Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » 21 червня в Україні вдруге відзначають важливе гендерне свято – День батька

21 червня в Україні вдруге відзначають важливе гендерне свято – День батька

21 червня в Україні вдруге відзначають важливе гендерне свято – День батька

День батька, як і День матері, відзначається зараз у багатьох країнах сучасного світу. Його ініціювала Сонора Смарт в 1909 р. Після народження шостої дитини в сім’ї, її мати померла і батько один виховував шість дітей. Зовсім скоро цю ідею підтримали і в інших містах штату, а національним святом в Америці цей день став у 1966-му році. Цю ініціативу підтримали Велика Британія та Нідерланди, Франція та Китай, пізніше приєдналися й інші країни. 

В Україні День батька став офіційним святом у 2019 р. з метою створення сприятливих умов для зміцнення інституту сім’ї як основи суспільства і визнання на державному рівні ролі батька у вихованні дітей.

З якими проблемами стикаються чоловіки в Україні?

Проблеми чоловіків:

  1. В Україні середня тривалість життя чоловіків на 10 років менша від тривалості життя жінок. У 4 рази більша в порівнянні з жінками смертність чоловіків працездатного віку (28 – 45 років).
  2. Суїцид панує переважно серед чоловіків (80% ).
  3. Туберкульоз (70%) – переважно чоловіча хвороба.
  4. Збільшення чисельності чоловіків, залежних від тютюну, алкоголю, наркотиків, азартних ігор.
  5. В’язниці переповнені чоловіками (понад 90%), що породжує низку проблем, серед чоловіків найбільше випадків насильницької поведінки.
  6. Проблема маргіналізації чоловіків внаслідок припинення їх професійної діяльності через обставини, що від них не залежать.
  7. Право батька опікуватись дитиною часто порушується на практиці.  

Чи легко бути батьком в Україні?

Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» підготував інформацію до такого важливого гендерного свята, як День батька.

  • На відміну від одиноких матерів, які з 1992 р. мали правовий статус, який надавав пільги, тільки у червні 2018 року під час розгляду касаційної скарги Верховний суд прийняв рішення, яким ототожнив поняття «одинокий батько» з поняттям «одинока матір». Відповідно набули чинності майже усі законодавчі акти, що стосуються «одиноких батьків». Немає точної офіційної інформації щодо одиноких батьків.
  •  Сьогодні в Україні одинокі батьки об’єднуються у різні громадські організації, аби захистити свої права. Часто в судах керуються гендерними стереотипами, що догляд за дитиною – справа суто жіноча, не враховуючи фактичного стану справ. Навіть всесвітньо відомий актор і батько шести дітей (як рідних, так і прийомних) Бред Пітт стикнувся з такою проблемою після розлучення. Зараз всіх дітей виховує Анжеліна Джолі. 
  • Враховуючи, що в Україні близько 30% жінок виховують дитину самостійно, важливою є роль дідуся в житті дитини. Так як середній вік життя чоловіків – 66 років (на 10 років менший, ніж вік жінок), це значно зменшує можливість чоловіків бути як батьком, так і дідусем.
  • За даними Міністерства соціальної політики, лише 3% відпусток по догляду за дитиною були оформлені на чоловіків, хоча процедура як для жінок, так і для чоловіків одинакова. Зокрема, колишній Посол Швеції в Україні Мартін Хагстрьом розділив відпустку по догляду за дітьми разом зі своєю дружиною та відзначав неодноразово про важливість ролі батька у вихованні дитини на національних заходах, зокрема, Українських Жіночих Конгресах, гендерних форумах. Зараз фонд «Єдність» за майбутнє» отримав інформацію, що один із секретарів об’єднаних територіальних громад у Донецькій області вчинив так само, як і Посол Швеції та зараз доглядає за дитиною.

Цікавий факт про батьківство: у племені ака у Центральноафриканській республіці за маленькими дітьми наглядають батьки, у той час як їхні матері виходять на полювання. Чоловіки заспокоюють немовлят, купають їх і граються з ними. 

За матеріалами сайту Запорізького благодійного фонду «Єдність» за майбутнє» 

Інформаційний матеріал підготовлено в рамках проекту «Просування участі жінок у політиці та протидія ґендерним стереотипам», який Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» реалізує в партнерстві з НДІ за підтримки Уряду Великої Британії через Фонд розвитку ефективного врядування.