Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Річниця “яєчної неділі” у Запоріжжі – як все було

Річниця “яєчної неділі” у Запоріжжі – як все було

Річниця “яєчної неділі” у Запоріжжі – як все було

13 квітня 2014 року у Запоріжжі відбувся мітинг активістів “руского міра”. Ця безкровна спецоперація російської пропаганди обвінчалася тим, що мітингувальників закидали борошном та яйцями. 

Учасники проросійського мітингу закликали до створення «ЗНР» і рухатися у бік Росії. Захід відбувався на Алеї Слави, неподалік Запорізької міської ради. Мітингувальники пов’язали георгіївські стрічки й російські триколори. 

За спогадами очевидців, пише Радіо Свобода, першими на ситуацію відреагували жінки із “Жіночої сотні”. З огляду на ситуацію на сході країни вони розуміли, що проросійські мітинги можуть перерости в загарбання міста. Та спочатку їм порадили не втручатися, не провокувати й не створювати картинку для російських ЗМІ. Але жінки виступили з трибуни із закликом поставити на тому крапку й не святкувати, коли десь поруч закликають до створення чергової “народної республіки”.

Наміри активісток підтримали згодом молодь, ультрас, представники “Правого сектора” й звичайні перехожі. Все це дійство супроводжувала міліція, щоб не було сутичок. Але без невеликих заворушень не обійшлося. 

Фото: Радіо Свобода

Проукраїнських сил було значно більше, ніж прихильнів “руского міра”. Як розповідали учасники подій, звідусіль лунали лайливі слова, але обійшося без бійок. Потім проросійським активістам пообіцяли дати коридор, але за умови, що вони складуть усі провокативні речі та вийдуть у місто вулицею Незалежної України. Вони погодилися, але атрибутики не склали. Тоді знову їх оточили, почали закидувати яйцями, борошном, пакетами з молоком, томатним соком та іншими харчами. Вони захищалися з розкритими парасольками.

Ніколи не забуду, коли бабуся років 80 прийшла з десятком яєць. Підходить, дає ці яйця й каже: “Дитинко, я не докину – кинь ти”. Це було дивовижно. Ми тоді думали, що за Росію “комуністи”, “похилий вік”, аж ні – всі люди абсолютно різні, – згадувала в інтерв’ю “Радіо Свобода” учасниця акції Олена Єременко.

Остаточно проросійські мітингарі вийшли під супроводом самооборони. Потрапили до головного управління МВС області, та згодом їх відпустили.