Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Блоги » Окупація Донбасу і Берлінський Мур: що спільного?

Окупація Донбасу і Берлінський Мур: що спільного?

Окупація Донбасу і Берлінський Мур: що спільного?

пункт пропуску між окупованими територіями і Україною

На перший погляд нічого. Але насправді їх об’єднує війна. Щоправда, в Німеччині вона була «холодною» – людей не вбивали постійно, а на Донбасі «гаряча» – у нас є жертви і поранені від обстрілів. «Під час обох воєн важливу роль відігравали і відіграють журналісти», – каже колишній редактор Deutsche Welle TV – Крістоф Ланц.

Він зустрівся з українськими медійниками та поділився своїми думками, як Україні повернути не тільки окуповані території, а й людей. Онлайн-зустріч організувала ГО «Інтерн’юз-Україна» за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Кристоф Ланц та Яспер Функ

Кристоф Ланц розповів вражаючі подробиці про Берлінський Мур. На справді, це була не просто бетонна стіна. Розділяюча споруда складалася з багатьох небезпечних перешкод. Наприклад, сітка з колючим дротом, дотик до якої одразу фіксувався і передавався, як сигнал до пунктів спостереження. Такі пункти розташовувались кожні 200 метрів і в них чергувало по двоє солдатів. Їм дозволялося стріляти на ураження, якщо хтось намагався перетнути «кордон». Поряд була ідеально розрівняна земля. ЇЇ регулярно вирівнювали, щоб побачити кожен слід.

Берлінський мур

Тут прослідковується схожість Німеччини з Україною. Тільки ті перешкоди розділяли берлінців і загалом німецьку націю фізично. У нас є пункти пропуску між окупованими територіями і Україною, але стоїть така сама кількість невидимих перешкод: різне сприйняття історії, пропаганда, фейки. Здається цей мур не подолати, але «нездійсненне здійснюється», – переконує Кристоф Ланц.

Журналісти і експерти повинні критикувати окупаційний режим, а не жителів окупованих територій. Винні у вбивствах мають бути покараними, але звичайні люди ні в чому не винні, – вважає Кристоф Ланц.

Колишні головний редактор Deutsche Wellе наводить приклад Німеччини.

Коли Мур розділив державу на дві окремі, журналісти з обох сторін показували, як погано жити за стіною. Західні медіа розповідали, як погано живуть люди на сході і засуджували не лише владу тієї сторони, а і все населення загалом. З боку східних каналів створювалась пропаганда, щоправда вона не спрацювала. Згодом журналістика почала розвиватися і західні ЗМІ почали розповідати про «нормальність» жителів НДР, засуджуючи не їх, а режим в якому вони опинилися, – говорить Кристоф Ланц.

Ця порада може бути дуже корисною для українських журналістів у висвітленні всього, що стосується теми окупованих територій. Крістоф Ланц радить будувати інформаційні містки між їх жителями і Україною. І таким чином створювати платформи для висвітлення реального стану подій і наведення різних точок зору.

Автор Анастасія Агаркова