Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Экология » Загибель дельфінів в Азовському морі: версії та офіційні данні

Загибель дельфінів в Азовському морі: версії та офіційні данні

Загибель дельфінів в Азовському морі: версії та офіційні данні

В Азовському морі дельфінів значно побільшало. Підтвержує Державна Азовська морська екологічна інспекція. Редакція inform.zp.ua отримала від цієї установи відповідь щодо загибелі дельфінів напочатку червня на Бердянській Косі.

Останні роки у Азовському морі спостерігається значний приріст популяції морських ссавців, насамперед морських свиней (Азовок). Зазначені тварини слідують за оселедцевими видами риб, які сезонно мігрують з Чорного моря до Азовського. Рибалками Азовського моря підтверджується стрімке підвищення популяції оселедцевих, що свідчить про покращення умов існування водних біоресурсів у водоймі та поліпшення екологічного стану басейну Азовського моря, – йдеться у повідомленні.

Морською свинею дельфінів називають за жир під шкірою до 4 см та дихання, яке нагадує «хрюкання».  Вони невеличкі – до 30 кг та довжиною до 1,5 метра. Дельфін Азовка полюбляє триматися ближче до берега, тому під час шторму ссавців могло викинути на мілину, – припускають рибалки та місцеві жителі Бердянська.

Знайдені напочатку червня тіла дельфінів в районі Бердянської Коси були близько метра, явних травм від гвинтів не виявлено.

дельфинов

Азовська морська екологічна інспекція не досліджує причини загибелі дельфінів, а наглядає за дотриманням природоохоронного законодавства України, – наголошується у відповіді.

Утилізацією та знищенням загиблих тварин і відходів тваринного походження, а також аналізом причин виникнення інфекційних та інших хвороб, недугів тварин і розроблення рекомендацій щодо їх ліквідації та профілактики здійснює Держпродспоживслужба, якою реалізується державна політика у галузі ветеринарної медицини.

Екологи Бердянська висловлюють припущення, що дельфінів могло винести на берег мертвими, вони могли заплутатися в рибальських сітках. Потрапивши в такий полон ссавець гине протягом 10 хвилин. Знати причини загибелі дельфінів вкрай важливо бо вони під загрозою зникнення, – наголошують дослідники моря.   

Кожен рік приносить нові жахливі рекорди по зафіксованим викидам дельфінів на узбережжі Криму. Сумарно за 2017-2018 роки в одному тільки Криму зафіксовано загибель 653 чорноморських дельфінів трьох видів. Це набагато перевищує 5-ти-річні дані, отримані, наприклад, на всьому українському (включаючи, на той момент, і кримське) узбережжі,  – повідомляє Центр порятунку, реабілітації морських ссавців Serene Sea – «Безмятежное Море». 

Кількість зафіксованих викидів на окупованому Криму тільки за 2018-й рік становить 459 тварин: 60% склали азовки, 17% – афаліни, 8% – білобочки. У 15% випадків вигляд не був визначений в зв’язку з високим ступенем розкладання тіла. Спостерігалися два пікових місяці викидів: травень (знайдено 173 китоподібних) і липень (знайдено 86 китоподібних). “Гарячою точкою” за викидами залишається Севастополь.

У 86 з виявлених дельфінів були зафіксовані прямі ознаки потрапляння в знаряддя лову риби, ще у 31 були непрямі ознаки попадання в сітку.

Цифри, зібрані за останній рік, є рекордом для чорноморського узбережжя, адже раніше таку кількість викидів не фіксували навіть за багаторічні періоди. Результати сумні, але було б куди сумніше, якби про масштаб проблеми як і раніше ніхто не знав, – наголошує  Центр Serene Sea.

Китоподібні гинуть також від великої кількості пластику в морі. Заковтнувши пакет або предмет, тварина приречена на смерть від голоду, виразки шлунку та інших наслідків. 


Читайте також: