Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Запорізька дослідниця розповіла про цікаві факти з життя відомого кінорежисера

Запорізька дослідниця розповіла про цікаві факти з життя відомого кінорежисера

Запорізька дослідниця розповіла про цікаві факти з життя відомого кінорежисера

Відома журналістка та дослідниця Ганна Черкаська поділилася з нами цікавими фактами з життя відомого кінорежисера Григорія Чухрая.

Григорій Чухрай – наш земляк, чемпіон серед кінорежисерів Союзу: володар 101-ї міжнародної премії. Хоч удалося йому зняти всього 8 фільмів (усі за власними сценаріями).

Григорій Чухрай вітає Миколу Крючкова

Григорій Наумович Чухрай народився 23 травня 1921 р. в Мелітополі. Батько — військовий Наум Зиновійович Рубан (помер 1956 р.), єврей; мати – Клавдія Петрівна Чухрай (пом. 1976), працівник міліції, українка. Коли малому було три роки, батьки розлучилися, з 1924 р. Гришу виховував вітчим Павло Антонович Литвиненко, українець, голова колгоспу.

Освіту Гриша здобував у школі, бібліотеці, палаці піонерів. У 1935 р. вітчима направили вчитися в академії Соцземлеробства до Москви; він повіз Григорія з собою, де той закінчив навчання в школі. У 1938-му вітчима з мамою послали працювати на Синельниківську селекційну станцію. Григорій у Москві закінчував школу. У 1939 р. поїхав до батьків на Дніпропетровщину, а наприкінці року його мобілізували у ВДВ. 1942-й.

Курси десантників у Єсентуках, танці, знайомство зі студенткою філфаку Іраїдою Павлівною Пеньковою. Студенти педагогічного рили окопи, але наступ німців розлучив закоханих. Чухрай брав участь у боях за Маріуполь, Південний, Сталінград, у Дніпровській повітряно-десантній операції. Був лейтенантом, командиром взводу зв’язку. Мав 4 поранення. Мріяв вижити й одружитися. Про біль розлуки Григорій написав до газети «Комсомольська правда».

Робочий момент зйомок

Читайте по темі: Запорізька журналістка поділилася подробицями життя українського композитора

9 травня 1944 молоді одружилися, Григорій повернувся на фронт. День перемоги, річницю весілля зустрів у шпиталі. Вони прожили разом більше 50 років.

14 жовтня 1946 р. у молодих народився син Павло, кінорежисер; 1961 – дочка Олена, кінознавець.

Перебинтований, на милицях подався Чухрай до Всесоюзного Державного Інституту Кінематографії (ВДІКу). У 1953 р. закінчив режисерський факультет (майстерня М. Ромма та С. Юткевича). Працював Григорій Чухрай на Київській кіностудії художніх фільмів (1953 — 1955) асистентом режисера у фільмі «Командир корабля» (1954) і другим режисером у стрічці «Назар Стодоля» (1954).

З 1956 року Чухрай працював на студії «Мосфільм», де за три роки зробив за власними сценаріями три кінофільми, відомі всім: «Сорок перший» (1956, спеціальна премія на Каннському кінофестивалі 1957); «Балада про солдата» (1959), «Чисте небо» (1961), а наступні роки – мало кому відомі стрічки. У 1965-1975 рр. Чухрай був художнім керівником Експериментального творчого об’єднання при кіностудії «Мосфільм», у 1966-1971 рр. викладав у режисерській майстерні ВДІКу.

Останні роки Григорій Чухрай важко хворів, пережив п’ять інфарктів, погано пересувався. 29 жовтня 2001 року після шостого інфаркту міокарда помер 80-річний великий режисер Григорій Чухрай.

Фото: Музей кино