Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » LIFESTYLE » 5G у Запоріжжі: чи реально це до 2020 року

5G у Запоріжжі: чи реально це до 2020 року

5G у Запоріжжі: чи реально це до 2020 року

Мобільний Інтернет – невід’ємна частина повсякденного життя більшості мешканців планети. Технології не стоять на місці і Южна Корея найпершою запустила найпотужніший на сьогодні мобільний інтернет формату 5G. Сталося це у квітні 2019 року.

Наступною про це нововведення почала говорити Європа. В останні дні на посту президента України, а саме 17 травня, Петро Порошенко підписав указ про впровадження 5G на території України вже до 2020 року.

Що дає 5G?

Прорив у швидкості на надійності: ніяких затримок у часі між передачею інформації, ніяких перевантажень, нові можливості у всіх галузях життя.

Де зараз Україна?

Міністр інфраструктури Володимир Омелян зазначив, що Україна зараз у списку ТОП-10 країн, де випробовують 5G. Така наполегливість дає всі шанси для здійснення цієї мети.

А як оператори?

Вартість такої розкоші (а саме частот 5G) може сягнути 10 млрд. доларів. І тільки час покаже: чи будуть такі вклади вигідні українським операторам.

Але вже зараз мобільні оператори мають свої думки з приводу реалізації цього проекту:

Vodafone:

 – Ми технологічно готові до впровадження нового покоління зв’язку. Разом з тим, є низка невирішених питань, від яких буде залежати впровадження 5G в Україні. Перш за все, гостро стоїть питання про частоти для 5G.

По-друге, впровадження будь-якої нової технології потребує капітальних інвестицій. Це витрати, пов’язані з розвитком мережі. Так, за останні 4 роки, з початку розвитку мереж 3G, Vodafone вклав в інфраструктуру 22,5 млрд грн. В Україні ми і далі будуємо 4G і 3G-мережі. В телекомі є правило зміни технологій не частіше 1 раза на 4 роки.

5G – технологія не для масового ринку, а переважно для промислового використання, для технологічних проектів у різних галузях. Вона буде впроваджуватись там, де є готовність ринку, де буде запит від держави, промисловості, сільського господарства.

Київстар:

– Наразі в Україні немає вільних радіочастот для запуску технології 5G. Щоб здійснити ці плани, телеком регулятору НКРЗІ спочатку потрібно розробити план по вивільненню перспективних діапазонів радіочастот та почати його виконання. Допоки немає інформації в якому частотному діапазоні буде впроваджуватись ця технологія, важко робити висновки стосовно строків її запуску.

Практично всі новітні сервіси, про які говорять у зв’язку з 5G, можна успішно запускати на мережах 4G.

Lifecell:

– Lifecell завжди ставить за мету впровадження інноваційних технологій для українців. Наша компанія першою серед найбільших операторів в країні запустила технології 3G та 4G. 23 травня разом з нашим партнером, компанією Ericsson, ми успішно протестували зв’язок п’ятого покоління під час Шведсько-українського бізнес-форуму та продемонстрували його переваги та унікальні можливості.

Вважаємо доцільним розгляд державою питання щодо безкоштовного надання ліцензій всім операторам для впровадження зв’язку п’ятого покоління. Це могло б стати потужним стимулом і вагомим внеском держави в ефективну розбудову 5G-інфраструктури.

Також нашим журналістам надали інформацію про те, що саме потрібно для “життя” 5G в Україні:

  • наявність прозорої державної стратегії розвитку 5G, що враховуватиме позиції операторів, бізнесу та ринкові потреби;
  • наявність комплексної концепції виділення та ліцензування частот під запуск і розвиток 5G;
  • готовність споживачів і ринку, включаючи наявність доступних за ціною пристроїв, що підтримують нову технологію;
  • технічна готовність мобільних мереж, наявність відповідного обладнання та програмного забезпечення для розгортання зв’язку п’ятого покоління;
  • реальний попит бізнесу на сервіси та рішення, для яких необхідний 5G, адже цей стандарт насамперед орієнтований здебільшого на промислові та інфраструктурні потреби b2b-ринку, а не на індивідуальних абонентів.

Якщо ці регуляторні та економічні фактори будуть у нашій країні, то буде і успішне розгортання технології 5G в Україні.

Текст – Євгенія Клюєва