Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Репортаж » Е-громади у Запорізькій області: прозорість і публічність, яка вже є

Е-громади у Запорізькій області: прозорість і публічність, яка вже є

Е-громади у Запорізькій області: прозорість і публічність, яка вже є

У листопаді 2018 року стартував всеукраїнський проєкт “Е-рішення для громад”, який ставив собі за мету допомогти громадам перейти до “Управління 2.0” на основі проаналізованих, верифікованих даних із застосуванням ІТ-технологій. Із 300 громад з усієї України, які надіслали заявки на участь, 50 стали пілотними учасницями, причому з них 10 — із Запорізької області.

Це — Бердянська, Великобілозерська, Веселівська, Гуляйпільська, Кам’янсько-Дніпровська, Кирилівська, Оріхівська, Преображенська, Чернігівська і Широківська об’єднані територіальні громади. На сьогодні вже можна говорити про результати впровадження проєкту.

Центр розвитку інновацій  за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” розробив аналітичні е-рішення, реєстри, які спрощують роботу з масивами даних і роблять їх доступними для широкого загалу. Єдина система даних формується як із даних громад, так і з інших джерел (відкритих даних, даних держреєстрів, підприємств-операторів даних). Дані з базових реєстрів заливають до єдиної системи, що дозволяє провести аналітику та відобразити результат на дашборді – інтерактивному документі з інфографікою. Мешканці матимуть можливість отримати оперативні дані по громаді (ремонти, транспортні маршрути, зони паркування, стан довкілля), а також вільний доступ до даних про ресурси громади: використання землі, майна, генеральний план, моніторинг забудови тощо. 

Всього розроблено понад 20 аналітичних е-рішень — від паспорта громади, е-перепису, карти публічних об’єктів до моделювання бюджету, моніторингу заборгованостей і аналітики інвестиційної активності. 

Окрім зручності, публічності та прозорості, громади отримали і значну економію бюджетів — тепер вони не потребують додаткових витрат на ІТ-фахівців, придбання серверів, засоби захисту інформації і т.ін. До того ж мають змогу активніше поповнювати бюджети, визначивши незареєстровані оброблювальні землі (їх по Україні близько 20%).

Про переваги проєкту ніхто не скаже краще, ніж представники самих громад-учасниць.

Оріхівська ОТГ

“Ви знаєте, скільки питань, обговорень викликає діяльність громади у всіх проявах, починаючи з роботи  комунальних підприємств закінчуючи питаннями інвестиційної привабливості території. Демократія – це влада більшості, простий та зрозумілий інструмент управління громади, який чудово працює, коли більшість обізнана, грамотна, відповідальна, згуртована. А ці можливості дає геопортал нашої громади, де натиском однієї кнопки можливо доступно розглянути свою громаду з різних ракурсів в просторовому вимірі, – розповідає голова Оріхівської ОТГ Сергій ГерасименкоЗа рахунок проєкту вдалося вирішити ряд проблем в громаді: упорядковано вулиці та провулки населених пунктів; отримано реальний кількісний показник зареєстрованого населення, що є запорукою прозорості та доступності для виборчого процесу в громаді. 

Крім того, ми стали розпорядниками та користувачами власної статистичної інформації по громаді, усе наявне майно переведено з «табличного» у зручний для користування формат, в результаті чого отримано можливість відстежувати вчасність нарахування плати та отримані доходи від оренди майна”. 

Гуляйпільська ОТГ

“Гуляйпільська громада отримала базовий пакет ІТ-інструментів для управління громадою – реєстр територіальної громади, адресний та реєстр комунального майна, інформаційну систему управління бюджетом і географічні інформаційні системи, що впорядковують геопросторові дані про територію завдяки пошаровому занесенню  інформації про земельні ділянки, об’єкти на них, інженерну інфраструктуру та інше, – розповідає Світлана Плющій, заступниця голови з питань інфраструктури та інвестицій Гуляйпільської ОТГ. – Результати: нас навчили користуватися і формувати реєстри. Ми маємо право користуватися дорогим програмним забезпеченням, серверним обладнанням, заплативши за нього “нуль” з бюджету ОТГ – а це близько 1,2 млн грн.  Але головним є те, що не підпадає під жоден фінансовий вимір, – громада повинна бути комфортною для проживання, а послуги людям – якісними , доступними і швидкими. І перші кроки вже зроблено.     

 Пришвидшення обміном інформацією між структурними підрозділами громади та установами різної форми власності з можливістю надання їм доступу згідно з чинним законодавством України (УСЗН, РДА, суд, прокуратура, поліція, юстиція, старостати); абсолютне дотримання чинного законодавства України у сфері реєстрації місця проживання осіб,  жителям громади не потрібно тепер збрати довідки для подання в різні установи — це значні переваги в е-рішеннях. 

Наповнення та актуалізація реєстрів у перспективі дасть змогу надати доступ до них органам соціального захисту, комунгоспам, які самостійно зможуть отримувати інформацію, що значно зменшить кількість паперу та часу посадовців. А головне, що від цього в перспективі матимуть жителі, –  зменшаться або й зникнуть черги за довідкою про склад сім’ї чи субсидією. Вже сьогодні після оцифрування реєстру тергромади час видачі довідки про склад сім’ї зменшився з 20 – 30 хв до максимум 3 хвилин. 

Е-громада — це основна платформа у створенні віртуального персонального кабінету жителя громади з персоніфікацією особистих даних.

Заповнення і постійне оновлення GIZ-системи дасть змогу постійно мати актуальні дані про земельні ресурси та інші активи громади і швидко оперувати, як результат – підвищить наповнюваність бюджету.

Розуміючи, який соціальний та економічний ефект це дасть – продовжуємо створювати Гуляйпільську Е-громаду”. 

Широківська ОТГ

“Участь у проекті надала можливість започаткувати системну роботу зі збору даних, їх актуалізації та обліку, а також визначила пріоритетність поєднання або узгодженості різних наборів даних між собою та створення Єдиної Системи Даних ОТГ, у тому числі, з використанням сучасних геоінформаційних рішень”, – розповідає  начальник відділу АПК та земельних відносин Широківскої ОТГ Андрій Шахов.

“Крім того, громада отримала ефективний додатковий інструмент фінансового контролю та аналізу дохідної частини бюджету в розрізі платників, який підвищив оперативність управлінських рішень в цій сфері. Всі учасники групи з реалізації проєкту отримали нові профільні знання та навички завдяки навчальній онлайн-платформі та практичних тренінгів та семінарів”, – додає начальниця відділу центр надання адміністративних послуг Любов Банде.

“За допомогою даних ІТ-рішень можна приймати ефективні рішення на основі аналізу цифрових даних. Користування даними модулями дало можливість Широківській громаді оптимізувати роботу спеціалістів. За допомогою бюджетних модулів інформацію щодо надходження податків можна формувати автоматично в розрізі податків та платників”, – пояснює головний спеціаліст відділу фінансів Тамара Савченко

Великобілозерська ОТГ

Великобілозерська сільська рада в рамках проекту “Е-рішення для громад” отримала можливість ознайомитися з програмним комплексом  “Єдина інформаційна система управління місцевим бюджетом” та почати використовувати додатковий модуль “Надходження у розрізі платників податків”.

“Застосовування програмного забезпечення дозволяє працівникам фінансового відділу сільської ради автоматично обробляти дані, що необхідні для аналізу доходів бюджету  в розрізі платників податків (раніше для цього потрібно було в ручному режимі заповнювати таблиці),  що  значно зменшує витрати часу для якісного аналізу”, – розповідає головний спеціаліст фінансового відділу Великобілозерської ОТГ Євгенія Кудашева.

“За допомогою “Реєстр територіальної громади” формування довідок та звітів відбувається значно швидше, що полегшує роботу працівників відділу. Довідки про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання особи видаються одразу”, – пояснює начальник відділу ЦНАП Великобілозерської ОТГ Олександра Децюра.

Проєкт “Е-рішення для громад” впроваджено Центром розвитку інновацій за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”. 

Програма U-LEAD з Європою” підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Автор – Наталя Селюкова