Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Общество » Вересень-2020 на Запоріжжі: пилові бурі, заморозки та на 5 градусів тепліше ніж минулого року

Вересень-2020 на Запоріжжі: пилові бурі, заморозки та на 5 градусів тепліше ніж минулого року

Вересень-2020 на Запоріжжі: пилові бурі, заморозки та на 5 градусів тепліше ніж минулого року

 

Запорізькі синоптики охарактеризували перший місяць осені, як теплий та сухий.

      У третій декаді вересня на території області переважав антициклон. Лише в останні дні місяця погода змінилась – пройшли дощі різної інтенсивності, спостерігались грози та посилення вітру до 15 м/с.      

 Середня температура повітря була вищою за норму на 4-5⁰ і становила 16-19⁰ тепла. У минулому році в цей період було на 4-6⁰ прохолодніше, – повідомляється у декадному бюлетені запорізького обласного центру з гідрометеорології.

Максимальна температура повітря упродовж декади підвищувалась до 24-29°, поверхня грунту при цьому нагрівалась до 24-51º.  

Мінімальна температура повітря у найбільш холодні ночі знижувалась до 4-10⁰ тепла. Місцями у північно-східних районах запорізької області у повітрі, на поверхні грунту та на висоті 2см від нього упродовж двох днів спостерігались заморозки інтенсивністю 0-1⁰.

Опади  різної інтенсивності спостерігались на всій території області упродовж 27 та 30 вересня. У с. Ботієве випало 36мм (300% норми), з них 35мм випало 30 вересня. У відповідній декаді минулого року кількість опадів на території області не перевищувала 2-9мм.

Середня за декаду відносна вологість  повітря була значно нижчою за середні показники і становила 54-67%. Мінімальна відносна вологість повітря майже на всій території області, упродовж 3-6 днів знижувалась до критичних меж – 30% та нижче.

Вітер упродовж декади переважав помірний, 30 вересня місцями у центральних та південних районах області він посилювався до 15 м/с. 27 вересня у Мелітопольському та Приазовському районах спостерігалась пилова буря.

Починаючи з 27 вересня характер погоди змінився: по території області пройшли дощі різної інтенсивності, підвищилась відносна вологість повітря, припинилися суховійні явища, – підсумовують запорізькі синоптики.