Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Блоги » Гордість і упередження: чому запорізькі чиновники продовжують перешкоджати журналістам

Гордість і упередження: чому запорізькі чиновники продовжують перешкоджати журналістам

Гордість і упередження: чому запорізькі чиновники продовжують перешкоджати журналістам

Всього місяць минув з моменту, коли депутат від мерської партії грубо відштовхнув запорізьку редакторку, яка намагалася потрапити на засідання міськради – до дня, коли журналістів нарешті пустили на сесію. Щоправда, чиновники виконали закони так, щоб ніхто більше не починав чогось вимагати. Журналістів, які прийшли до міськради 24 лютого, по суті, перетворили на тимчасово ув’язнених. Ситуація в черговий раз показала абсолютно прозорий намір керівника міста і більшості депутатів із мерської фракції продовжувати все робити в своїх інтересах, ображаючись і демонстративно відмежовуючись від медійників. 

На останній сесії Запорізької міської ради більшість депутатів проголосувала за досить сумнівний проєкт “Про забезпечення безперешкодного права відвідування адміністративної будівлі виконавчого комітету Запорізької міської ради представниками ЗМІ”. Цей проєкт передбачає положення про акредитацію: схоже, воно стало основною відповіддю чиновників на результат засідання Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, де розглядалося звернення запорізьких журналістів.

Передувало цьому повне закриття під приводом карантинних обмежень доступу працівників ЗМІ до сесій, депутатських комісій і засідань виконкому, численні спроби журналістів на них попасти і фізичне насильство з боку депутатів і чиновників щодо медійників. Так, сесія Запорізької  міськради 27 січня стала квінтесенцією протистояння чиновників і журналістського права безперешкодно виконувати свої обов’язки. Тоді більше десятка журналістів спробували потрапити до будівлі міськради, яку особливо ретельно охороняли по периметру численні представники поліції. Фіналом цих спроб стала штовханина, коли редакторку запорізького видання “Неначасі” Катерину Майбороду  грубо відштовхнув від входу до будівлі депутат мерської “Партії Володимира Буряка “Єднання” Олександр Онищенко.

Після цього журналісти, права яких традиційно ігнорують протягом кількох років керівництва містом Володимира Буряка, остаточно консолідуватися. Троє журналісток написали заяви до поліції про перешкоджання, але, не дивлячись на всі їхні спроби домогтися виконання закону, заяви так і не внесли до ЄРДР. Це був уже не перший випадок, коли правоохоронці відмовилися розглядати заяви журналістів і журналісток про перешкоджання їхній професійній діяльності з боку чиновників запорізької міськради. 

У результаті, більше 20 журналістів вже 30 січня відкрито звернулися до органів центральної влади і попросили втрутитися в ситуацію. Інформацію про перешкоджання їхній професійній діяльності вони описали у зверненні до Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра України Шмигаля, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестора Шуфрича та уповноваженої ВРУ з прав людини Людмили Денісової. Уже 2 лютого стало відомо, що звернення розглянуть на засіданні Комітету  Верховної Ради з питань свободи слова 17 лютого.  І, диво, цього ж вечора, 2 лютого, на сайті Нацполіції з’явилася інформація про відкриття кримінального провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів – недопуску на сесійні засідання Запорізької міської ради. Наразі потерпілими у справі вже визнані не менше п’яти запорізьких журналістів і журналісток.

А тим часом чиновники мерії намагаються зберегти обличчя і, як завжди, нав’язати журналістам свої правила гри. Так, 17 лютого під час засідання Комітету ВР з питань свободи слова директор департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Валерій Зломинога пообіцяв розробити дуже лояльний до журналістів регламент доступу до міськради. Комітет, у свою чергу, надіслав листа до Запорізької міської ради, в якому попередив, що введення в оману його представників буде мати серйозні наслідки. Проте проєкт про акредитацію журналістів, за який проголосували 24 лютого, судячи з деяких пунктів, мало схожий на обіцяне лояльне рішення. Принцип дії цього порядку медійники побачили того ж дня. 

Так, журналістів провели на балкон сесійної зали бічними сходами. При цьому посадовці забарикадували усі проходи на інші поверхи, лишивши лише одну дорогу “Роздягальня – Балкон”, і заборонили спускатися на поверх до депутатів. А  міський голова Запоріжжя Володимир Буряк у своєму спічі з трибуни чомусь згадав про особисту образу на журналістів. Звучало це так: раз журналісти не захищали мене, коли проти мене була відкрита кримінальна справа (через невиконання рішення про зупинку транспорту в рамках виконання карантинних обмежень, – авт.), то зараз не треба говорити, що ми не праві в ситуації з журналістами.  Навіть якщо і не праві.

Тим не менш, з новими правилами акредитації і доступу журналістів до міськради не згодні ані медійники, ані закон. Журналістка “Запорізького центру розслідувань” Катерина Шевченко (Рождественська), яку також визнали потерпілою у справі про перешкоджання, каже, що цей проєкт в принципі не може задовольнити інтереси медійниців і медійниць.

“Цей документ нас не задовольняє, бо, по-перше, регламентує тільки допуск на сесії міськради, а на інші відкриті заходи, де можуть бути присутні журналісти, ні. Тобто на сесії приходьте, а на комісії, наприклад, ми вас вже не пустимо. По-друге, проєкт був розроблений кулуарно, тобто без участі журналістів, для яких він нібито і був розроблений. Точніше сказати, для комфортності роботи яких він був розроблений, щоб журналісти могли у повній мірі виконувати свої професійні обов’язки”, – прокоментувала журналістка рішення депутатів.

За словами Катерини Шевченко (Рождественської), якщо акредитація передбачає такий же порядок, який журналісти спостерігали на останній сесії, то цей допуск нічим не відрізняється від “прямої трансляції” муніципального телеканалу “Z”.

“Висновок – про комфортну роботу журналістів та про виконання професійних обов’язків у повній мірі не йдеться зовсім. Тобто ми, на жаль, не побачили готовність влади співпрацювати з журналістами”, – зауважила журналістка.

За словами медіаюриста Алі Сафарова, прийнятий порядок акредитації журналістів та працівників ЗМІ на пленарні засідання Запорізької міської ради ігнорує більшу частину заходів міськради – у документі йде мова лише про сесію. Таким чином, питання акредитації та допуску журналістів на інші заходи, наприклад, засідання постійних комісій місьради, регулюються загальними нормами законодавства. Відповідно до статті 25, ч.2 Закону України «Про інформацію» журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством. Якщо ж журналістів не пускатимуть на засідання постійної комісії з мотивацією, що такий порядок не визначено міською владою, – це буде протиправним перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів.

“Щодо власне порядку акредитації на сесії, варто нагадати, що органи місцевого самоврядування, відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, зобов’язані діяти виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Положення про акредитацію не може виходити за межі загальних норм про акредитацію, встановлених статтею 26 Закону України «Про інформацію». Наприклад, в законі сказано, що припинення акредитації можливо лише за умови неодноразового грубого порушення обов’язків, визначених цією статтею – а не простого порушення акредитованою особою порядку, визначеного міською радою. Порядок містить й інші обмеження, не встановлені законом”,  – зауважив медіаюрист. 

Також Алі Сафаров нагадав, що, відповідно до частини першої статті 26 Закону України «Про інформацію», відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб’єкт владних повноважень, зокрема на сесію міської ради. Недопуск журналістів на сесію у зв’язку з відсутністю акредитації буде неправомірним перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, що тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України. 

Чи зможуть чиновники змиритися з необхідністю відкрити журналістам допуск до міськради згідно з законом, а не їхніми уявленнями про “спокійну роботу”, стане відомо вже з 3 березня – коли почнуться чергові засідання депутатських комісій. Журналісти, демонструючи солідарність і стійкий намір добитися дотримання своїх прав, відступати не збираються.

Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Фото Ельміри Шагабудтдінової і Катерини Шевченко