінними. Те, ще нещодавно здавалося б ноу хау, як сонячні батареї, уже нікого не дивиють. Крок за кроком вони з’являються на дахах багатоповерхівок та приватних будинках. Вони з’явилися і на стадіонах, для освітлення території у нічний час.

Паралельно цьому реалізовується реформа ЖКХ і будинки поступово об’днуються в ОСББ. Люди беруть управління своїм майном у власні руки та пробують реалізовувати ті програми, які зараз пропонує їм держава. А ті, що не об’днується, спостерігаючи успіх інших, теж стараються довести свої будинки до ладу.

Як виявилося, Укараїна споживає найбільше енергоресурсів, порівняно з іншими європейськими країнами. І з цим поступово потрібно щось робити. Енергоефективність – це не лише перехід на альтернативні джерела енергії, а найперше – раціональне їх використання. І тут ми розуміємо, що наш зношений житловий фонд та застарілі комунікації – найбільша перешкода на шляху до енергоефективності. Після господарювання різних комунальних підприємств, які  обслуговували будинки, майно мешканцям передають у жахливому стані. Люди розуміють, що потрібно терміново все реабілітувати. І тут на підтримку приходять різноманітні державні програми, однією з них є “Теплі кредити”.

“Теплі кредити” – це кредитування товарів і послуг з утеплення та модернізації використання паливно-енергетичних ресурсів у багатоквартирних будинках.

У 2017 році на реалізацію цієї програми  з державного бюджету було виділено 300 мільйонів гривень. Програма передбачає різного виду знижки, але виключно на засоби та послуги з енергоефентивної модернізації об’єктів. Таким чином держава “вбиває кількох зайців” – вчиць українців самостійно господарювати та робити житловий фонд енергоефективним. Цікавим є той факт, що Запоріжжя посідає друге місце з користування програмою Уряду “Темлі кредити”. Загалом 37 будинків ОСББ та ЖБК оформили  той самий “Теплий кредит”. Загальна сума – близько 6 000 000. Але ми знаємо і такі приклади, коли ОСББ взяло кредит, уже встигло повернути і оформити новий. Люди входять набираються азарту і розуміють – фінансове навантаження не таке велике, як здається на перший погляд. А саме слово “кредит” перестає різати слух і українці масово виявляють бажання скористатися підтримкою держави та оформити “теплий кредит”.

У Запорізькій області уже коспенсували 500 000 грн.

кредит

“Програма діє з 2015 року, щоразу її продовжують і популярності вона набирає з кожним етапом. Щороку велика кількість голів ОСББ, та і просто фізичних осіб використовують можливість взяти кредит та отримати компенсацію від держави. Це вигідно і відразу помітні результати. До того ж, у перший же опалювальний сезон це значно економить кошти населення. А люди люблять те, що можна побачити відразу і відчути на власному бюджеті.  Що стосується Запорізької області, то тут є підстави для гордості – ми на другому місці в Україні по користуванні цією державною програмою. Загалом запоріжців взяли кредити на суму 6 000 000 і  вже отримали компенсацію з місцевого бюджету у сумі 5 000 000. У цьому процесі дуже добре простежується тандем держава+місто+громадянин і людям це дуже імпонує. Вперше за багато років налесення дійсно готове проявляти ініціативу і робити щось важливе валасними руками” – розказала начальниця відділу розвитку житлового господарства Департаменту ЖКХ запорізької міської ради Яна Калініна.

Компенсація державою може становити від 40% до 70%

Державна програма є дуже вигідною, а тому більшість людей не відчувають навантаження на сімейний бюджет. “Теплі кредити” можуть брати як юридичіні особи, так і фізичні особи, у всіх умови різні. Також, сума компенсації залежить від кількості сімей, які користуються пільгами. Головне – зібрати всі необхадні документи та правильно розрахувати у банку.

“Суть програми така.  За рахунок державного бюджету фізичні особи можуть отримати 35% компенсації  на матеріали, скажімо поставити енергозберігаючі вікна. Для юридичних осіб, наприклад ОСББ  ЖБК трохи більші можливості – з боку держави йде компенсація від 40% до 70%.  Сума залежить від кількості сімей, які користуються субсидією і кожному окремому будинку, чим їх більше, тим більший відсоток компенсації. У Запоріжжі є такі будинки, які отримали компенсацію 55% і навіть 60%.  Плюс, з міського бюджету  гасять суму самих відсотків по кредиту. Таким чином ми можемо говорити вже не про кредит як такий, а власне про факт розстрочки. У підсумку люди самостійно платять лише залишок тіла кредиту протягом приблизно пяти років.  Сума виходить зовсім невеликою і посильною для практично кожної сім’ї.” – повідомила Яна Калініна

Більшість ОСББ та ЖБК розпочинають з заміни вікон

На сьогодні найбільш популярним напрямком є заміна вікон та утеплення стін. Це те, з чого справді варто починати і набивати руку з управління будинком. Хоча та сама заміна вікон значної економії енергорусурсів дати не може, це швидше для естетичного вигляду.  Хоча у під’їздах дійсно стає звначно тепліше, а відповідно і у коридорах квартир теж.

кредит

“Кредит на заміну вікон, я вважаю можна погасити за 3 роки, враховуючи підтримку країни та міста. Утеплення стін – процедура більш дороговартісна, а тому банки пропонують кредитування на 7 років, оскільки навантаження суттєве. Окупність таких проектів – 5 років. Наступним етапом модерінізації може і має бути встановлення індивідуального теплового пункту, який допоможе корегувати необхідну для обігріву будинку кількість темпла. Є суперечливі думки з приводу доцільності встановлення такого приладу, але скажу з досвіду – у нашому будинку економія після його встановлення становить близько 35%. Все залежить від стану самого об’єкту” –  розказав Борис Розсоха, голова ревізійної комісії ОСББ “Запоріжсталь 19”

 Держава зробила дофінансування у сумs близько 100 000 гривень

Окрім того, діють різноманітні програми по здешевленню “Теплих кредитів”. Нещодавно для деяких банків держава зробила дофінансування у суму близько 100 000 гривень на певні об’єкти. У Запорізькій області також відбулося дофінансування програми “Теплих кредитів”,  загалом виділено у цьому році 1 мільйон 200 тисяч гривень на погашення відсотків по кредиту для ОСББ та ЖБК. На сьогодні це питання розцінюється як першочергове, а тому місцева влада обіцяє: “Навіть, якщо будуть витрачені усі виділені кошти, все одно відсотки будуть погашені повністю за рахунок дофінансування при потребі.” Кошти за умовами програми “Теплі кредити” можна отримати лише у державних банках. На сьогодні це Ощадбанк, Укргазбанк, Приватбанк. Умови кредитування приблизно однакові для всіх, головне правильно зібрати потрібні документи, щоб збільшити відсоток компенсації державою та містом зокрема.

 

Мирослава Пенькова