Мы в соцсетях
INFORM.ZP.UA – это информационный портал и сайт новостей города Запорожья. Каждый день мы рассказываем главные и свежие новости политики, экономики, культуры, криминал, происшествия, спорта Запорожья и Украины. Фото и видео репортажи за сегодня. Онлайн актуальные и последние новости Запорожья и Запорожской области за день. Информация и персоны Запорожья. INFORM.ZP.UA публикует статьи запорожских журналистов, расследования и честную аналитику. Мы очень ценим наших читателей и отбираем и размещаем для них самую важную информацию о событиях города Запорожья и области.
----:--
Мы в соцсетях
Головна » Блоги » В Запорізькій області з початку сезону 83 людини постраждали від укусів кліщів 

В Запорізькій області з початку сезону 83 людини постраждали від укусів кліщів 

В Запорізькій області з початку сезону 83 людини постраждали від укусів кліщів 

З квітня по червень почався сезон активності іксодових кліщів, які є переноcниками збудників кліщового вірусного енцефаліту, хвороби Лайма, туляремії та інших небезпечних захворювань. 

Про це інформує лікар-методист вищої категорії  КЗ «Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради», акушер- гінеколог вищої категорії Людмила Косюк.

За даними Міністерства охорони здоров’я України, щорічно із укусами кліщів до медичних працівників звертаються близько 20 тис. людей. В 2019 році в заклади охорони  здоров’я міста з приводу укусів кліщів звернулися 558 осіб, зареєстровано 16 випадків хвороби Лайма. 

З початку сезону в 2020 році в ВП (відокремлений підрозділ) «Запорізький міський відділ ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» звернулися 83 особи, постраждалі від укусів кліщів. Близько 70% постраждалих були укушені специфічним переносником хвороби Лайма (кліщового бореліозу).

Інкубаційний період хвороби Лайма (період з моменту зараження збудником до появи перших клінічних ознак) триває від 2 до 30 днів, у середньому 14 днів. Клінічну картину умовно поділяють на 3 періоди. 

Перший період триває, в середньому 7 днів, спостерігається синдром інтоксикації: головний біль, озноб, нудота, температура від субфебрильної до 40 градусів, болі в м’язах і суглобах, виражена слабкість, швидка втомлюваність, сонливість та ураження шкіри. На місці присмоктування кліща з’являється червона пляма або папула – еритема, яка досягає розмірів від 1 до 6 см і більше, болюча, часто супроводжується свербінням, форма її округла або овальна, рідше – неправильна. Еритема являється основною клінічною ознакою хвороби Лайма. Еритема може перебігати без гарячки і без інтоксикації та бути єдиним симптомом захворювання, проте захворювання може перебігати без еритеми, але з гарячкою, інтоксикацією, що дуже утруднює клінічну діагностику. У таких випадках підтвердження діагнозу можливе лише за допомогою лабораторних методів дослідження. 

Другий період розвивається, якщо захворювання не лікувати. Він характеризується виникненням ускладнень з боку нервової системи, серця, опорно-рухового апарату, що виникають на 2-4-му тижні хвороби. 

Третій період характеризується ураженням суглобів. Він починається через 2 місяці і пізніше від початку хвороби, іноді через 2 роки. Зазвичай уражаються великі суглоби, особливо колінні, нерідко з односторонньою локалізацією.

Зараження людей відбувається при укусах хворих кліщів під час відпочинку у паркових зонах та скверах, біля лісових масивів, озер, ставків та інших водойм, при відвідуванні лісу та роботі на дачних ділянках. Зараження можливе при споживанні сирого козячого молока та інших молочних продуктів без термічної обробки; при втиранні в шкіру розчавленого кліща. Від хворої людини до здорової збудник не передається, за винятком передачі борелій через плаценту від хворої вагітної до плода. 

Збираючись на відпочинок в ліс або паркові зони, необхідно дотримуватись заходів індивідуального захисту. Слід пам’ятати, що найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками та іншими тваринами.

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується:

  1. Одягати щільно облягаючий одяг до тіла, бажано світлий з довгими рукавами, щоб було легше помітити повзаючих кліщів.
  2. Одягати закрите взуття.
  3. Голову слід покривати головним убором. 

Необхідно залишати найменше відкритого шкірного покриву. Кліщ вибирає місця для присмоктування з ніжною, тоненькою шкірою (під пахвами, в паху, біля вуха, на волосяній частині голови). Проте, кліщ відразу не кусає, спочатку він чіпляється за одяг, а потім, протягом кількох годин повзає, вибираючи найбільш зручне місце для укусу.

Для запобігання укусу кліща необхідно :

  1. Постійно проводити само- та взаємоогляди, особливо ретельно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
  2. Використовувати засоби для відлякування кліщів – сучасні репеленти.
  3. Місце для нічного сну або відпочинку на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
  4. Вдома відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів. 
  5. На присадибних ділянках необхідно вчасно скошувати траву, обрізати кущі, тощо.

Що робити якщо кліщ присмоктався:

  1. Звернутись до найближчого закладу охорони здоров’я для отримання кваліфікованої медичної допомоги. Поставити діагноз і призначити лікування може тільки фахівець, тому при наявності скарг необхідно звернутися до кабінету інфекційних захворювань (КІЗ) за місцем проживання або в Запорізьку обласну клінічну інфекційну лікарню. Якщо вам не вдалося видалити кліща самостійно, або його частина залишилася під шкірою, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або до найближчого травмпункту. 

Звертатися можна цілодобово у травмпункти КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» ЗМР (вул. Перемоги, 80), «Міська лікарня №9» ЗМР (вул. Щаслива, 1), а також у заклади охорони здоров’я за місцем проживання. 

  1. При відсутності такої можливості видалення провести самостійно, наступними способами: 

а) необхідно обережно захопити кліща тупим пінцетом або пальцями обгорнутими марлею ближче до хоботка та потягти перпендикулярно, розхитуючи при цьому його за годинниковою стрілкою або в різні сторони, поки він не відчепиться від шкіри;

б) перев’язати голівку кліща вузлом міцної нитки якомога ближче до шкіри. Потім кінці нитки тягнути вгору і в боки, відокремлюючи його від шкіри;

в) у пластиковій пляшці або склянці зробити кутовий виріз, яким ближче до шкіри захопити кліща та його видалити.

  1. Якщо хоботок або голівка залишилися (на шкірі наявна чорна цяточка) їх видаляють стерильною голкою. 
  2. Після видалення місце присмоктування необхідно протерти антисептичним засобом (розчином йоду, спиртом). 

Необхідно пам’ятати, що не можна:

– Прикладати до місця укусу різні компреси, рідкі рідини (спирт, олію та інші).

– Припікати кліща.

– Тиснути кліща та брати голими пальцями.

Велике значення для профілактики зараження відіграє правильне видалення кліща для зменшення ризику інфікування у разі роздавлювання паразита та впливу його рідини. Видаленого кліща бажано зберегти та доставити в Запорізький міський відділ ГУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» (вул. Миру/Рекордна 1б / 25) для точного визначення виду і небезпеки, яку він представляє.

У будь-якому випадку після укусу кліща необхідно звернутись до лікаря для встановлення нагляду та призначення екстреної профілактики антибіотиками, а також самостійно слідкувати за своїм самопочуттям, перевіряти температуру, оглядати шкіру.

В разі появи «мігруючої еритеми», терміново звернутися до лікаря, незалежно від самопочуття. Своєчасна терапія антибіотиками по необхідній процедурі може попередити розвиток захворювання.