Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Политика » Збереження здоров’я запоріжців – основний пріорітет роботи міського голови

Збереження здоров’я запоріжців – основний пріорітет роботи міського голови

Збереження здоров’я запоріжців – основний пріорітет роботи міського голови

Збереження здоров’я запоріжців – основний пріорітет роботи міського голови

Запоріжжя не загубилось у системі медичних реформ, а навпаки вийшло в лідери надання невідкладної допомоги.

Про це наголосила лікар кардіоанестезіолог вищої категорії, завідуюча відділенням інтенсивної терапії та невідкладної кардіології з реперфузійним центром КНП «МЛЕ і ШМД» Олена Попович.  

У сучасному світі здоров’я, попри усі наукові медичні досягнення, і далі залишається найбажанішим та найбільш обговорюваним людським ресурсом. Чого люди варті без здоров’я? І як багато вони можуть досягти, коли можуть похвалитись хорошим самопочуттям. Серед головних складових високої тривалості життя, окрім кліматичних умов та якості харчування, важливе місце посідає медична допомога та профілактика захворювань. І майже всі медичні реформи мають за ціль покращити надання невідкладної допомоги і навчити людей вчасно звертатись до лікарів.

Українська медична реформа не стала винятком, тож у дуже короткий термін довелось і лікарям змінювати підхід та ставлення до пацієнтів, а пацієнтам звикати до нових медичних реалій. Нарікань виявилось чимало, та головний тягар впав на плечі місцевих адміністраторів охорони здоров’я. Комунальна влада опинилась на передовій змін і першою стикнулась з усіма недоліками реформи.

Прикметно, що Запоріжжя у цій системі не загубилось серед «невдах», а навпаки вийшло в лідери надання невідкладної допомоги. В місті успішно реалізована Програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги – одна з перших в Україні. І як зауважив у своєму зверненні міський голова Володимир Буряк, «ми продовжуємо оснащувати наші лікарні новим медичним обладнанням, робимо ремонти, фінансуємо систему надання невідкладної медичної допомоги».

Цифри говорять самі за себе: у 2016-2019 роках було придбано медичного обладнання на суму понад 270 млн грн. Зокрема, 2 комп’ютерних томографи, цифровий мамограф, 17 рентгенодіагностичних систем, 9 ультразвукових апаратів експерт-класу, 4 фіброгастро- і бронхоскопи, 63 апарати штучної вентиляції легень; 85 моніторів пацієнта; 22 дефібрилятори, рентгеноскопічна система С-дуга, 29 стоматологічних установок; 4 операційні відеостійки.

Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги отримала сучасний ангіограф – апарат, який допоможе вчасно діагностувати небезпечні серцево-судинні хвороби та виявити судинні патології, котрі загрожують життю людини. Цей апарат вже рятує життя сотень запоріжців щороку.

Не менш важливі зміни відбулись у 2017 році на базі 10-ї лікарні, де було відкрито Міський діалізний центр. Щороку тут проводять понад 30 тис. процедур і допомагають жити повноцінним життям сотням пацієнтів.

Важливою складовою реформи стала реорганізація первинного звернення до лікарів. Коли не мусиш шукати, до кого звернутись, а одразу йдеш на прийом до сімейного лікаря, який або ж сам надає необхідну консультацію, або скеровує до інших фахівців на обстеження. І тут запорізька влада проявила себе якнайкраще: за останні 4 роки мережа міських амбулаторій відчутно оновилась. Деякі приміщення не ремонтувались понад пів століття, а тепер це нові і оснащені медичні заклади. Так, у 2018 році після капітального ремонту відновили роботу дитяча амбулаторія на вул. Ладозькій, 17 у Бородінському мікрорайоні, сімейна амбулаторія по вул. Істоміна, а у 2019 році відкрито після реконструкції амбулаторії в Шевченківському районі по вул. Брюллова, 6, завершено капітальний ремонт дитячих амбулаторій на вул. Автозаводській, 8б та вул. Карпенка-Карого, 7, реконструкцію дорослої амбулаторії по вул. Новокузнецькій, 20а. Вже найближчим часом після завершення реконструкції приміщень розпочне роботу нова сімейна амбулаторія по вул. Дорошенка, 3 у Хортицькому районі. Це не поодинокі випадки оновлення  – це системна робота, яка має на меті підняти якість надання медичних послуг, а це своєю чергою дозволить запобігти появі серйозних захворювань у запоріжців, бо відомо, що профілактика завжди ефективніша, ніж лікування.

Ще один приклад системної роботи міської влади – оновлення обладнання та ремонт «Міської дитячої лікарні №5». У 2017-2019 роках для медичного закладу придбали 10 апаратів ШВЛ, 2 реанімаційні системи для новонароджених, 4 діагностичні рентгенівські системи (одна з них працює у поліклініці), 3 стаціонарних апарати УЗД та портативний апарат УЗД, мобільну рентгенівську систему та інше. Міська влада спрямувала на це оновлення 27,3 млн грн. Головне, що реновація та розвиток лікарні триває. Зовсім нещодавно завершено ремонт у інфекційно-боксованому відділенні для дітей віком від 3 до 18 років та у відділенні інтенсивної терапії новонароджених.

Українці жартують, що реформи не закінчуються, а, триваючи, перетворюються на нові. Тому важливо, щоб первинні ланки працювали злагоджено і ефективно. А це, як згадувалось вище, завдання міських менеджерів охорони здоров’я, база, закладена для надання якісних медичних послуг повинна розвиватись, важливо, продовжувати розпочате.


Нагадаємо, раніше міський голова Запоріжжя у своєму черговому зверненні розповів про масштабне оновлення обладнання комунальних лікарень та розвиток первинної ланки надання медичної допомоги.


Підписуйтесь на наш Telegram-канал і станьте частиною подій нашого міста: https://t.me/informzp1