Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » LIFESTYLE » HOUSES у Запоріжжі: нові можливості для ОСББ та тих, хто планує створити об’еднання

HOUSES у Запоріжжі: нові можливості для ОСББ та тих, хто планує створити об’еднання

В Запоріжжі у городян з’явились нові фінансові можливості для термомодернізації своїх будинків, багатоповерхівок. Відповідний проект (HOUSES) ініційовано Європейським Союзом та Програмою розвитку Об’єднаних Націй в Україні. Ці організації надають грошу підтримку. Про подробиці Inform.zp.ua розповів Генадій УСТІМОВ – регіональний координатор ПРООН в Україні.

–  Хто може розраховувати на фінансування? І чи є такі щасливчики в нашому місті?

Проект HOUSES фінансується Європейским Союзом, та впроваджується программою розвитку ООН. Проект спрямований на досягнення сталих енергоефективних рішень для ОСББ. Країни Східної Європи – Польща. Чехія, Словаччина, Словенія, які мають фактично таку ж кліматичну зону, що і Україна, раніше пройшли через аналогічні програми ЄС і досягли рівня енергоспоживання і енерговитрат на житлово-комунальному секторі у 3-4 рази менші ніж в Україні. Наступним лейтмотивом запровадження HOUSES стало те, що в Україні загалом понад 170 тис. будинків багатоквартирного типу. До речі, з цих будинків понад 70% мають вже настільки зношений стан, що потребують не поточного ремонту, а капітального чи реконструкції, то б то реновації.

Генадій УСТІМОВ – регіональний координатор ПРООН в Україні

В Україні на 170 тис. будинків багатоквартирного житлового фонду створено трохи більше 24 тисяч ОСББ. Маємо такий дисбаланс. Крім того, якщо брати енергозатрати  на всю сферу комунально-житлового господарства в Україні, то вони складають від 35 до 40 %  всіх видатків. Для порівняння, всі видатки на промисловість, що до її забезпечення енергією, складають менше 30%. Майже 10% різниці між енергоспоживанням в сфері ЖКХ в порівнянні із усією промисловістю. Ці кошти можна було направити на якісь більш актуальні сфери, наприклад, гуманітарні, освіта, чи охорона здоров’я? А вони фактично ідуть на споживання. Тому прийнято рішення впровадити в Україні аналогічні програми до тих, які були пройдені нашими сусідами зі Східної Європи. Загалом програма має 2 складових: грантову і навчальну. HOUSES – є навчальним компонентом. В ЄС розуміють, що рано чи пізно Україна долучіться до сім’ї європейських народів.

–  Скільки ОСББ в Запоріжжі і Запорізький області потрапили до проекту HOUSES ?

Щоб потрапити до проекту HOUSES, потрібно зареєструватися на електронній цифровій платформі. Вже понад 4 тисячі зареєстрованих зі всієї країни. По Запорізькій області ця цифра досягає майже 400. Тому ми впевнені, що подолаємо ті амбітні плани, які перед собою ставимо: очікуємо до 500 тисяч прямих вигодонабувачів за пректом HOUSES загалом в Україні. Крім того, в рамках широкої інформаційної кампанії щодо підвищення обізнаності в енергоефективних рішеннях плануємо покрити понад 1 млн. українців. Навіть, ті люди які проживають в приватних домогосподарствах, а не в багатоквартирних будинках, маючі інформацію про те, якім чином можна зменшити енергоспоживання в житловому фонді, вони теж безпосередньо отримують, як то кажуть, вигоду.

Запорізька область дійсно є на сьогодні однією із лідерів руху ОСББ, входить в першу п’ятірку по кількості створених ОСББ, на сьогодні це вже понад 1700 ОСББ. Приріст загально-річний в середньому десь 5-6 %. Був один період, коли приріст був 13%, і зараз ми хочемо також цей рух пришвидшити.  Якщо порівняти: за весь період незалежності створено трохи більше 24000 ОСББ, діючих нині на підконтрольній території України. А ми в HOUSES плануємо створити – 2000. Це такі амбітні плани за менше ніж 2 роки.

Що до Запорізькій області, у нас вже в проекті HOUSES є перші досягнення. Ми бачимо що пішов приріст створення ОСББ навіть там, де їх ніколи не було. Наприклад, Широківська ОТГ в Запорізькій області. Це сільська ОТГ, яка  дотична до міста Запоріжжя, але вона має багатоквартирні будинки в т.ч. Там вже створено 9 ОСББ за останні декілька місяців, а раніше там було 0 ОСББ. 

Чернігівська ОТГ. Жодне ОСББ за всі ці роки не було створено, зараз там вже в процесі створення, пройшли перші загальні збори, декілька ОСББ.

Якімівська ОТГ. За всі роки у них було тільки 3 ОСББ, зараз пішов процес створення .

– З чим ви пов’язуєте такий швидкий процес збільшення ОСББ?

Справа в тому, що ми в проекті HOUSES навчаємо, як правильно і швидко створити ОСББ, долучивши саме цих активних людей, тих кого ми називаємо ініціативними групами. Ми їм даємо фактично вудку — знання, не тільки в сфері енергоефективних рішень, а знання в сфері бухгалтерії, правової обізнаності. Далі, такі питання, як наприклад: ОСББ на ринку комунальних послуг,  що для них є актуальними. Питання об’єднання в асоціацію ОСББ і відстоювання відповідно своїх інтересів, взаємодія з органами місцевого самоврядування і місцевої влади.

–  Тобто кількість створених ОСББ, особливо в громадах, це заслуга саме проекту, якім ви опікуєтесь?

Я би не сказав, що це наша заслуга і нікого крім нас. Але ми вбачаємо, що завдяки нам процес створення ОСББ, починаючи з 2019 року, значно прискорився. Крім вутки у нас ще є невеличка готова риба. В рамках великої енергоефективної програми від нашого партнера Фонду “Енергоефективності”.

Сформовано 300 перших ОСББ, які раніше впровадят такі енергоефективні рішення. На прикладі цих перших ластівок ми продемонструємо всім іншим, яким чином можливо ці рішення на власному житловому фонді швидко провадити і який воно дасть ефект. Запорізька область представлена однією «першою ластівкою» з 15-ти першого пула. 

–  Це за ОСББ, і що вони очікують?

ОСББ “Світанок”, Бородинський мікрорайон. Голова ОСББ активна пані Наталя Д’яченко. Це ОСББ створено на базі 9-ти поверхового будинку. Вони раніше приймали участь в програмах “Теплих кредитів”, тобто у них є досвід залучення коштів від третіх осіб. У них вже є вже впроваджені декілька своїх програм. Зараз вони в рамках програми “першої ластівки” хочуть провести повну термомодернізацію будинку за комплексним підходом.

У Фонда “Енергоефективності” є два пакета. Пакет “А” – частковий, і пакет “Б”  – комплексний. Вони будуть за комплексним підходом, вже провели енергоаудит, який передує розробці кошторисної документації. Далі пройдуть етап перевірки кошторису, експертизу проектної частини. І далі, уже безпосередньо вийдуть на отримання гранту.

На їх прикладі ми вже побачимо, як фонд зможе підтримувати інші ОСББ. Одним із головних завдань проекту HOUSES – є широка інформаційна компанія поширення інформації про ці грантові програми Фонду “Енергоефективності”, щоб якомога більше  ОСББ долучалися до них. І крім того долучалися ще ініціативні групи і ЖБК для створення ОСББ чи реорганізації, тому що тільки ОСББ будуть мати право отримувати грантову підтримку.

Крім грантової підтримки, місцеві органи самоврядування можуть долучатися також до підтримки ОСББ в рамках співпраці з ПРООН і Фондом “Енергоефективності”. Завдяки проекту  HOUSES такі програми створені  в тих районах, де їх ніколи раніше не було.

–  Наприклад?

Якімівській район, той же Чернігівській район. Розуміємо, там в бюджетах невеличкі кошти, але вони за цими програмами заклали їх на відновлення технічної документації, якщо  у колишнього власника вона не зберіглась для того, щоб передати у ОСББ. Це вартує коштів, але завдяки таким місцевим програмам підтримки, ця документація буде відновлена.

–  Давайте пояснимо, як діяти людям? Спочатку треба звернутися до Вас аби пройти навчання, і після цього ви рекомендуєте звертатися до Фонду Енергоефективності?

Десь саме так і виглядає. Для того, щоб зайти на територію, ми отримуємо від місцевої влади лист. Він нам надає мандат присутності на території. Далі ми заходимо з першою інформаційною сесією. На інформаційну сесію запрошуємо всіх небайдужих, це представники сфери місцевої ЖКХ, представники ОСББ, ініціативні групи, старости, тобто ті особи, які зацікавлені, депутатський корпус, мажоритарники, у яких на округу є багатоквартирні будинки, яким ця тема «болить». Ми презентуємо проект і далі пропонуємо зареєструватися на електронно-цифровій платформі. Далі – тренінги до нашого основного курсу. Він складається із 9 тем, які потрібні для того, щоб налагодити роботу щойно створеного ОСББ. По завершенню, як що ці представники новоствореного ОСББ хочуть прийняти участь в програми Фонду Енергоефективності, ми рекомендуємо тоді прийняти участь. Тобто, є бажання – будь ласка, ми підтримуємо, будемо супроводжувати. У нас постійно їдуть консультації, постійна підтримка і в телефонному режимі, і постійно виїжджаємо на місця. І ще у нас є такий добрий напрямок, як обмін досвідом, коли ми робимо виїзні, так називаємо, стаді-тури, коли більш досвідчені представники ОСББ приймають менш досвідчених, передають їм досвід. Таким чином «новачки» не будуть допускати тих помилок, які раніше допускали сторожили.

–  Підтримка ОСББ, підтримка громад – це цілеспрямована робота ПРООН. Вже кілька програм реалізовано в Запорізькій області. Ви рахували: скільки людей охоплено цими програмами?

Ну як що відійти від суто ОСББ, то, наприклад, раніше у нас діяв проект Європейського Союзу та програма розвитку місцевий розвиток, орієнтовний на громаду, в якому також впроваджувалася енергоефективні рішення. Там громади по сільським територіям проходили навчання і отримували безпосередньо грантові кошти по енергоефективним мікро-проектам, це було відношення 70% – грант, 5% – внесок самих представників громади, 25% – бюджетні кошти. Так ось, по Запорізькій області понад 120 тисяч осіб отримали додаткові блага.

–  А що люди отримали?

Це була в основному соціальна сфера, інфраструктурні об’єкти на місцях. Це були капітальні ремонти шкіл, дитячих садочків с заміною вікон, дверей на металопластикові, ремонт покрівель. Це були об’єкти, які підпадають під категорію соціальні гуртожитки, там були ремонти і вікон, і дверей, заміна вікон, дверей, ремонт покрівель. Як що це були системи опалення, чи гаряче постачання, то вони були обов’язково з елементами інновацій. Системи вуличного освітлення (із сонячними панелями, та фото гальваніка).

Це водопроводи, але з заміною не тільки фізично зношених та морально-застарілих труб, а із установленням частотних перетворювачів. Встановлювались новітні – імпульсні датчики, які дозволяли знижувати витрати на енергозатрати до 40%.

Тобто, все, що зараз є інновацією, все це починалося через проекти ЄС ПРООН.

–  Цікавий момент, чи люди розуміють, що це підтримка Європейського Союзу? Я, наприклад, неодноразово чула, особливо в ОТГ кажуть: Що там хто зробив? Це наш голова.

Тут я не можу з вами погодитись. В рамках програми «Децентралізації» по Запорізькій області саме 6 новостворених ОТГ були вихідці із проекту ЄС ПРООН. Це наші «перші ластівки». Це всі випускники школи демократії, школи управління, школи енергоефективності ЄС ПРООН. Тому, як раз на цих територіях швидко йшов процес об’єднання, тому що там було вже розуміння: що власність зобов’язує, на ній потрібно впроваджувати в першу чергу ефективні рішення, і третє – це вже відпрацьовані стосунки, коли влада, бізнес і громадськість є партнери, які ще мають змогу долучати грантові кошти.  

–  Кажуть, що створення ОСББ це також децентралізація: коли влада надається саме людям.

ОСББ — це школа демократії, так, можливо і з таким підходом відноситись до цього. Що таке школа демократії в локальному розумінні? ОСББ приймають рішення на загальних зборах, всі рішення викристалізовуються, управління, утримання будинку. Відповідним чином це перші кроки до самоорганізації населення. І коли ми створюємо мережу ОСББ, то ми тим самим підсилюємо підгрунття для розвитку сталого громадянського суспільства. Відповідно, змінюємо менталітет не тільки локально на рівні будинків, а на рівні території загалом.

–  Але чому так поступово створюються ОСББ, навіть незважаючи на те, що Запоріжжя в лідерах, все одно процес об’єднання досить важкий?   

Так. В 2016 році прискорений приріст створення ОСББ був через те, що власники квартир побоювались, що будуть їм надані місцевими, селищними радами управляючі компанії. Вони вибрати шлях до самостійного обслуговування будинку. Тому був пік приросту ОСББ. Зараз ситуація аналогічна. Кінцева дата обрання форми управління будинком – 1 травня 2020 року. Тому зараз процес ОСББ також прискорився. Але, зараз ще є і допомога в вигляді майбутніх грантів, які надаватиметься виключно ОСББ.

Ще така характерна риса: в рамках Запорізькій області у нас вже ОСББ створено близько 25%. Пік активності серед тих, хто хотів об’єднатися, вони вже об’єдналися. А зараз людей потрібно стимулювати до об’єднання вже не через важкі обставини, а через стимулювання з новими можливостями.

 Ми почали з вами з проекту HOUSES. Чи можна ще реєструватися, і кого чекаєте?  

Ми чекаємо діючі ОСББ і ЖБК, але більш за все чекаємо ініціативні групи, які хочуть створювати ОСББ, хочуть знати, як це зробити. Процес реєстрації на електронно-цифровій платформі триває. Він безперервний. Процес створення ОСББ є невідворотнім. І ми будемо тільки вдячні тим мешканцям, які турбуються про власний житловий фонд, про власні квартири. До речі, не секрет, що в кращому будинку, краща капіталізація квартир. А проект ЄС ПРООН HOUSES стане вам доброю нагодою, щодо цього процесу.