Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Репортаж » «Кожна людина повинна знати, як допомогти собі та близьким»: запоріжці дізналися основи першої домедичної допомоги

«Кожна людина повинна знати, як допомогти собі та близьким»: запоріжці дізналися основи першої домедичної допомоги

«Кожна людина повинна знати, як допомогти собі та близьким»: запоріжці дізналися основи першої домедичної допомоги

У Edison Space coworking провели безкоштовний тренінг з надання першої домедичної допомоги. Організаторами стала клініка Святого Миколая. Інструктором на тренінгу був Трофімов Юрій, керівник медслужби ГУМЧС у Запорізькій області.

На тренінгу учасникам одразу пояснили, що перша домедична та медична допомоги мають важливу відмінність – останню може надавати лише кваліфікований співробітник швидкої.

Окрім цього Юрій Трофімов надав алгоритм дій для проведення першої допомоги:

  • перевірити, чи знаходитесь ви (у першу чергу) та потерпілий у безпечному середовищі;
  • запитати потерпілого про його самопочуття, дещо штовхнути його за плечі декілька разів;
  • якщо немає реакції, то перевірити дихання та пульс у потерпілого (маєте лише 10 секунд), викликайте швидку;
  • при відсутності цих показників робити непрямий масаж серця (100 натисків на хвилину) до приїзду карети швидкої допомоги.

Також Юрій Трофімов показав, як правильно потрібно робити непрямий масаж серця, штучне дихання, накладання жгутів та прийом Геймліха.

На тренінгу було проговорено точний алгоритм дій допомоги при втраті свідомості, запамороченні, при укусі змії, павука та кліща, при венозній та артеріальній кровотечі та у інших ситуаціях.

Інструктор супроводжував свої слова наочним прикладом на манекенові та добровольцях. Усі бажаючі мали змогу спробувати повторити те, що вони почули, на манекені.

На тренінгу була також присутня Олена Климченко, керівник медичної комісії від депутатського корпусу Запорізької області, яка розповіла:

Кожна людина так чи інакше повинна знати, як собі допомогти та своїм близьким. У більшості випадках, ми впадаємо у паніку, коли людина втрачає свідомість, ми не знаємо, що робити. Ми десь намагаємося бігти, десь викликаємо швидку, але при цьому ми втрачаємо дорогоцінний час. Хоча б перші базові основи, що потрібно і як це робити правильно. Як тільки приїде лікар, ми можемо відразу відпустити цю тему, але до приїзду карети швидкої – обов’язково нам потрібно це знати і розуміти. Найголовніше – це не боятися, не боятися згадати, що за чим робиться. Перші два натиски та два вдихи допомагають «оживити» людину.

Основні навички першої домедичної допомоги можна отримати на певних онлайн-курсах та тренінгах.

Автор – Анастасія Губіна