Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Репортаж » Європа вже будується в Україні: історія невеликого містечка в Запорізькій області

Європа вже будується в Україні: історія невеликого містечка в Запорізькій області

Європа вже будується в Україні: історія невеликого містечка в Запорізькій області

Найбільший в Україні пам’ятник бджолі, облаштовані парки, яскраві архітектурні скульптури та вказівники іноземними мовами… Навіть вибагливий турист буде вражений такою охайністю та сучасним виглядом запорізького селища міського типу Веселе.

Важко віриться, що це українське невеличке містечко, коли заглядаєш в району лікарню: тепла підлога, стаціонарні ліжка такі ж, як в Німеччині або Америці: функціональні та обладнані необхідною апаратурою. А місцевій гімназії з найсучашнішим спортивним майданчиком позаздрять навіть столичні школи.

Все, що бачите, це результат відповідальності, яку ми, як громада, взяли на себе 5-ть років тому, – зауважує голова Веселівської ОТГ Петро Кіяшко.

Стрімкий розвиток почався 2015-го року, коли смт Веселе та навколишні села стали першими з шести громад, які об’єдналися в запорізькій області на початку децентралізації. За короткий час відчутні значні зміни, як в інфраструктурі ОТГ, так і в розбудові громадського суспільства. В цьому переконалися журналісти inform.zp.ua, які на місті шукали секрет успіху: як зі звичайних  сіл побудувати зразкову ОТГ за європейськими стандартами.

Веселівська ОТГ дорога
Нова дорога між селами Веселівської громади

Як почати: очі бояться, а руки роблять

Петро Кіяшко згадує перший рік реформи децентралізації, коли не вистачало законодавчої та нормативної бази, коли важко було спрогнозувати «чи вдасться». Але нові можливості в рамках децентралізації давали змогу побачити далекоглядні перспективи розвитку, а бажання змін на краще ставало рушійною силою в громаді.

Працюю керівником вже 8 скликань – це більше 28 років: спочатку як голова селищної ради, тепер голова ОТГ. З 1991 року бачив різні підходи до місцевої влади. Коли почалась децентралізація, вирішив діяти. Тоді наші сусіди (села та містечка) казали: йдіть, а ми побачимо, що з того вийде. Ризик був великий, закони писались находу. Але ми зважились на цей амбітний проект і почали міняти своє життя. Тепер маємо переваги: вже отримали інвестицій та грантових коштів на 40 млн.грн., – підкреслює голова Веселівської ОТГ.

голова Веселівської ОТГ
Петро Кіяшко, голова Веселівської ОТГ

Петро Кіяшко та його команда наголошують, що суттєво допоміг досвід європейських країн та окремих районів на Західній Україні. Мешканці Веселого (актив селищної ради, педагоги, підприємці) багато подорожували та вчилися на успіхах інших громад.

В центрі селища вказівник повідомляє про відстань із запорізького Веселого до польської Котуні. Саме цей населений пункт сусідньої країни спочатку приймав на відпочинок дітей з Веселого. Тепер підтримує з нами партнерські стосунки. Із вдячності до польських друзів мешканці Веселого і поставили оригінальний вказівник.

Після відвідин європейських країн кардинально змінилось ставлення людей до оточуючих, з’явилась відповідальність, – розповідає Петро Миколайович. За його словами, мешканці починають думати не тільки про себе, а й про громаду.

Вчимося не сподіватися на владу, а вирішувати своїми силами. Це дуже важливо! Бо в розвинених країнах діє підхід: спочатку «що ти зробив для населеного пункту», а вже потім «що містечко – для тебе». В Україні звикли до зворотнього.

Веселівська ОТГ знак

Після об’єднання ми багато не просили: прибрати на прибудинковій території, звернути увагу якщо хтось навмисно смітить. Мотивували людей не їхати в великі міста шукати кращої долі, а будувати життя своєї мрії тут: відкривати бізнес, облаштовувати інфраструктуру. Робота не проста. Але якщо робити її системно, буде результат. Ми вже його маємо!

Веселівська ОТГ вже не провінція

Веселівська ОТГ першою в Запорізькій області потрапила до міжнародної програми технічного співробітництва «U-LEAD з Європою». За фінансування європейських країн в об’єднаній громаді відкрили Центр з надання адміністративних послуг.

Ми отримали майже 2 млн.грн та відкрили ЦНАП в будівлі райадміністрації. Зробили ремонт, закупили меблі. І зараз це один з найкращих в Україні Центрів надання адмінпослуг: він доступний для людей з інвалідністю, є дитячий куточок. Впевнений, що від ЦНАПу починається громада: люди тепер можуть на місці отримати професійну допомогу. Тому для нас це була потужна підтримка.

Цьогоріч до Веселівської ОТГ приєдналася ще одна громада. І тепер загальна чисельність населення сягає 15 тисяч мешканців. Кожен може отримати будь-яку з майже 120 адмінпослуг і при цьому не бігати кабінетами, – наголошують працівники Центру.

Веселівська ОТГ ЦНАП
Центр надання адміністративних послуг

Наступним кроком почалась відбудова інфраструктури: дороги, школи, садочки, спортивні майданчики, будинки культури. Якщо раніше у Веселівській селишній раді гроші були виключно на зарплату, то після децентралізації в громаді з’явився ресурс для відбудови занедбаного господарства.

Ми купили міні-асфальстний завод, почали виготовляти тротуарну плитку. До речі, нею вже облаштовано 23 км тротуару. В планах на найближчі кілька років ще 50 км. Бо тротуари вздовж доріг, то безпека дітей та загалом пішоходів.

Веселівська ОТГ радіо
Студія радіо

Родзинкою Веселівської ОТГ стало створення власної місцевої FM-станції. Перше малопотужне радіо в Україні, яке транслюється на об’єднану громаду, з’явилось два роки тому. В ОТГ робили систему оповіщення під час організації добровольчих пожежних команд і тоді задумались: крім сигналу тривоги можна передавати громаді й корисну інформацію. Тепер досвід Веселівської ОТГ зі створення FM-радіо переймають інші громади.

Веселівська ОТГ радіо
На частоті 97,2 лунає «Веселе-FM»

Школа, де є все!

Майбутнє починається з навчання дітей, тому Веселівська ОТГ вирішила найперше інвестувати в освіту. Тепер тут фонтани біля навчальних закладів, безліч квітів, футбольні поля з італійським покриття, шкільні теплиці, сучасне утеплення місцевої гімназії, інтерактивні дошки.

Загалом на 11 населених пунктів в ОТГ три великі школи в смт Веселе та ще чотири в селах. Ремонт дахів, приміщень та комп’ютеризація класів відбулась у всіх закладах. Заміну вікон, ремонт санвузлів та утеплення об’єктів соціальної сфери профінансували іноземні донори завдяки проектам Європейського Союзу та Програмам розвитку ООН.

Це опорна школа з інклюзивним класом та медіатекою. Поряд з великими інфраструктурними проектами з енергоефективності, приділяється увага і малозатратним заходам, які можливо ефективно проводити за допомогою спеціального обладнання. Ми отримали його від іноземних донорів (обладнання для енергоменеджера). До утеплення проводяться енергоаудити закладів соціальної сфери. Всі ці заходи призводять до економії енергоресурсів, що у свою чергу дозволяє економити бюджетні кошти – пояснює Сергій Кутьєв, проектний менеджер ОТГ.  

За його словами, наступні плани утеплення дитячих садочків, сонячні батареї у лікарні.

Пожежна частина ОТГ: унікальне обладнання та спецодяг

Веселівська ОТГ стала першою в Запорізькому регіоні, де організували добровольчі пожежні бригади. І тепер місцеві дружини мають найсучасніший захисний одяг та унікальне обладнання для ліквідації вогню. Облаштовані сучасні центри безпеки за зразком Німеччини. Досягнення цієї європейської країни у цивільному захисті стали зразком для наслідування багатьох держав світу. Пожежну безпеку на 95% території Німеччини забезпечують саме добровольчі підрозділи, тому Україні є чому повчитися у німців.

Ми завжди шукали можливості. Іноді, ми навіть не чекали допомоги у вигляді грошей або обладнання. Ми просто вчилися та прагнули дослідити позитивний досвід країн. Так сталося і з Німеччиною. Спочатку 15 наших мешканців вирушили до цієї країни. В місті Бонд вони навчалися, як організувати роботу добровольчих пожежних дружин, як керувати обладнанням, – розповідає Петро Кіяшко.

По завершенню навчання європейські тренери побували у Веселому. І в рамках проекту від німецької організації GIZ громада отримала захисний одяг, унікальне оснащення та пожежний автомобіль. Згодом поляки подарували ОТГ дві спецмашини для пожежних дружин. Загалом на організацію добровольчих підрозділів громада отримала 4,5 млн. грн.

Зараз думаємо, як організувати п’яту добровольчу дружину у приєднані громаді. Тоді вся наша територія буде під контролем. Це важливо, оскільки останні роки влітку дуже високі температури. Весь час виникають пожежі.

Комуналка: коли все дорожчає, у Веселому думають, як покращити якість послуг

Справді, у Веселівській ОТГ на 20% скоротилися витрати електроенергії на водопостачання. Це стало можливим після встановлення сонячних батарей на насосній станції, – розповідає Сергій Кутьєв.

Провести енергоефективні заходи допомогла Програма малих грантів Глобального екологічного фонду, що впроваджується Програмою розвитку ООН (проект «Інноваційні рішення для підйому води за допомогою сонячної енергії»). Громада тепер має економію на альтернативних джерелах енергії. Потужність сонячних панелей 20 кіловат. Тарифи на воду залежать від вартості електроенергії на 50%. Тому економія на енергоносіях дала можливість не піднімати ціну для населення.

Веселівська ОТГ сонячні батареї

На сьогодні в ОТГ повністю вирішена проблема водопостачання. Ще 5 років тому в нашому селищі вода подавалася по 7-8 годин на добу. Зараз подача безперебійна. Але нам цього мало! Зараз намагатимемось поліпшили якість питної води. Хочемо зробити, щоб було ще дешевше. Зараз сонячні батареї на одній з водонапірних підстанцій, в планах поставити ще на одну. Є проекти з оновлення системи, – розповідає Петро Кіяшко.

Веселівська ОТГ сонячна станція
“Солар Парк Веселе”

На території Веселівської ОТГ побудовано сонячну електростанцію. Залучити інвестора вдалось вже після децентралізації. На місці звалища сучасне підприємство, і це дало нові робочі місця для місцевих мешканців та податкові надходження в бюджет.

Безробіття немає. Місцевим виробникам завжди потрібні водії, оператори, за об’явами завжди можна знайти роботу. Хто хоче працювати, той знайде де заробити. До речі, зарплати поступово зростають. За мінімалку вже ніхто не хоче працювати, – посміхається Петро Кіяшко

Веселівська ОТГ музична школа
Музична школа. Будинок претендує на архітектурну памятку

Петро Кіяшко: зроблено багато – ще більше попереду

Проблем лишається більше, ніж вже вдалося вирішити, – визнає Петро Кіяшко. Питання поліпшення життя лишатиметься в громаді завжди, бо спочатку хочеться простого вирішення, потім покращення, згодом – оновлення і так, щоб було на покоління.

Сподіваємось, що зможемо реалізувати амбітний план з будівництва спортивного комплексу. Там будуть доріжки по 25 м, готельні номери, будівля матиме живлення від сонячних батарей, – показує макет комплексу голова ОТГ.

Громада не може вважатися успішною, якщо є проблеми з дорогами, світлом або водою, – каже з власного досвіду Петро Миколайович. За 5 років ці першочергові проблеми в Веселівській ОТГ вирішено. Правда, цього року приєдналася ще одна сільська рада, і там є проблеми з водою та світлом.

До нового року плануємо підключити газ в одному з населених пунктів. Розводку зробили ще 10 років назад, запалили факел, але людям у двори газу так і не дали. Зараз вирішуємо питання терміново

Веселівська ОТГ скульптури
Прикраса Веселого

2021 року Веселівська громада планує розібрати та прибрати всі закинуті будинки, бо в таких приміщенням накопичується сміття і погіршується зовнішній вигляд території.

Плануємо вивезти всі зруйновані будинки, території віддати сусідам-господарям та навести красу в селах.

 

Веселівська ОТГ Сергій Кутьєв
Сергій Кутьєв, проектний менеджер ОТГ

Зміни в ОТГ: спочатку зовні, потім – в середині

Після благоустрою території, починається побудова громадського суспільства, – наголошує Сергій Кутьєв. За його словами, у Веселівській громаді суттєва активізація в цьому напрямку.

Якщо спочатку ми закликали людей об’єднуватись, то тепер вони самостійно виступають з ініціативами, разом відстоюють свої інтереси перед державними службами. Наприклад, самостійно створили ГО, знайшли підтримку німецької організації «Карітас» і висадили 1000 дерев, медоносних лип. Планують посадити ще 1000. Це найкращий показник позитивних змін у громаді. 

Веселівська ОТГ висадка липа л
Молоденькі дерева

Зміни у Веселівській ОТГ місцеве населення помітило і високо оцінило. На минулих виборах Петро Кіяшко і його команда отримали найбільшу підтримку. Було шість претендентів на голову ОТГ.

Вже стільки зроблено та розпочато нові проекту, що опоненти на виборах не могли запропонувати щось нове. Тому їх виступи були побудовані на пошуку помилок за останні 5 років. Але є проста істина: не помиляється той, хто нічого не робить. Люди бачать зміни, тому довіряють майбутнє.

За словами Петра Кіяшко, зараз найбільша проблема в ОТГ – це підтримка малого та середнього бізнесу. Громадам для цього необхідне законодавче поле, тому ОТГ звертаються до народних депутатів.

Місцева влада повинна не тільки збирати податки, а й бути каталізатором змін на краще. Наприклад, якщо дадуть гроші на розвиток інфраструктури, ми могли б 50% надати допомогу підприємцям. Так швидше б розвивалися ферми, невеличкий бізнес.

Веселівська ОТГ ферма

В Єлізаветовці зараз допомагаємо підприємцю збудувати ферму на 15 корів. Моя мрія, щоб в кожному селі було по фермі. Для реалізації у нас є молокозавод з асортиментом в 32 види продукції. Чекаємо від законодавця, щоб надав можливості для підтримки місцевого бізнесу, можливо гасити відсотки по кредитам підприємців. Результат побачимо невдовзі, бо коли бізнес отримає підтримку від влади, почне чесно платити податки.

Веселівська ОТГ проекти
Прапори країн, які співпрацюють з Веселівською ОТГ

Велику надію на фінансову підтримку Веселівська громада покладає на іноземних партнерів, які продовжують надавати гранти для вирішення місцевих проблем та подальший розвиток. Петро Кіяшко наголошує, що у співпраці з донорами головне, не просто отримати фінансування, а правильно інвестувати у перспективні напрямки. І тоді громада гарантовано отримає відчутні зміни.

Працювати з грантами ми вчилися. Зараз в цьому напрямку працює два спеціалісти, але ми розуміємо важливість, тому плануємо збільшити штат. Вже є багато напрацювань, але на майбутнє купа планів. Децентралізацію вже не зупинити! Іншого шляху немає. 

Поліпшення життя українських громад підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії. Потрібно тільки працювати.