Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Запорізька журналістка поділилася подробицями життя українського композитора

Запорізька журналістка поділилася подробицями життя українського композитора

Запорізька журналістка поділилася подробицями життя українського композитора

Про подробиці життя відомого українського композитора Володимира Івасюка розповіла нам Ганна Черкаська – відомий краєзнавець, вчитель та журналіст.

22 травня 1979 р. українці прощалися з українським композитором Володимиром Івасюком. Саме він вивів українську пісню на світову орбіту.

Український композитор Володимир Івасюк

Мало хто знає, що його дід по матері – Іван Корякин – походить з козацького роду із Запорізької області.

 Троє дідових синів, дядьків Володі, загинули на війні. Дід помер на евакуації, оточений чотирма дочками. Чорноока козачка Софія Іванівна – учителька, мама Володі. Дід Григорій Івасюк, буковинець, помер у 1942 році, оплаканий птахами й сусідами, бо синів розкидала війна.

Володимир Івасюк з батьками та сестрою

Софія й Михайло зустрілися на Кіцманщині, побралися. Бог дав їм трьох дітей: дочок Галю й Оксану, сина Володю. От і не дивно, що Володя Івасюк не раз приїздив до Запоріжжя з гастролями.

Пам’ятаю його концерти в філармонії, у кінотеатрі «Мир» (колишня Алюмінієва балка). Скромний, шляхетний, надзвичайно простий. Охоче відгукувався на запрошення дати інтерв’ю обласному радіо. Запорізька радіоведуча  Авіата Бачуріна згадувала, як Івасюк приїхав у наше місто разом із мамою, зателефонував і попрохав знайти кімнату в готелі. Символічно, що землі пращурів Івасюка об’єднала «Червона рута».

Дівчина, якій Івасюк присвятив пісню “Червона рута”, одногрупниця Марія Соколовська

У вересні 1989 року у Чернівцях  відбувся перший фестиваль “Червона рута – квітка пам’яті” – концерт пам`яті композитора Володимира Івасюка пам`яті.

Від Запоріжжя було 10 осіб, серед них заслужений діяч мистецтв Олександр Кириченко. Від нього я почула: “Коли ми йшли у тисячній лаві вулицею Кобилянської під забороненими прапорами, співали недозволених пісень, почув себе оновленим. Моїм першим бажанням стало придбання якогось українського значка. У нашому Дубовому гаю міліціонер наказав його зняти, але я відмовився і натовп відстояв мене.” У 1991 році якраз перед ГКЧП у Запоріжжі була друга “Червона рута”. Пам`ятаю виступ журналіста Івана Лепші про Володю. Усі ми чекали приїзду пана Михайла Івасюка. Його батько – поет, викладач Чернівецького університету. Але здоров`я не дало йому цього зробити.

Володимир Івасюк з Тетяною Жуковою – жінкою, з якою планував одружитися. Тетяна таємничо щезла після загибелі Володимира і не виходила відтоді на зв’язок

 Володимир Івасюк і Софія Ротару