Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Экология » Правда про зелені пакети у запорізьких супермаркетах

Правда про зелені пакети у запорізьких супермаркетах

Правда про зелені пакети у запорізьких супермаркетах

Багато магазинів підтримують еко-тренди, зокрема у Запоріжжі у мережі АТБ з’явились зелені пакети. На них написано, що вони швидше розкладаються і не шкодять здоров’ю.

Чи варто довіряти таким новаціям? Редакція Inform.zp.ua запитала Євгенію Жилінську, представницю ГО «Україна БЕЗ сміття».

«Насправді зелений пакет АТБ не допомагає, а навпаки – шкодить екології. У спецлабораторіях проводили тестування таких пакетів і виявилось, що вони не розкладаються, а розпадаються на мікро-частини, які згодом потрапляють у повітря, воду і землю. Проте біо-пекети все ж існують,але коштують набагато дорожче. Тому, якщо шукаєте екологічні пакети, звертайте увагу на їх ціну та читайте склад», – нагадує Євгенія Жилінська.

Нуль відходів на звалищах і зручне та доступне сортування. Таку мету має громадська організація «Україна без сміття». Вона приймає і сортує відходи, проводить еко-акції і виступає консультантом для багатьох українських міст. В тому числі для запорізьких активістів ГО «Кольорові відра», які налагоджують сортувальну лінію в «Сільпо» на Хортицкому шоссе. Нагадаємо, вона відкрились місяць тому, але вже встигла зібрати і передати на переробку більше 4 тон вторинної сировини.

«Здали більше 2 тон макулатури, а це 20 (!) збережених дерев! Бажаємо у наступному місяці збільшити об’єми вдвічі. Ви нам в цьому допоможете?», – днями звернулись «Кольорові відра» до запоріжців.    

Громадська організація «Україна БЕЗ сміття» існує 4,5 роки. Проте вона вже має свій лекторій, спец-приміщення у Києві, куди люди можуть нести власні відсортовані відходи і 2 сортувальні станції. Громадська організація проводить багато масових прибирань.

«Відбувся проект «Толока. Верховина». Близько сотні людей прибирали папір, пластик і багато іншого сміття. Загалом зі старих сміттєзвалищ прибрали 10 тонн вторсировини. Окрім цього ми склали меморандум з місцевою владою про сортування відходів, проводили майстер класи з дітьми у школах і навчали звичайних людей правилам сортування. Спонсором цього проекту виступила «Кока Кола» – розповіла Євгенія.

Джерело фото: ГО «Україна БЕЗ сміття».

Не дивлячись на те, що «Україна без сміття» активно бореться з пластиком, їхня мета не знищити його, а зменшити кількість у побуті. А сортування сміття вони намагаються зробити модним трендом.

«Ми намагаємось залучити до сортування якомога більше людей. Тому проводимо екскурсії на сортувальну станцію, читаємо лекції, знімаємо відео, як сортувати відходи, використовуємо мас-медіа і, навіть, співпрацюємо з відомими зірками. ONUKA знялась в кліпі на звалищі побутових відходів під Києвом. За роки існування вона виросла до розмірів 27-ми-поверхового будинку, – розповідає Євгенія.

Таких полігонів в Україні більше 40 тисяч.

Крім позитивних змін у суспільстві від ініціатив еко-активістів є одна проблема – збитковість проектів.

«На жаль, без законодавчих змін налагодити сортування в масштабах країни не можливо. Поки сортувальні ініціативи не виходять навіть в нуль», – визнає Євгенія.  

Матеріал підготовила Анастасія Агаркова


Читайте также: