Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » События » Экология » «Повітряний смітник»: екологічна проблема Запоріжжя

«Повітряний смітник»: екологічна проблема Запоріжжя

«Повітряний смітник»: екологічна проблема Запоріжжя

У наш час екологічна проблема є однією з популярних тем для обговорень по всьому світу. Вже не перше десятиліття громадські організації такого спрямування закликають людей до екологічного життя, адже всі наші вчинки, якими ми зашкоджуємо нашій природі, будуть мати непоправні наслідки.

З кожним роком уряди різних країн світу розробляють все більше проектів для того аби зробити світ більш екологічно-чистим. В Україні також існує екологічна проблема і найбільше вона виявлена у східних областях нашої країни.

Запорізька область є однією з областей у якої є тенденція до збільшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Усе це обумовлено наявністю великої кількості підприємств чорної і кольорової металургії, теплоенергетики, атомної енергетики, хімії та машинобудування.

 За даними Головного управління статистики 2014 року стаціонарними джерелами у атмосферне повітря нашої області було викинуто 206 тисяч тон забруднюючих речовин.

На жаль, з кожним роком кількість викидів тільки зростає. Це можна побачити на прикладі комбінату «Запоріжсталь»: за 2017 рік викиди шкідливих речовин складали 50,934 тис. тон, а наступного року їхній обсяг тільки виріс – 52,294 тис. тон.

Але, не дивлячись на погану статистику заводу «Запоріжсталь», деякі підприємства показали досить оптимістичну тенденцію щодо скорочення викидів.

Так, наприклад, «Запорізька ТЕС», що розташована в Запорізькій області у місті Енергодар, у 2018 році викинула в атмосферу 98,059 тис. тон забруднюючих речовин, а в порівнянні з 2017 роком, де ця цифра складала 105,238 тис. тон, це досить оптимістично.

Однією з головних причин цих всіх проблем є те, що на підприємствах міста Запоріжжя основне технологічне обладнання знаходиться в експлуатації понад 40 років. Загалом екологічна проблема нашої області полягає у низці причин, що призводять до такої невтішної статистики:

  • Відсутність у металургійній галузі методів ефективної очистки великих обсягів забруднених газів;
  • Відсутність ефективних методів знешкодження викидів, що негативно впливають на стан атмосферного повітря;
  • Відсутність детального та регулярного моніторингу викидів у атмосферне повітря.

Одним із найстрашніших наслідків всіх викидів є вплив на стан здоров’я людей. У порівнянні з іншими областями у Запорізькій вищий рівень захворюваності на хвороби дихальних шляхів, астми, алергії. Також серед населення регіону більший процент на хронічні серцево-судинні хвороби, які є наслідком роботи на металургійних підприємствах. За даними Держкомстату за 2007 рік епідемія туберкульозу в Запорізькій області становила 1685 хворих або 91,9 хворих на 100 тис. населення.

 

Не дивлячись на невтішні цифри, вже третій рік поспіль у Запоріжжі проходить спеціалізований міжнародний «Еко Форум». На ньому багато зарубіжних інвесторів та науковців, представників організацій та підприємств з Франції, Канади, Німеччина, Ізраїлю, Чехії та Польщі діляться своїм досвідом роботи з сучасними технологіями в екологічній сфері, а також обговорюють нагальні проблеми навколишнього середовища нашої області.

Наразі, влада нашого міста докладає недостатньо зусиль аби екологічна ситуація Запоріжжя показувала оптимістичну тенденцію. Багато місцевих жителів сприймають цю проблему, як належне, але це неправильно, тільки разом ми зможемо змінити наше місто на краще.

Автор – Анастасія Звягінцева