Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » 12 квітня: що жінки роблять у космосі

12 квітня: що жінки роблять у космосі

12 квітня: що жінки роблять у космосі

До Міжнародного дня космонавтики 12 квітня Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» підготував для Inform.zp.ua цікаву інформацію щодо жінок у космосі.

Перша жінка полетіла в космос у 1963 році – Валентина Терешкова. Через 19 років полетіла в космос вдруге. Першими космонавтами з Великої Британії, Південної Кореї та Ірану були жінки.

Світлана Савицька – перша жінка, яка здійснила вихід у відкритий космос. Встановила 3 світових рекорди в групових стрибках з парашутом зі стратосфери і 15 світових рекордів на реактивних літаках. Її іменем названа невеличка планета (астероїд) – № 4118 Sveta.

Жінки-астронавти стали звичайним явищем у 1980-х роках.

  • Пеґґі Вітсон – перша жінка-командирка Міжнародної космічної станції. За час своєї роботи здійснила 3 космічні польоти і 10 виходів у відкритий космос, сумарний час роботи – 60 годин 21 хвилин (рекорд серед жінок її професії NASА).
  • Саманта Крістофоретті – рекордсменка серед тривалості безперервного перебування жінки в космічному польоті і тривалості польоту серед всіх астронавтів Європейського Космічного Агенства. На її честь названий астероїд 15006 Samcristoforetti.
  • Мей Джемісон – перша справжня астронавтка, що знімалася у кіно про космос і перша афроамериканка, яка здійснила політ у космос.
  • Ануше Ансарі – перша жінка-космічна туристка. Полетіла у космос у 2006 році. Також вона стала першою астронавткою, що за час космічного польоту вела блог. Через десять років з 537 космічних мандрівників, 61 були жінками (11%).

Американські астронавтки українського походження:

  • Гайдемарі Стефанишин-Пайпер,
  • Роберта Лінн Бондар (перша лікарка-невропатолог, яка побувала в космосі),  
  • Джудіт Рєзнік (четверта жінка-астронавтка у світі). На честь Рєзнік названо астероїд та та кратер на зворотньому боці Місяця.

Гільдія екскурсоводів Запоріжжя у Запорізькому планетарії 12 квітня о 18.00 годині вечора проведе зустріч з усіма охочими та згадає усіх видатних запорожців, які надихали космічною тематикою і відкривали нові зоряні світи. Зустріч буде проводити директор Запорізького Планетарію – Євген Петриченко.