Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Интервью » Туризм в Запорізькій області-2020: час втрат або досягнень

Туризм в Запорізькій області-2020: час втрат або досягнень

Туризм в Запорізькій області-2020: час втрат або досягнень

2020 рік – час випробувань для економіки та для всіх нас. Пандемія COVID-19 позначилась на усіх сферах життя. Найбільші втрати підраховує туристична галузь, – стверджують експерти. Проте через закриті  маршрути до інших країн внутрішній туризм відчув позитивні зміни.

Які туристичні результати має Запоріжжя та регіон inform.zp.ua запитало у Володимира Степаненко – керівника Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізькій області.

Володмир Степаненко про туризм
Володимир Степаненко в інформ-центрі inform.zp.ua

 

  • Запоріжжя та регіон рахує втрати в туризмі або все ж таки гроші від збільшення відпочиваючих, наприклад, на березі Азовського моря?

Пандемія вплинула на туристичну галузь негативно. Найбільше це простежувалося в останні місяці весни та на початку літа, коли були жорсткі обмеження. Після пом’якшення карантинних обмежень люди переорієнтували свої туристичні потоки з відомих міжнародних маршрутів на наші місцеві. Дійсно, в цьому році було багато відпочиваючих і на березі Азовського моря, і наші зелені садиби приймали туристів з усієї країни. Ми вважаємо, що нормальні бізнесмени використають цю можливість і зможуть збільшити прибутки.

  • То ми рахуємо збитки чи все ж таки туристична галузь в Запорізькій області тримається?

Чіткої відповіді я не дам, оскільки внутрішнім туризмом здебільшого займаються самозайняті особи або ФОПи, які не надають свої відомості до управління статистики Запорізької області. Спілкуючись з представниками туристичної галузі, можемо констатувати, що стан не такий поганий, як очікувалось.

Туристичне Запоріжжя що подивитися
Запоріжжя туристичне

 

  • Тепла сонячна погода тримається вже другий місяць осені, проте курортний сезон закінчився з літом. Проте, наприклад, Буковель або Одеса приймають туристів цілий рік, чому Запоріжжя і регіон втрачають в цьому напрямку?

Люди вважають, що Запорізька область – це лише Хортиця та приморський відпочинок. У нас дуже багато об’єктів в степовій зоні, які приймали і продовжують приймати туристів. Ми пропонуємо нашим базам відпочинку створювати нові туристичні маршрути, щоб вони продовжувати приймати гостей і в жовтні. Ми хочемо, щоб вони поєднували відпочинок на шезлонгах, лежання на піску та відвідування історичних пам’яток, сільських зелених садиб Запорізької області.

Мельница и пруд Аквазоо
Садиба зеленого туризму “Аквазоо-Петрополь”

 

  • Вже є такі підприємці, хто приймає гостей восени і можливо планує взимку працювати?

Наша організація намагається бути в тренді туристичних новинок і ми можемо запропонувати базам, що займаються туризмом і зокрема сільським зеленим туризмом, опанувати білий сільський туризм. У нас об’єкти зеленого туризму працюють з квітня по кінець вересня. Ми пропагуємо, щоб вони не закривалися, а опановували види діяльності, які передбачають відвідування туристичних об’єктів і взимку, тому це називається «білий туризм». В якості позитивного прикладу можемо привести садибу АКВАЗОО-Петрополь, садиби «Зелене кільце Мелітопольщини», «Етносело» у Вільнянському районі, які приймають туристів, проводять заходи з популяризації народних промислів, народних свят протягом всього року.

Авто Аквазоо
Авто, в якому можна зробити найкрутіші селфі

 

  • Як оцінюєте ситуацію з підприємництвом загалом? Наскільки потерпає ця галузь?

Оскільки державні програми не передбачають фінансування місцевого туризму, ми звернулися до міжнародних фондів, які надають кошти на популяризацію та розвиток сільського зеленого туризму, зокрема в Запорізькі області. З 2013 року ми приєдналися до фонду «Басейн Чорного моря. Транскордонне співробітництво» , виграли перший проект CERTUR. Він стосувався сертифікації послуг, які надають садиби сільського зеленого туризму.

З 2018 року у нас реалізується проект CERTUR ІІ, в рамках якого ми надаємо інструменти підтримки для покращення менеджменту галузі в Запорізькій області. Ми залучили до цього проекту понад 100 осіб.

З липня 2020 року ми увійшли у великий проект EXCELTOUR, який стосується поліпшення досконалості управління у сільському зеленому туризмі і туристичній галузі зокрема. Цей проект передбачає участь 6 міжнародних організацій з 5 держав. Це 2 організації, які представляють громадські туристичні об’єднання з Румунії і Вірменії, 2 муніципалітети з Греції і Туреччини і 2 організації з підтримки підприємництва – це Грецька торгово-промислова палата і наш Фонд підтримки підприємництва, який представляє Україну.

  • Чи є вже результат такої співпраці? Як вона позначилася на якості послуг в туристичній галузі, збільшенні кількості туристів?

Така співпраця позитивно вплинула на туристичну галузь, оскільки до 2013 року взагалі наші мешканці не мали згадки про сільські садиби зеленого туризму. У людей з інших областей не було уявлення, чим може зацікавити Запорізька області в якості туристичного напрямку. За цей час ми надали інформаційну, рекламну підтримку садибам зеленого туризму, провели велику роботу, щоб ці садиби відповідали вимогам європейських стандартів надання туристичних послуг.

зелений туризм в запорізькій області
Садиби зеленого туризму в Запорізькій області

40 садиб зеленого туризму в Запорізькій області за цей час отримали сертифікати якості надання міжнародних послуг, вони мають право кожні 2 роки безкоштовно пересертифіковуватися. Крім цього ці об’єкти занесені в міжнародну мережу об’єктів зеленого туризму і про них відомо у Європі, зокрема в країнах, які межують з Чорним морем, бо цей проект стосується безпосередньо розвитку басейну Чорного моря.

Також ми намагаємось надати підприємцям дієві інструменти задля покращення менеджменту та підвищення прибутковості їх бізнесу, зокрема це бізнес-план Canvas, яким користають європейські власники зелених садиб. Також ми запровадили електронну платформу для навчання представників об’єктів туризму, зараз ми її удосконалюємо.

На жаль, через обмеження по COVID-19 ми не можемо здійснювати ознайомчі візити у подібні садиби в Європі, яких у нас було заплановано близько 10.

  • Українці зрозуміли, що в Запоріжжі є що подивитися і де гарно відпочити. Чи зрозуміли це закордонні гості, чи почали до нас їхати?

Ми вели таку статистику до карантинних обмежень. У нас є садиби, наприклад «Гостини у Валентини» у Мелітополі, де зупинявся канадський посол. Сарафанне радіо дуже гарно спрацювало і ця садиба є дуже популярною для гостей з різних країн. Тому я наголошую на необхідності популяризації цього напрямку в ОТГ.

садиби зеленого туризму в Мелітопольському районі
Садиби зеленого туризму в Мелітопольському районі

 

  • Як громада зможе використовувати кошти на розвиток туристичної галузі та звідки вона буде їх залучати?

Після виборів у нас збільшаться адміністративні райони, їх буде 5. Податки людей і бізнесу будуть залишатися на цих територіях, і вони можуть бути використані для розвитку територій. Дуже важливо поєднувати об’єкти в рамках одного району в кластери і виступати перед Державним фондом розвитку як об’єднання ініціативних груп.

Кластер – це добровільне об’єднання суб’єктів господарювання або громадських діячів задля того, щоб просувати ідеї, які їх поєднують. У нас вже кілька років працює перший кластер у Мелітопольському районі, він називається «Кластер зеленого туризму «Зелене кільце Мелітопольщини»» або ГО «Чарівна Таврія». У них є змога ділитися туристами з об’єктами, які знаходяться поряд в межах цього кластеру. Вони можуть запропонувати різні напрямки розваг та послуг.

Одним із позитивних прикладів є Смирновська ОТГ Більмацького району, який об’єднує 7 об’єктів зеленого туризму – це музей побуту, музей сільгосптехніки під відкритим небом, музей радіо, музей міліціонера, патріотичні об’єкти, сільські зелені садиби. Вони крім того щороку проводять музичний фестиваль «Мелодії над Бердою».

Зелений туризм музеї у Більмацькому районі
Відтворено місцевими дослідниками

 

До нашої організації також звернулася за допомогою зі створення та просування нових туристичних маршрутів Берестівська ОТГ в Бердянському районі. В цих громадах дуже висока якість туристичних та адміністративних послуг, вони співпрацюють з міжнародними фондам щодо реалізації грантових проектів. В цих ОТГ діють сучасні центри допомоги мешканцям цих районів, в Берестівській ОТГ люди можуть навіть отримати закордонний паспорт.

Зараз проходять заходи стосовно розвитку малого та середнього підприємництва в Запорізькій області на 2021-2023 роки. Оскільки наша організація відповідно до законодавства є інструментом підтримки державної політики на регіональному рівні, ми є основними виконавцями проектів, які в цю бюджетну програму занесені. Шляхом збору інформації про підприємців регіону і формування підпрограм ми надамо громадськості та підприємцям Запорізької області проект програми на обговорення. Абсолютно кожен мешканець або бізнесмен Запорізької області зможе запропонувати зміни. Оскільки програма буде прийматися на початку 2021 року, у нас є час розглянути всі пропозиції.

зелений туризм в запорізькій області
Сертифіковані садиби зеленого туризму в Запорізькій області

 

  • Якої підтримки чекає туристична галузь від держави з урахуванням всіх карантинних обмежень, неможливості проводити масові заходи, народні гуляння? І взагалі, який Ви бачите вихід для бізнесу із кризової ситуації, спричиненої COVID-19?

Є необхідність підтримувати туристичну галузь і інші напрямки підприємництва, такі як молодіжне підприємництво, виробництво, інноваційну галузь. Задля цього в обласній програмі є окремі блоки. Сподіваємось, що наступного року отримаємо якісну програму не лише декларативну, а і з фактичним приєднанням бюджетних коштів. Я задля цього все зроблю. Оскільки багато проектів сьогодні реалізуються завдяки грантовим програмам, ми закликаємо підприємців брати участь у конкурсах та залучати додаткові інвестиції. Якщо когось зацікавить участь у таких програмах, вони можуть звертатися до нашої організації і безпосередньо до мене. Ми готові підтримувати, консультувати будь-які проекти, направлені на розвиток підприємництва в Запорізькій області.

де відпочити в Запоріжжі та Запорізькій області
Куди поїхати в Запорізькому регіоні

ТОП місць відпочинку в Запорізькій області

  • Давайте складемо рейтинг місць, де особисто Ви порадити відпочити.

Якщо влітку вирушаєте на море, пропоную відвідати наші сільські зелені садиби. Це стосується Мелітопольського, Чернігівського та Бердянського районів. Наприклад, в Бердянському в селі Нова Петрівка, там понад 10 об’єктів приймають туристів, які не тільки розміщують і годують гостей, а і знайомлять туристів с історією регіону. Це село знаходиться в 10 км від Бердянська.

Безумовно, раджу перший кластер зеленого туризму в Мелітопольському районі: «Мелітопольське лісництво» і садиба «Гостини у Валентини», де можна познайомитись з українським побутом і спробувати гарну українську кухню.

Я раджу відвідати Кам’яну могилу і туристичні об’єкти, які знаходяться навколо, це села Тамбовка і Мирне.

кам'яна могила заповідник
Кам’яна Могила

Дуже раджу в Мелітопольському районі село Оленівка, де 150-річна хата відреставрована в тому стилі, який був 150 років тому. Там корисно дихається.

Раджу рухатись у бік Дніпра, обов’язково відвідати садибу «АКВАЗОО-Петрополь», де можна контактувати з тваринами, поїсти українських страв, половити рибу руками або покататись на свинях. Всі ці об’єкти мають власні сайти або сторінки у Фейсбук, де можна знайти детальнішу інформацію.

Цікавтесь нашим, підтримуйте регіональних товаровиробників, розвивайте бізнес в Запорізькій області.