Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Экономика » бизнес новости » Кому не потрібна автоцивілка, а для кого ОСЦПВ дешевше

Кому не потрібна автоцивілка, а для кого ОСЦПВ дешевше

Кому не потрібна автоцивілка, а для кого ОСЦПВ дешевше

Законодавство України передбачає, що страхування ОСЦПВ – це обов’язковий документ, який повинен бути у водія разом з правами та техпаспортом. Зараз оформити ОСЦПВ дуже легко, бо діє електронний поліс, який має аналогічну юридичну силу.

Зараз в Інтернеті представлено багато різних сервісів, які допомагають зробити це швидко і якісно, наприклад, як на https://autobooking.com/ua-ua/insurances/osago.

Закон України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» містить всю інформацію щодо обов’язковості наявності ОСЦПВ. Але, як ми знаємо, не існує правил без винятків і цей закон підтверджує це в черговий раз. Виявляється є категорії громадян, яким не обов’язково мати страхування або ж які можуть платити лише 50% від вартості.

Поліс ОСЦПВ з пільгою в 50%

Стаття 13 вищезгаданого закону передбачає, що деякі категорії пільговиків можуть мати знижку в розмірі 50% від вартості страховки:

  • Учасники війни;
  • Особи з інвалідністю ІІ групи;
  • І або ж ІІ категорії людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської аварії;
  • Люди пенсійного віку.

Якщо у вас є 2 види пільг, то це не означає, що ви взагалі можете не платити (хоча знаємо, що напевно хотілося б). Вони не додаються, а оформлення відбувається лише по одному виду пільг. Також неможливо «подарувати» комусь свою знижку, оскільки необхідно дотримуватись головної умови – ви самі повинні керувати власним транспортним засобом.

Також в законі прописано 3 умови, без яких знижку неможливо отримати:

  • Об’єм двигуна вашого транспортного засобу повинен бути до 2500 см3 включно;
  • Транспортний засіб оформлений на вас, ви – власник;
  • Ви використовуєте транспортний засіб для особистих цілей, а не для комерційних, таких як перевезення пасажирів або ж вантажу.

Без автоцивілки їздити законно

Пункт 1 статті 13 вже відомого нам закону передбачає категорії громадян, які звільнені від обов’язкового оформлення страхового поліса:

  • Учасники бойових дій;
  • Постраждалі учасники Революції Гідності;
  • Особи з інвалідністю І групи, які самостійно керують власним транспортним засобом;
  • Особи, які керують транспортним засобом, але він належить людині з інвалідністю І групи.

Звичайно ці пільги не захищають перераховані категорії громадян від ДТП і її наслідків. Тому в таких випадках держава передбачає відшкодування збитків за допомогою МТСБУ (Моторного (транспортного) страхового бюро України). Пільгові категорії водіїв разом зі своїми правами повинні мати при собі посвідчення, що підтверджує пільги.

Також закон не передбачає ніяких обмежень стосовно об’єму двигуна або чогось іншого.

Пільговий ОСЦПВ можна також придбати в електронному форматі. Це не займе багато часу, що так просто і зручно, як і покупка звичайного поліса за повну вартість. Тільки ось часто менталітет наших громадян не дозволяє їм втратити такий прекрасний шанс у вигляді економії від покупки, навіть якщо ніяких пільг у них немає. Потрібно розуміти, що в разі ДТП страхова компанія просто відмовляється виплачувати суму, яку повинна була б надати. Ви не можете підтвердити те, що ви пільговик і знижка, або ж зовсім відсутність страхування, вам належить за законом. В такому випадку вам доведеться виплачувати штраф за відсутність страховки (від 425 до 850 грн) плюс грошова компенсація потерпілому, ну і в результаті  – покупка ОСЦПВ.