Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Культура » Запорізька журналістка розповіла про життя відомого художника Володимира Баранова-Россіне

Запорізька журналістка розповіла про життя відомого художника Володимира Баранова-Россіне

Запорізька журналістка розповіла про життя відомого художника Володимира Баранова-Россіне

Запорізька краєзнавиця та журналістка Ганна Черкаська розповіла редакції Іnform.zp.ua про факти з життя відомого скульптора, художника та земляка – Володимира Давидовича Баранова. 

Камуфляж, плямиста військова форма (хамелеон-метод) було винайдено й запатентовано у 1939 році моїм земляком із Запорізької області Володимиром Барановим-Россіне. Він винайшов і прилад для вимірювання чистоти дорогоцінного каміння – хромофотометр і удосконалив символ щасливого радянського дитинства – автомат для виготовлення та розливу газованих напоїв. Та все це були забавки дозвілля талановитого художника, картини якого знаходяться у найбільших музеях світу.

Народився Володимир Давидович Баранов (справжнє ім’я — Шулим Вольф Лейб Баранов, псевдонім Даніель Россіне) 1 січня 1888 р. в селі Велика Лепетиха Мелітопольського повіту (нині Запорізька обл.) у міщанській сім’ї євреїв-вихрестів Давида Баранова та його дружини Розалії.

Читайте также: Горожане предлагают убрать государственные флаги с монумента на площади Запорожской

У краю соковитих черешень пройшло дитинство Шмуля, перші приватні уроки. Добре підготовленим підлітком він (1902 – 1903 рр.) почав навчання в Одеському художньому училищі. Тут хлопчина з дуже нелінійним характером познайомився з Натаном Альтманом, братами Бурлюками та їхньою сестрою, з Нилусом, Кузнецовим – сузір’ям нестандартних талантів.

художник Володимир Баранов-Россіне

Навіть влітку друзі не розлучалися: були на пленері на хуторі Бурлюків, їздили працювати в села, наприклад, в с. Козирщина (Новомосковський повіт Катеринославської губернії).

Читайте также: В Энергодаре ввели карантин из-за вспышки кори

У 1908 р. одразу після закінчення училища, Баранов розпочав гризти граніт науки в Петербурзькій Академії Мистецтв, але не балував викладачів своєю присутністю на заняттях, тому й був відрахований із першого курсу.

художник Володимир Баранов-Россіне

У 1907–10 рр. разом із Михайлом Ларіоновим, Наталією Гончаровою, Давидом Бурлюком, Аристархом Лентуловим, Олександрою Екстер брав участь у перших виставках авангардистів: «Стефанос» (Москва, 1907–1908), «Ланка» (Київ, 1908), «Вінок-Стефанос» (Петербург, 1909), «Імпресіоністи» (Петербург, Вільно, Берлін, 1909–10). У 1909–10 рр. Баранов здійснив велику мандрівку Європою і вперше потрапив у Париж, жив на Монмартрі, в знаменитому паризькому будинку художників «Вулик», дружив із Марком Шагалом, Штеренберг, Олександром Архипенко, Осипом Цадкіним, Хаймом Сутіном, Амадео Модільяні. Там він обрав собі творчий псевдонім – Даніель Россіне. Дехто виводив псевдонім від імені коня Россінант (як символу руху вперед), але ж переклад імені означає – колишній кінь, отже, в пам’ять про батьківщину (Русь, Рось).
У 1910 р. у Парижі Даніель Россіне організував виставки в «Салоні незалежних», у Осінньому салоні, а також у авангардистів у Цюріху й Амстердамі; був резидентом у колонії художників Ля Руш, регулярно виставляв свої роботи. 

художник Володимир Баранов-Россіне

Був зв’язаний із колом поета Гійома Аполлінера, здобув популярність завдяки газетному відклику Г. Аполлінера. Дружив із Сонею Делоне та її чоловіком Робером. Познайомився з Олександром Скрябіним і написав його портрет, на якому композитор лишив автограф: «Музиканту фарб — Скрябін».

Читайте также: В запорожском ВУЗе поменяют логотип 

У 1915 році художник здійснив велику поїздку по Скандинавії. Там він захопився ідеями математика Мьобіуса, намагаючись втілити принцип «стрічки Мебіуса» в живопису. У 1916 р. в Христианії (нині Осло, Норвегія) відбулася перша персональна виставка робіт Баранова. Там він спроектував «оптофонічне» піаніно та провів на ньому перші концерти в Христианії та Стокгольмі. У Норвегії він уже залишив собі подвійне прізвище.

художник Володимир Баранов-Россіне

Захоплений ідеями революції, Баранов-Россіне повернувся до Росії в Москву у 1917 році. Став професором Вхутемаса, працював у Великому театрі і у Мейєрхольда. Давав багато концертів з оптографічним піаніно, яке сам сконструював. Кожна клавіша клавіру відповідала не тільки певному звуку, але і кольору. Інструмент був зруйнований, але згодом відновлений старшим сином, і зараз зберігається в Паризькому Національному музеї сучасного мистецтва. У 1918 році організував майстерню в будинку колишньої АМ у Петрограді.

художник Володимир Баранов-Россіне

У 1923–24 рр. Баранов-Россіне сконструював клавір «Оптофонік» (запатентований у Франції в 1926 р.), кожна клавіша якого відповідала не тільки певному звуку, але й кольору, що проектувався на екран. Перші «Оптофонічні кольорово зорові концерти» з використанням такого клавіру було проведено в театрі Всеволода Мейєрхольда (1923) і у Большому театрі (1924). Автор «Партію світла» в аранжуванні симфонічного оркестру під керівництвом В. Сука.

Читайте также:  В Мелитополе расследуют смертельное ДТП с участием военных

У 1925 році Баранов-Россіне разом із родиною знову переїхав у Париж, де вже постійно жив. У Парижі він заснував Оптофонічну академію, в якій займався аудіовізуальними дослідженнями та викладав. 

художник Володимир Баранов-Россіне

Писав пейзажі, натюрморти, пробував себе в скульптурі (навіть викинув у Сену розкритикований твір), був одним з творців рухомій скульптури (мобілів), займався кольоровою музикою. Та, щоб забезпечити велику родину (найменший син Дмитро народився у грудні 1942 р.), перебивався і випадковими заробітками, не пов’язаними з образотворчим мистецтвом (продавав винаходи, був агентом із нерухомості).

З початком Другої світової художник відмовився тікати і лишився з родиною у Парижі. «Я люблю Париж і нічого не боюся» – сказав він своїй знайомій. 9 листопада 1943 року єврей Баранов-Россіне був арештований гестапо, 20 січня 1944 р. 55-річного художника відправили до Німеччини. 25 січня в концтаборі Освенцим він загинув.