Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Политика » Загальнонаціональні партійні бренди втрачають популярність в Запоріжжі

Загальнонаціональні партійні бренди втрачають популярність в Запоріжжі

Загальнонаціональні партійні бренди втрачають популярність в Запоріжжі

Вперше в Україні рейтинг довіри до місцевих партій обігнав рейтинг довіри до партій національних.

До виборів залишається менше місяця і соціологічні опитування дають нам дуже цікаву ситуацію для аналізу. Вперше в Україні рейтинг довіри до місцевих партій обігнав рейтинг довіри до партій національних. Що ж стало цьому причиною? Чому люди декларують, що голосуватимуть за «своїх, місцевих», а не за тих, чиї лідери партій сидять в столиці? Пояснень є кілька – вважає кандидатка політичних наук Лілія Жужа.

По-перше, рівень довіри до політиків знизився. Вересневе дослідження Центру Разумкова показує, що політичним партіям, які присутні в парламенті, довіряють 15% опитаних, а самому парламенту – лише 18%. Тоді як довіра до місцевих партій та їхніх лідерів росте. Наприклад,  якби вибори до міської ради  відбулись у найближчу неділю, то за «Партію Володимира Буряка «Єднання», згідно з опитуванням Центру SOCIS, готові проголосувати 41,6% опитаних запоріжців. Центральні партії відстають відчутно: за «Слуг Народу» можуть віддати свої голоси 22,4% опитаних, за представників Опозиційної платформи «За життя» — лише 10,7%. Чому так? Бо політичні лідери національного рівня нездатні домовитись між собою, навіть заради вирішення життєвих проблем на рівні держави.  Громадяни побоюються того, що наслідком представленості загальноукраїнських політичних сил у міськраді стане те, що їхні київські керівники почнуть впливати на те, куди і як витрачається міський бюджет, втручатимуться у роботу міської влади, намагатимуться керувати нашим містом через своїх представників. Інтриги та звинувачення – це стиль роботи загальноукраїнських партій, який їхні представники готові практикувати і на місцевому рівні, але люди за нього більше не хочуть голосувати.. Особливо, коли вони мають перед очима приклад системних управлінців і комунальних менеджерів, котрі працюють злагоджено і за планом, і намагаються зробити для міста більше, ніж дозволяють ресурси.

По-друге, діяльність місцевих лідерів викликає повагу і довіру. Деяких мерів українських міст мешканці готові підтримати вдруге чи навіть втретє на посаду міського голови, бо їхня робота на цій посада запам’яталась результативністю та успішністю. Серед них можна згадати «Довіряй ділам» та Геннадія Труханова в Одесі, або ж «Успішний Харків» і незмінного мера Геннадія Кернеса. Рейтинг запорізького міського голови теж дозволяє передбачити його переобрання на другий термін. Згідно з опитуванням Центру SOCIS, за Володимира Буряка на виборах міського голови готові проголосувати майже 74% опитаних запоріжців, за висуванця від партії «Слуга Народу» Віталія Тишечка – 10,1%,  а за Віталія Рябцева (ВО «Батьківщина») – 3,5%. Як то кажуть, цифри красномовніші за будь-які пояснення. Але про причини теж варто згадати. Володимир Буряк за п’ять років на посаді міського голови розпочав втілювати проекти, які мають на меті перетворити Запоріжжя у регіональний центр. Він підійшов системно до змін у місті і для нього все є важливим: і облаштування дитячих майданчиків, і закупівля сучасного медичного обладнання в міські лікарні, і ремонт доріг, і купівля нових трамваїв, і відкриття нового терміналу запорізького аеропорту – кожна ділянка роботи є важливою, бо об’єднується з іншими, які і створюють обличчя сучасного міста, робить Запоріжжя комфортним та безпечним містом.

По-третє, люди потребують ідеї задля об’єднання. Патріотичний градус настроїв у суспільстві знизився. Втомила війна. Але це не означає, що люди стали байдужі і відстороненні, навпаки, вони шукають ідею, яка допоможе їм дискутувати, сперечатись і водночас об’єднуватись. Ідея партії Володимира Буряка «Єднання» виникла як потреба часу: єднання заради інтересів міста, заради його розвитку, об’єднання однодумців, позбавлене політичного підтексту тощо. І те, що це успішний проект, також підтверджують соціологічні опитування. Запоріжці готові бачити представників «Партії Володимира Буряка «Єднання» в усіх органах самоврядування, зокрема і в обласній раді. Згідно з даними Центру SOCIS, за представників «Єднання» до обласної ради готові проголосувати 34,5% опитаних містян. І це найвищий рейтинг довіри серед усіх партій, які висунулись на вибори до обласної ради, тоді як загальнонаціональні партії знову пасуть задніх. Люди воліють обирати перевірених фахівців, менеджерів, управлінців, результати чиєї роботи вони вже бачили і знають, чого сподіватись від них.

Вибори, які відбудуться 25 жовтня 2020 року можуть продемонструвати нові тенденції у виборі влади. Люди обиратимуть не гасла, а результати роботи, зважатимуть не на приналежність до політичного табору, а на місце праці і місце проживання. Той, хто за п’ять років зумів показати свою відданість місту та розпочати масштабну діяльність отримає підтримку, аби завершити розпочате і ще активніше працювати для міста та його жителів. Ці вибори закладуть новий фундамент у політичній системі на місцях, і якщо вона виявиться успішною, то голослівні політики з обіцянками в рукавах вже не матимуть шансів.


Нагадаємо, запорізький міський голова, Володимир Буряк, заявив, що хоче бачити в міськраді свою партію. Партія Володимира Буряка “Єднання” була зареєстрована 16 січня 2020.


Підписуйтесь на наш Telegram-канал і станьте частиною подій нашого міста: https://t.me/informzp1