Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Блоги » Що потрібно знати людині, яка захворіла на COVID-19, з психологічної точки зору

Що потрібно знати людині, яка захворіла на COVID-19, з психологічної точки зору

Що потрібно знати людині, яка захворіла на COVID-19, з психологічної точки зору

Коронавірусне захворювання (COVID-19) несе із собою тривожність, стрес і невпевненість У такий час значно збільшується кількість інформації різної якості, яка не обов’язково є фейковою. Але через кількість інформації важко знайти потрібні відомості. Ми знаходимося не тільки в загрозі матеріального світу, а й в інформаційній загрозі, яка також погіршує психологічну ситуацію.

 Якщо так сталося, що ви захворіли на COViD-19, необхідно заручитися підтримкою близьких, не боятися говорити про свої потреби. Варто знати і пам’ятати, що абсолютна більшість людей, інфікованих коронавірусом, одужують. За даними Міністерства охорони здоров’я України, показник летальності становить близько 3%. Важливо знати, що відчуття страху, тривоги і навіть злості є природними відчуттями, коли дізнаєшся про щось потенційно небезпечне. Але не слід дозволяти емоціям брати гору.

Про це інформує лікар-методист вищої категорії  КЗ «Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради», акушер- гінеколог вищої категорії Людмила Косюк.

Емоційне реагування не завжди є об’єктивним.

Треба пам’ятати, що у 80% випадків хвороба пройде легко і лише у 20% може дати певні ускладнення. Більшість людей одужують, і цю статистику потрібно тримати в голові. Тут ризики прирівнюються до інших непередбачених ситуацій. Тому якщо хтось із рідних захворів, важливо усвідомлювати, що діагноз — це не катастрофа.

Крім того, вкрай важливо не опинитися в емоційній ізоляції. Сучасні засоби зв’язку та спілкування допоможуть отримати необхідну емоційну підтримку від рідних та друзів і розуміння з їхнього боку.

Важливо не бути пасивними, скласти собі план — зв’язатися з лікарем, визначити для себе, кому телефонувати, якщо буде погіршення. Важливо не боятися ставити запитання, щоби знати і розуміти, що відбувається. Слід висловлювати свої потреби, просити про допомогу, дбати про себе. Адже і хвороба і емоції виснажують, дуже важливо мати власний запас ресурсів, фізичних і психологічних.

Під час карантину з’явилося більше людей, вмотивованих до навчання і саморозвитку. Адже соціальна ізоляція загострила потреби у психологічних змінах

Вкрай важливим є питання про допомогу тим, хто потребує емоційної підтримки та консультацій щодо СOVID-19. Міністерство охорони здоров’я, Червоний Хрест України та Інститут когнітивного моделювання об’єднали зусилля  для створення безкоштовної психологічної допомоги людям під час пандемії – всеукраїнської платформи «Розкажи мені».

.Дуже вразливі діти, тому батьки мають проявляти ініціативу та спокійно говорити зі своїми дітьми про коронавірусне захворювання (COVID-19), а також про важливу роль, яку діти можуть відігравати у підтримці свого здоров’я. Треба їм розповідати про те, що хтось із вас в якийсь момент може відчути симптоми, які часто дуже схожі на застуду або грип, і що їм не потрібно надто лякатися цього. Батьки мають заохочувати своїх дітей повідомляти їх про погане самопочуття або про переживання через вірус, щоб батьки мали змогу допомогти.

1.Дорослі можуть співчувати тому, що діти нервують і переживають через COVID-19. Запевняйте своїх дітей, що діти та молоді люди, як правило, легко переносять захворювання, які може спричиняти інфекція COVID-19. Також важливо пам’ятати, що багато симптомів COVID-19 можна лікувати. При цьому краще контролювати обставини: часто мити руки, не чіпати обличчя та підтримувати дистанцію з іншими людьми, носити захисні маски. Треба допомогти їм подивитись навколо себе. Скажіть дитині: «Слухай, я знаю, ти відчуваєш справжнє занепокоєння через ймовірність зараження коронавірусом, але за допомогою тих речей, які ми просимо тебе робити – мити руки, залишатися вдома – ми також дбаємо про інших людей у нашій громаді. Ми думаємо і про людей навколо нас».

  1. Дотримуйтесь рутини (розпорядку дня)

Діти потребують розпорядку. Необхідно дуже швидко розробити новий розпорядок, аби кожен із нас спокійно прожили ці дні. Удітей має бути розпорядок дня, який включає в себе ігровий час, коли дитина може за допомогою свого телефону зв’язатися з друзями, та час, вільний від гаджетів. Також обов’язково має бути час на допомогу батькам із хатніми справами. Дорослим  потрібно думати про те, що ми цінуємо, і скласти такий розпорядок, який це максимально відображає. Для дітей буде великим полегшенням жити за передбачуваним графіком і знати, коли вони мають працювати, а коли вони можуть пограти.

Необхідно залучити до складання розпорядку і самих дітей. Дітям 10-11 років запропонувати створити розпорядок самостійно. Дайте їм подумати про ті речі, які слід включити в їхній день, а потім попрацюйте з тим, що вони створять. Що стосується дітей молодшого віку, все залежить від того, хто про них піклується (не всі батьки залишаються вдома, щоб це робити). Структуруйте свій день так, щоб спершу зробити всі потрібні дітям речі: від шкільних завдань до інших справ, а потім вже переходьте до інших речей. Для деяких сімей зробити всі рутинні справи на початку дня буде найкращою стратегією. Іншим сім’ям може бути краще розпочинати робочий день трохи пізніше, після довгого сну та спільного сімейного сніданку. Батькам, які не мають можливості слідкувати за тим, що роблять їхні діти протягом дня, тоді необхідно спільно з тими, хто піклується про дітей, подумати про різні варіанти розпорядку дня та обрати той, який спрацює найкраще.

  1. Дозвольте дітям відчути свої емоції

Коли закриваються школи, це означає скасування шкільних вистав, концертів, спортивних матчів та заходів, пропуск яких через коронавірусне захворювання (COVID-19) стає приводом для сильного розчарування. Дозвольте дітям посумувати. У житті підлітків це великі втрати. Для них вони більші, ніж для дорослих, оскільки ми вимірюємо ці речі відповідно до свого життя та досвіду. Будьте готові, що вони будуть дуже засмучені та дуже переживатимуть через втрати, які вони відчуватимуть. Підтримайте їх і скажіть їм, що відчувати сум – це цілком нормально.

  1. Запитуйте у дітей, яку інформацію вони отримують

Про коронавірусне захворювання (COVID-19) шириться багато дезінформації. Дізнайтеся, що саме ваша дитина чула про захворювання і що з цього вважає правдою. Недостатньо просто повідомити своїй дитині точні факти про вірус, тому що якщо вона вже десь чула якусь дезінформацію, вона просто поєднає її з тим, що їй скажете ви. Тому важливо, щоб ви запитували, що саме ваша дитина вже знає про коронавірусне захворювання, і одразу допомагали дитині розбиратися, якщо бачите, що вона заплуталася. Дізнайтеся, що ваша дитина вже знає, і давайте перевірену інформацію, щоб привести дитину до правильного розуміння. Якщо у них є запитання, на які ви не знаєте точної відповіді, не намагайтесь вигадати відповідь. Використовуйте це як можливість знайти інформацію разом. Використовуйте у якості джерел інформації веб-сайти організацій, яким можна довіряти  – такі, як ЮНІСЕФ та Всесвітня організація охорони здоров’я, сайт МОЗ України, сайт нашого департаменту охорони здоров’я. Багато дітей стикаються з булінгом у школі чи в Інтернеті через спалах коронавірусного захворювання (COVID-19). Ваші діти мають знати, що ви завжди допоможете їм, якщо над ними знущатимуться. Найкращий спосіб подолати будь-який вид булінгу – залучати свідків. Не слід очікувати, що діти самостійно дадуть відсіч кривдникам. Скоріше, батьки повинні заохочувати їх звертатися за допомогою та підтримкою до друзів чи дорослих.

5. Організовуйте радісні події. Коли мова йде про те, як впоратися із важкими емоціями, батьки мають привертати до себе увагу своєї дитини і намагатися врівноважити розмови про почуття з радісними подіями. Дозвольте дітям відволікатися від смутку. Влаштовуйте раз на декілька днів ігрові вечірки або разом готуйте їжу. Підліткам слід дозволити деяку свободу у користуванні їхніми гаджетами, але не в будь-який час та за будь-яких обставин. Необхідно сказати прямо своїй дитині про те, що ви розумієте, скільки зараз в неї з’явилось вільного часу, але проводити весь цей час у соцмережах через гаджети – це не дуже гарна ідея. Запитайте свого підлітка: «Як нам із цим бути?». Запропонуйте йому скласти план користування гаджетами і скажіть, що ви думаєте про цей план.

6. Слідкуйте за власною поведінкою. Основними чинниками стресу є страх захворіти і фінансові втрати. Особливо сильно відчувають стресовий стан батьків діти різного віку. Різні діти справляються з такими емоціями по-різному. Але якщо у житті дитини реальністю стали закриття школи, скасування подій або розлука з друзями, батьківська любов та підтримка потрібні їй зараз як ніколи. Батьки мають робити все, що в їхніх силах, аби керувати власною тривогою і не накручувати дітей власними страхами. Це означає, що іноді треба стримувати важкі емоції, особливо, якщо вони дуже інтенсивні. Будьте спокійні та ініціативні. Діти щасливі тоді, коли щасливі батьки.