Сезон ягід та літньої спеки в самому розпалі! А це означає, що настав час не просто смакувати солодкі плоди, а й готувати з них освіжаючі літні коктейлі.
Наливка з малини та черешні, ягідний апероль, освіжаючі мікси з полуницею — Inform.zp.ua підготував для вас добірку освіжаючих напоїв для дорослих, від кухаря Євгена Клопотенко, які легко приготувати вдома.
Ягідна та п’янка. Наливка з малини

Час приготування: 10 хв (+ місяць настоювання)
Кількість порцій: 1
Інгрідієнти:
- 300 г – малини
- 100 г – цукру
- 400 мл – кипяченої але охолодженої води
- 500 мл – горілки
Покроковий рецепт:
- Помийте 300 г малини, переберіть ягідки. Викладіть малину у чисту банку, додайте до неї 100 г цукру, 400 г кип’яченої води та 500 мл горілки.
- Накрийте банку чистою марлею, кінчики марлі зафіксуйте на горличку банки ниткою або гумкою. Поставте майбутню наливку в темне місце на 1 тиждень, а краще на 1 місяць.
- Потім процідіть від ягід, розлийте в скляні пляшки та зберігайте в темному місці.
Ягідний коктейль: апероль

Час приготування: 10 хв
Кількість порцій: 1
Інгрідієнти:
- 25 мл – бітеру
- 25 мл – ягідного лікеру
- 90 мл – ігристого вина
- 20 – 30 мл – газової води
- келих льоду
- жменя ягід на ваш вибір
Покроковий рецепт:
- Наповніть охолоджений винний келих льодом. Налийте в келих 25 мл бітеру та 25 мл ягідного лікеру. Якщо ви хочете отримати солодший напій, можна збільшити порцію лікеру.
- Додайте 90 мл ігристого вина та 20-30 мл холодної газованої води. Перемішайте інгредієнти та додайте жменю свіжих ягід на ваш вибір.
Наливка з черешні

Час приготування: 15 – 20 хв (1 місяць настоювання)
Кількість порцій: 1
Інгрідієнти:
- 1 кг – черешні
- 200 г – цукру
- 800 мл – кипяченої води
- 1 л – горілки
Покроковий рецепт:
- Ретельно вимийте 1 кг черешні, приберіть із ягід хвостики. Викладіть їх у суху стерилізовану банку.
- Всипте в банку 200 г цукру, влийте 800 мл кипʼяченої води та 1 л горілки. Ретельно перемішайте.
- Накрийте банку марлею в пару шарів, закріпіть її резинкою та поставте банку в темне місце щонайменше на місяць.
- Періодично, десь раз на тиждень, діставайте банку, чистою деревʼяною ложкою чи лопаткою перемішуйте інгредієнти, щоб цукор не осідав знизу. Перед тим, як пити наливку, процідіть її.
Мохіто з полуницею

Час приготування: 15 хв
Кількість порцій: 1
Інгрідієнти:
- 10, 12 листків – свіжої м’яти
- 3, 5 шт – ягід полуниці
- 60 мл – білго рому
- одна друга – свіжого лайма
- 10 мл – цукрового сиропу
- 15 мл – газованої води
Покроковий рецепт:
- Спершу підготуйте цукровий сироп. Для однієї порції коктейлю нам знадобиться лише 10 мл сиропу, але ви можете приготувати одразу більшу кількість. Змішайте цукор та воду у пропорції 1:2, тобто на 1 частину води візьміть дві частини цукру, нагрійте суміш та перемішайте інгредієнти до повного розчинення цукру. Охолодіть до кімнатної температури.
- Помийте та обсушіть м’яту, ягоди та лайм. З полуниці видаліть хвостики, розріжте її навпіл. Половину лайма наріжте на 4 частини.
- В охолоджений хайбол (склянку) додайте 4 скибки лайма, 3-5 нарізаних ягід полуниці, листочки м’яти, та 10 мл цукрового сиропу. Помніть все мадлером або ложкою.
- Додайте 60 мл рому, перемішайте. Додайте також лід, 15 мл газованої води та знову перемішайте.
- Прикрасьте напій гарним пучком м‘яти та слайсами полуниці.
Для прохолодний вечорів – малиновий глінтвейн

Час приготування: 25 хв
Кількість порцій: 2
Інгрідієнти:
- 5 шт – гвоздики
- 750 мл – білого вина
- 10, 15 г – сушеної бузини
- 300 мл – кріпленого вина
- 250 мл – малинового варення
- цедра 1 лимону
📢 Inform.zp.ua працює, щоб ви знали правду. Ми щодня збираємо важливі новини про Запоріжжя, окуповані території та життя в регіоні. Якщо наша робота важлива для вас, підтримайте редакцію донатом — ваша допомога дозволить нам продовжувати писати для вас! ❤️ Підтримати: за посиланням👈
Авторка: Анжеліка Ванько