Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Де взялися у Запоріжжі “Лахті”

Де взялися у Запоріжжі “Лахті”

Де взялися у Запоріжжі “Лахті”

Зупинка “Лахті” – відома, як точка відправлення до Шеченківського району міста

Часто доводиться чути фразу: “Зупиніть, будь ласка на “Лахті”! Місце наче відоме усім, але чи зможе хтось із молоді висловити принаймні припущення звідки взялася ця назва? Перше, що спадає на думку – кумедне за звучанням слово має явно іноземне походження. Що ж, так воно і є. Тож давайте дещо заглибимося в історію міста і розберемося чим іноземне слово пов’язане із Запоріжжям.

Лахті – місто і комуна у морознiй Фінляндії, адміністративний центр провінції Пяйят – Хяме, губернії Південна Фінляндія.  Розміщене на березі затоки в південній частині озера Весіярві, яке входить в систему озер Пяйянне. Населення 100 095 жителів.

З 1953 року між містами Лахті та Запоріжжя підтримуються дружні відносини, спрямовані на співпрацю в різних сферах життя, їх з гордістю називають  міста – побратими. На честь фінського міста у Запоріжжі, вкінці 60-х років минулого століття, називають ресторан.

"Лахті"

Ресторан “Лахті” – вишукана кухня та дивовижна атмосфера.

Йде кінець шістдесятих років, на проспекті Леніна між вулицями Українська та Запорізька починають зводити 9-ти поверховий будинок. На розі одного із них  будують ресторан «Лахті», площею 200 кв. м, названий на честь вищезгаданого побратима Запоріжжя – міста в Фінляндії. Для відвідувачів ресторан відкрив свої двері 30 жовтня. Хол зустрічав гостей басейном з рибками, меблі виготовлені фінськими майстрами, на той час все це було величезною рідкістю і показником статусу. Новий ресторан оснащений потужними холодильними камерами на 30 тонн. Їжа кухарів цього закладу мала такий попит, що провізію доводилося піднімати вантажними ліфтами. Ресторанна кухня славилася гарячими стравами, рибними та овочевими закусками, салатами.

Кондитери «Лахті» випікали ватрушки, рулети, пироги – близько тони тiста в день. Обслуговуючий персонал ресторану «Лахті» – 300 осіб! До речі, у вечірніх концертних програмах ресторану – колоритні танцівниці.

Ресторан користувався шаленою популярністю серед мешканців міста,  його назва досі жива, щоправда, у зовсім іншому застосуванні. На місці ресторану “Лахті” сьогодні магазини спортивного одягу та побутової техніки.